Gorssel veegt zijn straatjes schoon!

Gepost in Nieuws

Iedereen heeft wel eens gehoord van het grote milieuprobleem dat ‘plastic soep’ genoemd wordt, grote ‘eilanden’ van plastic afval die in zeeën en oceanen drijven en in de water­kolom zweven. Ver­weg het grootste deel van die plastic soep bestaat uit afval van industrie en huis­houdens op het land, dat via rivieren, kanalen en havens in zee wordt geloosd. Jaarlijks komt er zo’n 5 miljoen ton in terecht. 

Plastic Soup Foundation
CleanupLogo2019 kleinDe (Nederlandse) Plastic Soup Foundation, opgericht in 2011, probeert hier iets aan te doen door de bronnen van plastic soep aan te pakken, zoals het gebruik van micro­plastics in cosmetica en synthe­tische vezels in kleding.

World Cleanup Day
Cleanup2019 kleinEen van de acties die de Plastic Soup Foundation onderneemt, is deelname aan ‘World Clean­up Day’, een jaarlijkse wereld­wijde opruim­actie van zoveel mogelijk zwerf­vuil. Daarbij wordt meteen ook inzicht verkregen over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de her­komst ervan, als basis voor het vinden van structu­rele oplossingen. Op World Cleanup Day 2018 haalden 18 miljoen vrij­willigers in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii naar schatting 88 miljoen kilo uit het milieu. 
In 2019 valt World Cleanup Day op zaterdag 21 september. Ook Gorssel doet mee. 

Prikactie 
Het is natuurlijk niet zo moeilijk om je eigen straat schoon te houden, maar wat doen we met de wegen waar­langs niet veel huizen staan? Dat is lastig, en daarom hebben Gorssel­naren Florentine en Henk Nutbey-Wery het initiatief genomen om op 21 september 2019 Gorssel zoveel mogelijk van afval te ont­doen. Henk Nutbey: ”Met een man of twintig zijn we in een uurtje klaar! Wij zorgen voor grijp­tangen en vuilnis­zakken (we beginnen met koffie!)”.
En dan is er nog een leuke actie: wie het gekste voorwerp voor zijn deur, in de straat of langs de weg vindt, kan dat melden via de hieronder vermelde Facebookpagina. Het uitverkoren voorwerp is goed voor een leuke verrassing.

Aanmelden
Meld je aan als vrijwillige ‘prikker’ voor World Cleanup Day op 21 september 2019 bij Henk Nutbey: e-mail 


Gorssel, 20 augustus 2019

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail