'Van zingen word je blij'

Gepost in Nieuws

De bassen van het Gorsselse koor Canticum zoeken versterking. Wie eens wil kijken of het wat voor hem is, wordt van harte uitgenodigd eens te komen luisteren en meezingen. “Van zingen word je blij.”

Fysiek bezig zijn
Zingen is fysiek bezig zijn. Je gebruikt niet alleen je stem, maar je hele lichaam. Daarom zingt Dolf, één van de bassen in Canti­cum, graag in een koor. Hij is elders altijd met zijn hoofd bezig. Peter, een collega-­bas, zingt graag om gezamenlijk iets moois te laten horen. 
Beiden hebben bewust voor een gemengd koor gekozen, met mannen en vrouwen. Zo’n koor heeft een heel eigen klank­kleur. “En het is pluriformer en gezellig; eigenlijk dus het echte leven.”

Goede sfeer
Canticum kleinDe bassen van Canticum zoeken versterkingCanticum is niet zo’n groot koor, zo’n 30 à 35 mensen. Daardoor leer je elkaar makkelijk kennen. De koorleden: “Er heerst een goede sfeer, met tussendoor grappen en kwink­slagen. Mensen voelen zich er op hun gemak. Repetities worden trouw bezocht. Als bassen onderling is het gezellig en er is werkelijk belang­stelling voor elkaar”.

Iedereen doet mee
Canticum is een enthousiast koor met zowel mensen die goed kunnen zingen, als anderen die minder snel leren. Het vormt een mooie mix, waarin iedereen zich echt inzet voor de muziek. Er wordt serieus gewerkt, maar het ambitie­niveau is weer niet zo hoog dat de koorleden op hun tenen moeten lopen.
Er wordt klassieke muziek gezongen, van middeleeuwen tot het begin van de twintigste eeuw. Dat is elke keer iets anders. Zo zingt het koor in mei 2020 Dido en Aeneas van Purcell (1659-1695). Er wordt elke dinsdagavond geoefend in Gorssel.

Fijne dirigent
De dirigent, Paulien Roos, speelt hierin een belangrijke rol. Pauline weet welk niveau het koor aan kan. Er moet van haar echt gestudeerd worden, “maar ze kan ook heerlijk relativeren. Ze neemt de tijd om stukken goed in te studeren en je kunt veel van haar leren”.

Kom kijken zonder verplichtingen
Basstemmen die wel eens willen kijken of zingen ze ligt, kunnen gewoon zo’n vijf keer komen luisteren en mee­zingen om te ontdekken of dit koor en deze muziek bij ze passen.
Ervaring als zanger is niet nodig. Ook noten lezen is geen must. Je kunt thuis de muziek oefenen met midi-­files van het internet, waarop je alleen je eigen stem hoort. Zo krijg je langzamer­hand in de vingers hoe de toon loopt en welke tempo­wisselingen er zijn. Als je besluit te blijven bekijkt de dirigent in een stem­test wat de kwaliteit van je stem is en hoe jouw stem het beste gemengd kan worden met die van de andere bassen.
Voor projectleden (mannenstemmen) is er nog de mogelijkheid om mee te zingen met de Mis in D op. 86 van Dvořák, het Pater Noster van Vasks en stukken van Mendelssohn voor de uitvoering op 10 november 2019.
Het koor: “Kom het eens gewoon proberen!”


Gorssel, 1 september 2019

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail