Expositie keramiek en vilt in het Tramstation

Gepost in Nieuws

Gedurende de maanden september en oktober 2019 is in het Tramstation in Gorssel een expositie te zien van werk van keramiste Els Botte­ma uit Eefde en de Zutphense vilt­kunstenares Miriam Verbeek.

Atelier Vuurwater
Atelier Vuurwater fotografie M. Verbeek kleinEls Bottama (l.) en Miriam VerbeekSinds 2016 werken Els Bottema en Miriam Verbeek samen onder de naam Atelier Vuur­water. Aanleiding hiervoor was een ontwerp voor een urn van keramiek, afgesloten door een vilten koord. Dit leidde tot een serie ‘naked raku’ gestookte doosjes waarbij een gekleurd vilten koord zowel een decoratief als een functio­neel doel heeft. Daarnaast ontstond de serie ‘Barst’, bestaande uit zwart gestookte kommen van keramiek waarvan het opper­vlak lijkt op verbrand hout. Aan de binnen­kant van de pot zit een tweede kom van vilt.
Bottema kleinKeramiek van Els BottemaVergankelijk­heid versus nieuw leven, robuust versus kwets­baarheid zijn associaties die door  het werk worden opgeroepen.

Natuur en architectuur als inspiratie
Els Bottema (Den Haag 1954) groeide op in keramiekstad Delft en werkt na haar opleiding HBO Hand­vaardigheid sinds 1995 als keramist. Ze specialiseerde zich in ‘primitieve’ stook­methodes als raku, kuil­vuur en ‘saggar firing’. Zij volgde diverse workshops in binnen- en buitenland. Na een master­class ‘Painting with smoke’ van de Britse keramist David Roberts legde Els zich steeds meer toe op de techniek van ‘naked raku’. Hierbij valt de glazuur weer van het object en blijven de lijnen die door de rook worden getekend te zien op de klei. In deze tech­niek maakt ze doosjes van heel klein tot groot en ook de pot­vorm keert steeds vaker terug. Al haar werk is handgevormd. Natuur en architectuur zijn haar inspiratie­bronnen. Vergeten herinnering 3 96 66 2 cm.jpg bewerkt 1 kleinMiriam Verbeek: Vergeten herinnering-3 De kracht en veerkracht van de natuur maken iedere keer weer diepe indruk. Wat sterk lijkt blijkt kwetsbaar en wat kwetsbaar lijkt blijkt sterk.

Natuur en vergankelijkheid
Miriam Verbeek (1960) studeerde edelsmeden/plastische vormgeving aan de Riet­veld Academie in Amster­dam. Sinds 1993 is ze fulltime werkzaam als beeldend kunstenaar en kunst­docent voor zowel volwassenen en kinderen. Haar atelier bevindt zich in het centrum van Zutphen. Ze werkt meestal rond een thema en experimenteert graag met allerlei materialen en tech­nieken. Sinds ze in aanraking is gekomen met het vilten van wol is dit het materiaal waarmee ze voornamelijk werkt.
Atelier Vuurwater kleinGezamenlijk werk Bottema/Verbeek (Atelier Vuurwater)Het ver­vilten van wol biedt oneindig veel mogelijk­heden en het materiaal heeft een warme, zachte en aanraak­bare uitstraling. Terugkerende thema’s in Miriams werk zijn de natuur en vergankelijk­heid. De natuur verwondert, ontroert, verandert en verwoest en is een onuitputtelijke bron voor haar.

Openingstijden
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Tramstation: iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur, en tijdens de open dag op zaterdag 7 september 2019 van 10.30 tot 15.00 uur. Van buitenaf zijn exposities in het Tramstation permanent te zien. Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.


Gorssel, 1 september 2019

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail