Vijftig jaar De Boskoele

Gepost in Nieuws

Zwembad De Boskoele in Gorssel bestond op 1 september 2019 vijftig jaar en dat werd gevierd. De redactie van Gorssel.nl vierde het feest mee, bekeek een tentoon­stelling en kreeg uitleg in de machine­kamers. Er werd ook een doorkijkje gegeven naar de verschillende scenario’s voor de toekomst van De Boskoele.

Overzichtstentoonstelling
Boskoele50 2 kleinBij binnenkomst op het zwembadterrein konden de bezoekers op borden een uitgebreide tentoon­stelling bekijken over ’50 jaar Boskoele’ aan de hand van kranten­artikelen, brieven, knipsels en dergelijke. Boskoele50 3 kleinOuders gingen in kranten­artikeltjes driftig op zoek naar de namen van hun kinderen, die lang geleden in De Boskoele hun zwem­diploma hadden behaald. Indruk­wekkend en leuk om te zien. 

Badmeesters
Inmiddels waren Arie Brands en zijn vrouw gearriveerd. Arie was de eerste bad­meester in De Boskoele. Hij is inmiddels met pensioen, maar woont nog steeds naast het zwem­bad. Arie raakte met omstanders in gesprek en had veel oude verhalen te vertellen. Zo vertelde hij bijvoorbeeld over de bouw van het zwem­bad en de fouten die daarbij gemaakt zijn. Zijn waarschuwingen werden in eerste instantie in de wind geslagen, maar bleken later toch hout te snijden. 
Willem was van 1980 tot 1987 badmeester in De Boskoele en vertelde onder meer over het on­weer in De Boskoele in het eerste jaar dat hij in het zwembad werkte. De zwem­mers moesten toen het water uit, en de bliksem sloeg er in. Iedereen was naar de kleed­ruimte gestuurd, maar ook die ruimte werd geraakt. Dat was echt schrikken, beaamt ook Henk van Gogh, voor­zitter van de Stichting Gorsselse Zwembaden. Gelukkig raakte niemand gewond.

Feestprogramma
Boskoele50 6 kleinDaarna nam bedrijfsleider Jorrit Erps het woord. Hij vertelde hoe de middag er verder uit zou gaan zien. Ook memoreerde hij dat Arie Brands en zijn vrouw vijftig jaar geleden bij de opening aan­wezig waren en er nu nog steeds bij zijn. Hij vertelde verder dat er wed­strijden zouden zijn met flamingo’s en op body­boards. Voor de kleintjes was er een film, ‘IJslandbende’, die ook voor een deel in De Boskoele is opgenomen. Ook zou er nog een zumba-­les zijn, onder leiding van bad­juf Bianca Gardien. Daarnaast introduceerde Jorrit Arie van Winden, die een rondleiding zou geven in de twee machine­kamers van het zwembad. Vervolgens werd er een prachtige taart aangesneden en rondgedeeld. 

Machinekamer
Boskoele50 7 kleinTijdens de rondleiding in de machinekamers liet Arie van Winden zien dat het water in De Boskoele grotendeels wordt her­gebruikt en hoe het filteren in zijn werk gaat. Ook demonstreerde hoe hij het filter reinigt. Een ingewikkeld proces. 

Toekomst
Er was ook gelegenheid om deel te nemen aan een discussie over de toekomst van het zwembad.
Bestuurslid Thomas Wijffels opende het gesprek en benoemde de missie van het bestuur: het bevorderen van zwemmen in de openlucht tegen een aantrekkelijke toegangs­prijs. 
Boskoele50 12 kleinMaar hoe gaat De Boskoele dat redden met terug­lopende bezoekers­aantallen? Het zwem­bad is gebouwd voor 90.000 bezoekers per jaar en is nu veel te groot. Bovendien is er groot onder­houd nodig. 

MFA of toch niet?
Boskoele50 11 kleinHet is kiezen voor samenwerking tussen verschillende partijen op één locatie (een multi­functionele accommodatie: MFA) of voor afzonderlijke verbouwingen van deze partijen. Op dit moment worden verschillende scenario’s door de gemeente door­gerekend en daarna kunnen betrokkenen op de verschillende onderdelen meepraten. Vervolgens worden de ideeën aan de inwoners van Gorssel voor­gelegd.

Voor de liefhebbers was er nog een barbecue. En zo kwam een eind aan een gezellige bijeenkomst waaraan het weer ook een positieve bijdrage leverde. 

Klik op een foto voor meer afbeeldingen (foto's René Groot).

N.B.: In 1971 maakte H.Klein Klouwenberg een (speel)filmpje over een moeder die met haar twee kinderen De Boskoele bezoekt. De film bevindt zich in het Gelders Archief. Bekijk het filmpje hier.


Redactie Gorssel.nl
2 september 2019

Boskoele50 1 klein

Boskoele50 5 klein

Boskoele50 8 klein

Boskoele50 9 klein

Boskoele50 10 klein

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail