Shantykoor Op Koers krijgt nieuwe dirigent

Gepost in Nieuws

Tijme de Boer stopt na 15 jaar als dirigent van Op Koers. Verdriet, afscheid nemen en heimwee zijn belangrijke thema’s van de zeemansliederen van het koor, maar dit afscheid valt de zangers en musici toch wel zwaar. Gelukkig is er een waardige opvolger, Ineke Agaart. Op 27 september a.s. is er een concert met de gaande en komende dirigent.
De koorleden zagen het aankomen. Hun dirigent wilde om privéredenen na 15 jaar zijn functie als dirigent neerleggen. Hij doet dat nu met een gerust hart, want de kennismaking met de nieuwe dirigente is goed verlopen.

Hoger plan
OpKoers InekeenTijme 1Gaande en komende dirigenten van Shantykoor Op Koers: Tijme de Boer en Ineke AgaartTijme kwam na zijn pensionering in 2006 als directeur van basisschool Cees Wilkeshuis te Deventer niet in een zwart gat terecht. Op Koers was toen al meer dan een hobby voor hem. Tijme heeft met veel passie en inzet het koor naar een hoger plan gebracht. Onder zijn bezielende leiding is de afgelopen jaren hard gewerkt aan een vernieuwd repertoire van meer dan honderd Nederlandse, Engelstalige en Duitse liedjes. Tegen de Kersttijd verrast het koor ieder jaar weer met een mooi kerstconcert.
De wortels van Op Koers liggen in Gorssel, maar tegenwoordig komen de ruim 50 mannen uit een brede regio met plaatsen als Deventer, Twello, Zutphen, Warnsveld, Eefde, Gorssel en van Olst tot Harfsen en Bathmen. Iedere dinsdag­avond wordt er gerepeteerd in de Ontmoetingskerk in Eefde. Naast serieus oefenen is er dan veel plezier, met na afloop koffie en een drankje in Het Hart.

Het ruige leven
Op Koers zingt met veel plezier liedjes over de zee, het ruige leven op de schepen, woeste stormen, schepen die in de golven ten onder gaan, afscheid nemen, heimwee naar huis en vrouw, verlangen naar de zee, over drank, het vermaak in de havens. Het koor vult dit aan met andere liedjes die passen in de klankkleur en sfeer van het koor. En dat allemaal meestal 2- of zelfs 3-stemmig. Het repertoire spreekt daardoor een breed en gevarieerd publiek aan. Enkele liedjes die vaak worden uitgevoerd zijn: Als de klok van Arnemuiden, Hoor je het ruisen der golven, het Kleine café aan de haven. Ook bekende Ierse songs als Cockels and mussels, The wild rover en The fields of Athenry maken deel uit van het repertoire. En wat te denken van One way wind van de Cats en Sailing home?

Bindende factor
OpKoers InekeenTijme 2Voorzitter Dick Schotgerrits spreekt met veel lof over zijn dirigent: “Tijme was een belangrijke bindende factor in het koor. Het was buiten­gewoon prettig om met hem samen te werken. Tijme wist kundig te balanceren op het snijvlak van gezelligheid en ambitie. Dat het koor een mooie koorklank wist te ontwikkelen was vooral zijn verdienste. De eerste jaren werden hij en het koor muzikaal ondersteund door trekzakken aangevuld met een gitaar. Nu is het koor al enkele jaren verrijkt met een combo van vier geweldige muzikanten die van duidelijk meerwaarde zijn bij onze optredens. Gelukkig blijft Tijme bij Op Koers betrokken door zijn deelname aan de zangcommissie. Incidenteel kan hij nog met zijn accordeon invallen bij onze optredens.“

Nieuwe dirigente
Het koor heeft via een proefrepetitie kennis kunnen maken met Ineke Agaart. Ineke heeft een conservatoriumopleiding genoten, is muziekdocent, coördinator en mentor aan de Vrije school in Zutphen. Ze is 12 jaar dirigent geweest bij Zanglust Empe, 6 jaar dirigeerde ze het projectkoor in Eefde en dirigeert nu nog het Larens vrouwen popkoor La Poko en was en is actief als invaldirigent bij diverse koren. Ervaring genoeg dus. Belangrijker is de klik die tijdens de proefrepetitie tussen Ineke en het koor ontstond. Ineke: “Ik houd van mannen.” Ook de koorleden sloten haar spontaan in hun hart. Dick: “De beslissing om met haar in zee te gaan, was snel genomen. Ondanks dat we onze repetities daarvoor wel naar de dinsdagavond hebben moeten verhuizen. Voor Ineke willen de mannen wel zingen. Ik denk dat Ineke met haar achtergrond hier en daar nog wat meer de puntjes op de i kan zetten. Ik zie uit naar onze samenwerking.”

Afscheidsconcert
Op vrijdagavond 27 september 2019 neemt Tijme op hem passende wijze afscheid tijdens een concert in de Recreatiezaal van Ludgerus aan de Karel de Grotelaan 1 te Deventer. U kunt dan tevens kennismaken met de nieuwe dirigente. Het concert begint om 20.00 uur.
De toegang is gratis en de consumpties kosten slechts € 1,-
 

 
Gorssel, 11 september 2019

   

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail