Gorsselse vrijwilligers ruimen zwerfafval op

Gepost in Nieuws

Een van de grootste milieuproblemen is de ‘plastic soep’, grote ‘eilanden’ van plastic afval die in zeeën en oceanen drijven. Verre­weg het grootste deel van die plastic soep bestaat uit afval van industrie en huishoudelijk afval. De (Nederlandse) Plastic Soup Foundation, opgericht in 2011, probeert hier iets aan te doen door de bronnen van plastic soep aan te pakken.
Cleanup2 kleinEen van de acties die de Plastic Soup Foundation onder­neemt, is deelname aan ‘World Cleanup Day’, een jaarlijkse wereldwijde opruim­actie van zoveel mogelijk zwerf­vuil.
Cleanup1 kleinDaarbij wordt meteen ook inzicht verkregen over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. 

Cleanup Day in Gorssel
World Cleanup Day, in 2019 op 21 september, werd ook in Gorssel ingevuld, en met succes!
Op zaterdagmorgen om 10.00 uur verzamelden zich een tiental vrijwilligers in het huis van initiatief­nemers Henk en Florentine Nutbey aan de Parallel­weg. Na een gastvrije ontvangst en uitleg werd de groep verdeeld over drie locaties: de N348 van Gorssel tot aan de verkeers­lichten in Epse, de Lindeboom­weg en de parkeer­plaats bij het zwembad en de sportvelden.

Grijptang
Cleanup4 kleinIn oranje hesjes gestoken en gewapend met grijptangen en vuilniszakken gingen de groepen enthousiast van start. Na ongeveer ander­half uur kwam iedereen weer terug op de startplek, met vuilnis­zakken vól. Met verbazing werd gekeken naar de hoeveelheid afval die in zo’n korte tijd verzameld werd. De jongste deel­nemer, Anna Rosa IJtsma, kreeg van Henk Nutbey een leuk aandenken overhandigd, omdat ze een dicht­geknoopte plastic zak met blikjes had gevonden. Ook noemde Henk haar een inspiratie­bron voor andere kinderen, bijvoorbeeld op haar Joppeschool.

Samen bezig
Cleanup5 kleinAlle deelnemers  namen met veel plezier aan deze actie deel. Het leverde niet alleen een opgeruimd gevoel en een opgeruimde omgeving op, maar ook het aan de slag gaan met dorps­genoten die je nog niet kende, maakte dit positieve initiatief tot een mooi succes.

Vervolg
Iedereen was het er over eens dat deze eenmalige actie een vervolg moet krijgen. Afgesproken werd om dit in de maand februari 2020 te herhalen. Om ook nieuwe vrijwilligers te bereiken zal dit tijdig op Gorssel.nl worden aangekondigd.


Redactie Gorssel.nl
21 september 2019

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail