Opnieuw opnames voor Tussen Kunst en Kitsch in MORE

Gepost in Nieuws

Maandag 23 september 2019 maakte het AVROTROS-programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ opnames in Museum MORE. Dat was voor de tweede keer: op 25 april 2016 kwamen ook al bezoekers met hun kunst of kitsch naar het Gorsselse museum.
De inbreng was groot en divers, mensen kwamen van heinde en ver om hun dierbare en/of kostbare voorwerp aan experts - de Nederlandse top van kunst- en antiek­specialisten - voor te leggen. Gorssel.nl keek achter de schermen mee.

Goede organisatie
TussenKK JTE 24 9 19 13Tussen Kunst en Kitsch in Museum MORE - Onder toeziend oog van Lenny de Graan (portret van Gerard Röling, ca 1941) worden voorwerpen beoordeeld en getaxeerd door expertsAlle 900 kaarten waren in korte tijd uit­verkocht. Bezoekers waren ingedeeld in een tijdslot, echt lang wachten was dus niet nodig.
Om 11.00 uur mogen de eerste gasten met hun kunst en kitsch naar binnen, het enthousiasme is groot. Rol­koffers, bood­schappen­tassen, dozen, beelden, stoelen, schilderijen, steek­wagens en alles goed ingepakt; je kunt tenslotte nooit weten… Het inpakken achteraf is aanzienlijk minder belangrijk.
TussenKK JTE 24 9 19 6Diverse topexperts (glas en tegels, juwelen, zilver, uurwerken en instrumenten, schilderijen uit 19e en 20e eeuw, klassieke archeologie, Jugendstil en nog een aantal) zijn verdeeld over de parterre­zalen van het museum. Bezoekers met schilderijen worden bij binnen­­komst door de voorselectie geïnformeerd over de gewenste expert. De organisatie loopt gesmeerd, de sfeer is vrolijk en gemoedelijk.

Geen topstuk
TussenKK JTE 24 9 19 4Vaak weten mensen wel dat ze geen topstuk bij zich hebben. Maar hoe leuk is het om het verhaal te horen achter het Chinese thee­serviesje van oma, dat uit Japan blijkt te komen maar wel echt eierschaal­porselein is. Helaas zijn er rond 1900 duizenden van gemaakt, maar omdat het handwerk is, zijn er toch geen twee dezelfde kopjes te vinden. Waarde € 150. “Leuk toch om te weten?”.
Of de hilarische ‘Romeinse’ dukaten­armband, “zo lief van m’n tante gekregen. Ze heeft speciaal onze sterren­beelden erbij laten maken, die hangen er ook aan”. Als de eigenaar na expert Mieke Zilverberg zelf ook met de loep kijkt, zegt hij: “Denk dat de dukaten nagemaakt zijn”. Daarop zegt Mieke lachend: “U heeft helemaal gelijk, ze zijn zo vals als een kraai! Bij mijn juwelen­collega kunt u het goud laten wegen en dat is dan de waarde, naast de mooie emotionele waarde, die deze armband heeft”. De hoop is nog niet verloren!

Beleving
TussenKK JTE 24 9 19 33Presentator Frits Sissing
Foto's: Janny Schiphorst
De meeste voorwerpen mogen dan geen top­stukken zijn, het is de bedoeling van de organisatie om de mensen toch een mooie dag, een ‘beleving’ te bezorgen, een verhaal bij hun familie- of erfstuk. Waar komt het vandaan, hoe oud is het, de geschiedenis. Achtergrond­informatie dus, waardoor de emotionele waarde nog toeneemt.
De verhalen van de mensen maken het programma, ‘het verhaal bij het voorwerp’, daar gaat het om. Een tafel­gesprek is altijd een combinatie daarvan en daarom is het belangrijk dat de eigenaar erbij is, een buurman of vriend kan zo’n verhaal niet overbrengen. Dan is er geen verbinding, geen emotie. Louter de waarde van een voorwerp maakt het verhaal niet boeiend, zelfs iets van weinig waarde kan naar de tafel komen als het verhaal interessant is.

Wist u dat …
Er 65 medewerkers betrokken zijn bij één uitzending van Tussen Kunst en Kitsch?
Dat er tien uur gefilmd wordt en dat daar 48 minuten zendtijd van overblijven?
Dat een gemiddelde Kunst en Kitsch aflevering 1,5 miljoen kijkers trekt?

Mooie locatie
Museum MORE is een fantastische locatie voor deze bijzondere gebeurtenis. Mensen zijn enthousiast over Kunst en Kitsch, maar zeker ook over het museum. Grappig hoe deze dag mensen verbindt, buiten wordt in groepjes nog opgewekt nagepraat over de kunst of kitsch die de bezoekers hebben meegenomen. Mensen vertrekken opgewekt, ieder met zijn eigen verhaal.
De uitzending, met onder andere een mooi Kringloopwinkel verhaal, vindt plaats in maart 2020, informatie is te vinden op www.avrotros.nl/tussenkunstenkitsch 
 

 

Redactie Gorssel.nl
26 september 2019

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail