Indrukwekkende plechtigheid bij start berging vliegtuig

Gepost in Nieuws

“Een heel bijzonder moment”. Met deze woorden opende burgemeester Sebastiaan van ’t Erve zijn toe­spraak op de dag, 26 september 2019, dat precies 75 jaar geleden een gevechts­toestel met aan boord piloot William Hurrell neerstortte in een weiland aan de Lindeboom­weg tussen Gorssel en Eefde.

Berging 2JPG kleinHenk Bruil legt bloemen bij de gedenksteen voor de omgekomen pilootDe druk bezochte herdenkings­bijeenkomst bij de plek waar het vliegtuig is neergestort, was ook de start van de berging. Burgemeester Van ’t Erve benadrukte dat het hoofd­doel van deze berging is de destijds 21-jarige, uit Londen afkomstige gevechts­piloot William Hurrell de eervolle laatste rust­plaats te geven die hij verdient.

Geschiedenis
Berging 1 kleinNa de openingstoespraak dook voorzitter Jan Haijtink van de historische vereniging De Elf Marken in de geschiedenis van dit deel van de Tweede Wereld­oorlog. Hij noemde de september­maand, 75 jaar geleden, een dramatische maand. Op 24 september 1944 werden zeven mensen gefusilleerd. De gedenk­steen aan de Joppelaan herinnert daaraan. Twee dagen later stortte William Hurrell neer. De Elf Marken heeft zich enorm ingezet om de berging van het vlieg­tuig mogelijk te maken. 

Minuut stilte
Trompettiste Wanda Hekkelman van Concordia Eefde verzorgde het Signaal Taptoe, waarna een minuut stilte volgde. Henk Bruil van De Elf Marken legde bloemen bij het monument, dat sinds 26 september 1999 bij de plek van de crash staat.

Diep in de grond
Berging 3 kleinGerrit van Zeijts onthult samen met burgemeester Van 't Erve het bouwbordProjectleider Broekman van Leemans, het bedrijf dat de berging uitvoert, gaf een toelichting op de werkzaam­heden. Omdat het toestel zich van grote hoogte loodrecht de grond in boorde, zal het vrij diep in de grond zitten. Hij verwacht dat de berging ongeveer drie weken zal gaan duren.

Ooggetuige
Op 9-jarige leeftijd zag Gerrit van Zeijts het vliegtuig neerstorten. Samen met de burgemeester onthulde hij een bouw­bord, dat goed zichtbaar is vanaf de Lindeboomweg.

Grote betrokkenheid
Jarenlang zijn velen bezig geweest om de berging van het vliegtuig mogelijk te maken. De Elf Marken heeft hierin een grote rol gespeeld, maar ook grond­eigenaren Hans en Toos in ’t Veld en de gemeente Lochem hebben hieraan bijgedragen. Toen enkele jaren geleden in de Tweede Kamer geld beschik­baar werd gesteld voor de berging van vijftig neergestorte vliegtuigen, was de vreugde in Gorssel en omgeving groot toen ook de berging van het vliegtuig met William Hurrell op de lijst kwam.  

De indrukwekkende bijeenkomst werd op informele wijze afgesloten met een geanimeerde ‘nazit’ in de Detmerskazerne in Eefde. Gorssel.nl blijft u op de hoogte te houden van de berging.


Redactie Gorssel.nl
26 september 2019

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail