Open dag berging jachtbommenwerper

Gepost in Nieuws

Op een grasland tussen Scheuterdijk en Lindeboomweg, tussen Gorssel en Eefde, stortte op 26 september 1944, in de nadagen van operatie Market Garden, een Britse jachtbommen­werper neer van het type Hawker Typhoon. Op 11 november 2019 beginnen de werkzaam­heden voor de berging van het toestel. Doel van de berging is de stoffelijke resten van de piloot te vinden. 
Belangstellenden kunnen op woensdagmiddag 20 november komen kijken bij de berging. 

Stoffelijke resten
WrakEefde3 kleinGedenksteen voor William R.S. HurrellDoordat het vliegtuig vanaf grote hoogte bijna loodrecht neerstortte, wordt niet verwacht dat er nog veel herkenbare vliegtuig­delen worden gevonden. Wel leeft de hoop dat er stoffelijke resten worden aan­getroffen van de destijds 21-jarige piloot William Robert Stephen Hurrell, die nog altijd als ‘missing in action’ in de boeken van het Britse leger staat. Zijn na­bestaanden - die pas sinds 2015 weten dat hun familielid bij Eefde neerstortte - leven erg mee met ontwikkelingen in Eefde. 
Op initiatief van de Oudheidkundige Vereniging De Elf Marken is in 1999 aan de Lindeboom­weg een monument ter nagedachtenis geplaatst. 

Remembrance Day
De berging begint op 11 november, de dag waarop het in Engeland Remembrance Day is. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Deze zoektocht zijn we aan William Hurrell en zijn nabestaanden ver­plicht. We zijn dan ook zeer vereerd dat familie uit Australië tijdens de berging over komt. We weten dat zijn moeder nooit heeft kunnen leven met de vermissing van haar zoon. Onze inzet is er op gericht hem de laatste eer te kunnen bewijzen”. 
Hoe groot de impact - ook lang na de oorlog- is van het ontbreken van een eigen graf, komt onder meer naar voren in de documen­taire ‘Liever dood dan vermist’, die begin 2018 is uitgezonden door Om­roep MAX. 

Nationaal Programma
De opgraving maakt deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuig­wrakken. Gemeente Lochem is opdrachtgever. Aan het hoofd van het bergingsteam staat een Stafofficier Vliegtuig­berging (SOVB). Leemans Speciaalwerken voert het werk uit. De verwachting is dat de operatie in Eefde na twee tot maximaal drie weken kan worden af­gerond.

Bezoekersmiddag
Belangstellenden kunnen op woensdagmiddag 20 november komen kijken bij de berging. Aan­melden daarvoor kan op www.lochem.nl/vliegtuigberging-bezoekersdag.
Bezoekers zijn welkom in blokken van steeds een half uur, om zoveel mogelijk belang­stellenden de mogelijkheid te geven om te komen kijken. Vol is vol. 


Gorssel, 6 november 2019

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail