Onbekend schilderij ontdekt bij MORE

Gepost in Nieuws

Vanaf 7 december 2019 is in Museum MORE een nieuwe opstelling van de eigen collectie te zien. In deze tentoon­stelling zijn 25 werken opgenomen die MORE nooit eerder toonde, waaronder een ontdekking van een schilderij van kunste­naar Wim Schuhmacher, bijgenaamd de Meester van het Grijs.

Een échte Schuhmacher
Het werk van Wim Schuhmacher is recent geschonken aan het museum door Marcel Klep en was negentig jaar lang in het bezit van zijn familie. Vlak nadat Schuhmacher het schilderij maakte, werd het verkocht aan Kleps groot­moeder en daar bleef het decennia­lang onder de radar. In grote catalogi en standaard­boeken over Schuhmacher komt het schilderij niet voor. Zonder twijfel is het werk een échte Schuhmacher.

Gezicht op Corte (Corsica)
Schuhmacher Gezicht op Corte 1928 kleinWim Schuhmacher, Gezicht op Corte,1928 (Collectie Museum MORE © Pictoright)Artistiek directeur Ype Koopmans: “We zijn heel blij met deze royale schenking die perfect past bij onze collec­tie. We hebben het schilderij gedoopt tot ‘Gezicht op Corte’, omdat het duidelijk is dat Schuhmacher hier het Corsicaanse berg­stadje Corte afbeeldt. Hij reisde regelmatig naar Zuid-Europa om er te werken en bezocht Corsica meerdere keren. Mooi is dat Schuh­macher zich in de jaren ’20 juist op dit ruige eiland ontpopt tot realistisch schilder, bij wie je nog sporen van kubis­me kunt ontdekken. Toevallig heeft M.C. Escher in hetzelfde jaar een voorstelling van Corte gemaakt, een beetje gemoedelijk, dromerig, met wandelende mensen. Maar het Corte van Schuh­macher is onaards, met schijn­baar verlaten huizen, haast een onherberg­zame planeet. Met deze vondst versterken we onze kern­collectie van de ‘Big Five’ van het modern realisme: Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Dick Ket en dus Wim Schuhmacher.”
Schuhmacher is nu met 34 schilderijen vertegenwoordigd in de collectie van Museum MORE.

Nieuwe collectie opstelling
Vanaf 7 december 2019 is ‘Gezicht op Corte’ te zien in de nieuwe collectieopstelling op de beneden­verdieping van MORE in Gorssel, samen met werken van Jan Wittenberg, Jan Ouwersloot, Johan Marinus de Vries, Har Sanders, Ferdinand Erf­mann, Lidwien van de Ven, Philip Akker­man en Christiaan Kuitwaard. Daarnaast zijn er vanaf 7 december collectie­werken op zaal die nooit eerder te zien waren in Gorssel, waaronder schilderijen van Raoul Hynckes, Theo L’Herminez, Wout Schram, Dick Pieters, Koosje van Keulen, Hermanus Berserik, Barend Blankert, Annemarie Busschers, Levi van Veluw en Mary Waters.

Informatie voor bezoekers 
In verband met de opbouw van nieuwe collectieopstelling zijn drie van de zeven museumzalen tot en met 6 december 2019 gesloten. De tentoonstelling ‘For Real’ (drie zalen), die loopt tot en met 5 januari 2020, is wel te bezoeken. 


Gorssel, 4 december 2019

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail