Koop meters zonnebloemlint!

Gepost in Nieuws

Biodiversiteit en met name de terugloop van het insecten­bestand staan momenteel volop in de belangstelling. Boeren in de gemeente Lochem zetten zich graag in voor de bevordering van de bio­diversiteit, zo blijkt uit het grote aantal aanmeldingen voor het  project ‘Zonne­bloemen voor Boer, Bij en Burger’, in initiatief van de Agrarische Natuurvereniging ’t Onder­holt.
Zonnebloemen kleinZo ontstond er in de zomer van 2019 een zonnebloemen­lint van 25 km langs de velden in de gemeente. Ook vanuit Gorssel waren er deelnemers (de maatschappen Menkveld–Wijnbergen, Makkink–Meijer, Boschloo en Steging). Op 10 mei 2019 vond bij Hennie Wijn­bergen aan de Gorsselse Enkweg de feestelijke aftrap van het project plaats.

Tellingen
Bijenlint 2 kleinV.l.n.r.: Hennie Wijnbergen, Gerrit Boschloo en Erik Meijer zaaien zonnebloemen op 10 mei 2019De zonnebloemlinten werden in de daarop volgende zomer druk bezocht door insecten, vlinders en vogels. Dat blijkt uit de tellingen die dit jaar in opdracht van ’t Onderholt gedaan zijn door Ecologisch advies­bureau Eelerwoude. Gemiddeld kwamen er dertig soorten insecten en vogels voor op de zonnebloem­randen met kruiden, tegenover vijf soorten op de maïs.
Veel bestuivers (verschillende soorten hommels, vogels, vlinders en zweefvliegen) weten de weg naar de zonnebloemen dus te vinden. De kansen voor vogels en insecten worden nog groter als de bloemen­linten in najaar en winter blijven staan. Boeren die dat doen, krijgen volgend jaar een hogere vergoeding per meter.

Help de boeren en de biodiversiteit!
Om het project voort te kunnen zetten is geld nodig. ‘t Onderholt roept iedereen op daarbij te helpen door meters zonnebloem­lint te ‘kopen’. Bijdragen kan vanaf vijf meter, voor € 1,10 per meter (minimaal een bedrag dus van € 5,50). 
Deelnemende boeren willen volgend jaar graag weer meedoen. Zij moeten echter af­wachten of burgers inderdaad genoeg meters zonnebloem met kruiden­mengsel doneren. Doen dus!
Meters kopen kan via www.zonnebloemlint.nl


Redactie Gorssel.nl
6 december 2019

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail