Kerstmis in Joppe

Gepost in Nieuws

De viering van Kerstmis in de r.-k. kerk in Joppe begint op kerstavond met een familie­viering, gevolgd door de H. Nachtmis later op de avond. Op Eerste kerstdag is er ’s morgens een Woord- en Communieviering en ‘s middags het ‘Kindje Wiegen’, waarbij alle kinderen, dus ook de niet-rooms-katholieke, welkom zijn. En natuurlijk is ook de traditionele buitenkers­tstal weer te bewonderen.
Op Oudejaarsavond is er een eucharistieviering.

Kerstavond: familieviering en H. Nachtmis
JoppeKerst2019 kleinOp kerstavond 24 december 2019 is er om 18.00 uur is er een familieviering met kinder­koor. Kinderen vanaf groep 4 die het leuk vinden om mee te zingen in het koortje kunnen zich voor 17.30 uur melden vóór in de kerk om de kerst­liedjes te oefenen.
In de Heilige Nachtmis zingt om 21.00 uur het parochieel koor o.l.v. dirigent Piet Klein Rouweler, begeleid door organist Theo Mokkink en de fluitisten Elly Achtereekte-Heijink op dwars­fluit en Wil Gradussen op altblok­fluit. Een kwartier voor aanvang van de viering worden er kerst­liederen gezongen.

Communieviering en ‘Kindje Wiegen’
JoppeKerststal2019 kleinDe kerststalbouwers van 2019 (foto Gemma van der Linde)Op Eerste kerstdag is er om 10.00 uur een Woord- en Communieviering met mede­werking van het parochieel koor, organist en fluitisten.
Het Kindje Wiegen begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. De deuren van de kerk staan open voor alle kinderen, ongeacht de kerkelijke achter­grond. Tijdens de korte viering wordt het kerst­verhaal verteld, wordt er geknutseld en worden kerst­liedjes gezongen. Aan deze viering zijn geen kosten verbonden.

Buitenkerststal
JoppeKerst kleinDe kerststal in 2018Ook in 2019 (al weer voor de 46e keer) wordt er bij de r.-k. kerk in Joppe een buitenkerst­stal gebouwd door tien tot vijftien vrijwilligers van de geloofs­gemeenschap. Dat doen ze gedurende vier zate­dagen voor kerstmis. De stal wordt gemaakt van afvalhout van een hout­zagerij, het dak wordt gedekt door riet en blad. Het geheel wordt aangekleed met natuurlijke materialen en de omheining van twee meter hoog gaas maakt het tot een veilig tijdelijk verblijf voor de dieren. Alle natuurlijke materialen komen uit de regio en er wordt verant­woord gebouwd. In de kerststal staat de beelden­groep van Jozef, Maria, het kindje Jezus en de herders. Een ezel, een aantal schapen en een kameel maken het plaatje com­pleet. De Joppe­bloazers luisteren overdag met hun klanken de geboorte van Jezus op. 
Vanaf dinsdag 24 december 2019 om 12.00 uur tot 30 december is de kerststal te bewonderen en beide kerst­dagen is ook de kerk open. 

Oudjaarsavond
Op 31 december is er in de kerk om 19.00 uur een Eucharistieviering, waarin het Te Deum zal worden gezonden. Het Te Deum is een hymne die wordt gezongen bij belang­rijke gebeurtenissen of bijzondere herdenkingen.

Redactie Gorssel.nl
15 december 2019

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail