Gids worden op de Gorsselse Heide?

Gepost in Nieuws

Natuurgidsen van IVN en Marke de Gorsselse Heide verzorgen jaarlijks tien tot twaaf rondleidingen op de Gorsselse Heide. Nieuwe gidsen zijn welkom en voor hen is er in de periode mei t/m juli een praktische cursus. Mensen die het leuk vinden om natuurgids te worden op de Gorsselse Heide kunnen zich aanmelden en direct al meedoen aan excursies aan de heide met het huidige team van gidsen.

Heide GidsDe Gorsselse Heide is een prachtig gebied, waar veel bezoekers van genieten en zich graag laten rond­leiden door natuur­gidsen van IVN en Marke Gorsselse Heide. De gidsen beleven iedere excursie weer als een geweldige ervaring. Deelnemers aan de cursus voor nieuwe gidsen worden opgeleid om zelfstandig excursies te verzorgen en activiteiten te begeleiden voor jeugd en volwassenen op de heide.

De cursus bestaat uit vijf theorie­avonden en vijf bezoeken aan de heide. De volgende onder­werpen komen aan bod: geschiedenis (de marken en militaire geschiedenis), het landschap (heide­landbouw en de enken), de natuur (planten, vogels, insecten, water­leven) en de water­huishouding (natte en droge heide) en over het inwoners­initiatief Marke Gorsselse Heide. De aankomende gidsen leren niet alleen wat je van al die onderwerpen in het gebied te zien is, maar ook welke technieken ze kunnen gebruiken om zo levendig mogelijk daarover te vertellen. Zij kunnen direct al meedoen met de maandelijkse excursies van ‘gidsen voor gidsen’, waar de huidige en aankomende gidsen met elkaar waarnemingen doen en aspecten van de heide bespreken, waardoor hun kennis toeneemt.
De cursus leidt op tot natuurgids specifiek voor de Gorsselse Heide. Kennis en ervaring is geen voorwaarde, maar kan natuurlijk wel een pré zijn. 

Van de deelnemers aan de cursus wordt verwacht dat ze ook daad­werkelijk rondleidingen zullen verzorgen op de heide. Er zijn tien tot twaalf excursies per jaar en daarnaast aangevraagde wandelingen. Een gids gaat ongeveer vijf of zes keer op stap met een groep en sommigen meer, ook omdat ze het leuk vinden. Een dag voor de excursie wordt de wandeling vast verkend, zodat de gids goed voorbereid is.

Deelname aan de cursus kost € 40. Voor vragen of aanmelding voor de cursus kunt u terecht bij Klaske ten Grotenhuis, per e-mail aan of per telefoon 0575-471995.
  

 
Gorssel, 30 januari 2020

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail