Museum MORE brengt eerbetoon aan Jan Mankes

Gepost in Nieuws

Dit jaar is het een eeuw geleden dat kunstschilder Jan Mankes op jonge leeftijd overleed. Voor Museum MORE is dat aanleiding om met een tentoonstelling een eerbetoon te brengen aan ‘Hollands meest verstilde schilder’.

De expositie in de tuinzaal van Museum MORE in Gorssel heeft als titel ‘Jan Mankes 1889-1920 | De werkelijkheid niet’. Er zullen 35 topstukken van Mankes te zien zijn, van 10 april t/m 30 augustus 2020.

Topwerken
Mankes AnnieZernike1918KLJan Mankes, portret van Annie, 1918, collectie Museum MORE.  Het portret dat Mankes van zijn echtgenote Annie Zernike maakte is hét pronkstuk van Museum MORE. Annie Zernike was de eerste vrouwelijke predikant van Nederland.Artistiek directeur Ype Koopmans: "Museum MORE heeft een prachtige collectie met 18 schilderijen van Jan Mankes, stuk voor stuk échte top­werken. Die laten we uiteraard allemaal zien, en nog méér. Er komen bruik­lenen van andere musea en ook van particulieren. Sommige van deze schilderijen zijn dus al decennia niet te zien geweest voor publiek. We weten dat er veel fans zijn van Mankes' werk, vandaar dat we een soort pelgrimage verwachten naar Museum MORE".

Gevoelstaal
"Jan Mankes had tijdens zijn leven al niet te klagen over gebrek aan belangstelling en in de afgelopen eeuw is zijn populariteit alleen maar toegenomen. Dat heeft zeker te maken met de herken­baarheid van zijn oeuvre, maar vooral ook met zijn 'gevoelstaal'. De sensibilteit waarmee hij doordrong in de sfeer van kleine en alledaagse onder­werpen wordt gekenmerkt door dezelfde ingetogenheid die hij als persoon nastreefde. Dat spreekt mensen nog altijd aan. Misschien nu zelfs meer dan ooit", aldus Koopmans.

Mythe
mankes zelfportretJan Mankes, zelfportretMankes wordt beschouwd als een kunstenaar wiens geest 'de ziel der dingen' probeerde te lezen. Zijn stil­levens, dier­stukken en portretten hebben daarom iets boven­werkelijks en mysterieus. “Kunst is uiting geven aan geestes­leven”, schreef Mankes in 1913 aan zijn beschermheer Aloysius Pauwels, een sigaren­handelaar. “Aangezien het zuiver geestelijke, het onnoembare niet te noemen is, neemt men stoffelijke dingen te baat als middel”.
Jan Mankes stierf jong aan long­tuberculose, wat heeft bijgedragen aan de mythe­­vorming rondom zijn kunstenaar­schap. Omdat hij eerst op het Friese platteland woonde en de laatste jaren van zijn leven in het Gelderse Eerbeek door­bracht, ging om zijn persoon de zweem hangen van een geniale kluizenaar met een afkeer van luidruchtigheid.

Lezingen
Museum MORE organiseert ook drie lezingen over leven en werk van Mankes. Deze worden gegeven door kunst­historica Margriet van Seumeren op 18, 25 april en 10 mei 2020. Kosten € 7,50 exclusief museumentree.

Bruiklenen zijn afkomstig van Museum Belvédère, Museum Singer Laren, Museum de Wieger en particuliere collecties. Jan Mankes krijgt deze zomer ook een eerbetoon in het Friese Museum Belvédère.

 

 
Gorssel, 3 maart 2020

 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail