Lezing Ad van Liempt (afgelast)

Gepost in Nieuws

Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus is deze lezing afgelast.

Oorspronkelijk bericht:

In het kader van de herdenking van ‘75 jaar bevrijding’ organiseert de Historische Vereniging De Elf Marken op donder­dag 19 maart 2020 in Gorssel een lezing door historicus Ad van Liempt.

1945-De Afrekening
LiemptBoek kleinOmslag boek Ad van LiemptAd van Liempt, bekend auteur van talrijke oorlogsboeken en tv-programma­maker, houdt onder de titel ‘1945-Jaar van contrasten’ een lezing over het jaar 1945, waarvan velen vooral een beeld hebben als een jubel­jaar. In zijn jongste boek ‘1945-De Afrekening’, dat binnenkort verschijnt onder redactie van het NIOD, nuan­ceert Van Liempt dat beeld. Hij spreekt over ‘een bevrijding waar een zwarte wolk boven hing en die zich af­speelde in een sfeer van chaos’. Naast de euforische vreugde-uitingen in de straten werd onder de noemer ‘af­rekening’ wraak genomen op collabora­teurs en zwart­handelaren. Zogeheten ‘moffen­meiden’ werden in het openbaar vernederd en kaal­geknipt, gehate NSB‘ers op straat naar gevangenissen gesleept. Bevrijding? Jazeker, maar geen jubel­jaar. Daarvoor waren de problemen te groot en te inge­wikkeld.

Informatie
De lezing wordt gehouden in de protestantse kerk, Hoofdstraat 27 in Gorssel en begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 5.


Gorssel, 7 maart 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail