75 jaar vrijheid: fietstocht, vlaggen op 6 april en film

Gepost in Nieuws

Vanwege de coronacrisis zijn alle gebruikelijke herdenkings­activiteiten in april en mei, zoals de viering van Koningsdag, de 4 mei her­denking en de 5 mei feesten, afgelast. Maar volgens de Oranje­vereniging Gorssel verzuurt wat in het vat zit niet en “wij gaan er in 2021 weer een groot feest van maken”.
Intussen kan er gelukkig nog wel op een andere manier uiting gegeven worden aan, bijvoor­beeld, de feestelijke viering van 75 jaar vrijheid. Zo heeft de Oranje­vereniging een gezins­fietstocht uitgezet en organiseert de gemeente een vlag­estafette. Bovendien zijn op een speciale website van de gemeente, ook in estafette­vorm, bevrijdings­films van de verschillende kernen te zien. 

Bevrijdingsfietstocht
CanadaVlag kleinOp 6 april 2020 wappert de Canadese vlag van de kerktoren. Iedereen in Gorssel vlagt meeDe Oranjevereniging heeft een ‘Bevrij­dings­fietstocht Gorssel’ uitgezet. De fiets­tocht kan nu al, natuurlijk met inachtneming van alle corona­maatregelen, met het hele gezin gereden worden.
Het is een mooie route van 42,5 kilometer door het aantrekkelijke land­schap van Gorssel, Epse, Harfsen, Almen en Eefde. Onder­weg is een groot aantal punten gemarkeerd waar indrukwekkende gebeurte­nissen uit de Tweede Wereldoorlog hebben plaats­gevonden. Bij de fietstocht hoort een boekje met de route en 26 achtergrond­verhalen, waar uitgebreid wordt ingegaan op de gebeurtenissen. Ook zijn veel foto’s opgenomen. De route begint bij het Tramhuisje in Gorssel, maar kan in principe op elk punt worden gestart. 
Omslag bevrijdingsfietstocht voorkant kleinBij kantoorboekhandel Bechtle aan de Hoofdstraat in Gorssel is voor € 3 een route­­boekje verkrijgbaar. De route is ook beschikbaar via een app van Routabel.

Vlagestafette
Op 1 april jl. is in Barchem het startsein gegeven voor een vlagestafette, waar iedereen aan kan mee­doen. Iedere kern hijst op de dag van de bevrijding van de betreffende kern drie vlaggen: de Nederland­se vlag, de jubileumvlag 75 jaar vrijheid en de vlag van de bevrijder. 
Op 6 april 1945 werd Gorssel door de Canadezen bevrijd (tegelijk met Epse, Exel, Joppe en Laren). Op die dag wappert dus de Canadese vlag van de kerk­toren. En dan kunnen in Gorssel alle vlaggen uit.

Bevrijdingsfilm
Cannonshot kleinIn de bevrijdingsfilm van Gorssel vertelt Johan Wolters over de oversteek van de IJssel door de Canadezen op 11 april 1945Op dezelfde manier als bij de vlagestafette komt op de speciale website van de gemeente Lochem voor elke kern telkens een bevrijdings­film online. Gorssel is op 6 april aan de beurt.
Filmmakers Bart Verdult en Henk-Jan Winkeldermaat maakten in opdracht van de gemeente een film­reeks met verhalen over de oorlog. De kernen droegen hiervoor de kandidaten aan. Het gaat om persoonlijke verhalen van in­woners die de oorlog en de bevrijding mee­maakten. Extra bijzonder is dat zij zijn geïnterviewd door jongeren. Het was de bedoeling van de vertoning van de films een bijzonder moment te maken. Omdat dat nu niet mogelijk is, zijn de films nu via de web­site van de gemeente te bekijken. 
‘Onze eigen’ Johan Wolters komt in de film van Gorssel aan het woord met zijn herinneringen aan operatie Cannon­shot: de oversteek over de IJssel op 11 april door de Canadezen. Met deze operatie werd de bevrijding van Noord-­Nederland ingeluid.
De films over de bevrijding zijn te bekijken via www.lochem.nl/75jaarvrijheid.


Redactie Gorssel.nl
3 april 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail