Virtuele tentoonstelling Jan Mankes

Gepost in Nieuws

Donderdag 23 april was het precies honderd jaar geleden dat Jan Mankes (1889-1920) over­leed. Museum MORE is vanwege de coronamaatregelen tijdelijk gesloten, maar het museum wil het publiek online laten genieten van de nieuwe tentoon­stelling ‘Jan Mankes 1889-1920 | De werkelijkheid niet’. Maar liefst 35 schilderijen zijn via een virtuele tour online te bekijken, met meer dan twintig korte video’s waarin gidsen en mede­werkers vertellen wat hun favoriete werk van Mankes is.

Ontdekking
Jan Mankes Leliën ca 1910 particuliere collectie zonder lijst kleinJan Mankes, Leliën, ca 1910, particuliere collectie-zonder lijstIn de virtuele tour is ook de recente ont­dek­king van een verdwenen topstuk van Mankes te bewonderen. Dit vroege werk stamt uit ca 1910, toen de schilder begin twintig was. 'Subliem', noemt artistiek directeur Ype Koop­mans het. Recent kwam dit schilderijtje van 40 x 35 cm boven water. Koop­mans: "Zo'n twee weken terug werden we benaderd door een mevrouw die uit een erfenis een schilderij had met het signatuur Jan Mankes en die zich afvroeg of het een echte was. Het schilde­rij stelt een akker­tje vol witte lelies voor”.
Koopmans wist meteen dat het werk een echte Mankes was. Het schilderij is nooit af­gebeeld en in de Mankes­literatuur niet terug te vinden. Wel wordt er een schilderij met lelies genoemd in een tentoonstellings­recensie uit begin 1912. Koop­mans denkt dat het werk uit 1910 dateert: “Uit dat jaar hebben wij namelijk zelf een schilderij van Mankes met twee eenzame lelies in een water­­glas".

Portret van Annie
Op de virtuele tour is ook het mooie ‘Portret van Annie’ te zien. Mankes schilderde het por­tret van zijn echt­genote Annie Zernike in 1918. Volgens Ype Koopmans is het portret is een van de mooiste portretten uit de Neder­landse 20-eeuwe kunst en misschien wel uit de hele Nederlandse kunst­geschiedenis.

MORE from home
Op de website van Museum MORE, die tijdens de periode van de sluiting wegens de corona­maatregelen is omgedoopt in ‘MORE from home’ is veel achtergrond­informatie te vinden over Jan Mankes en zijn werk.


Gorssel, 24 april 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail