Gorssel heeft er vier nieuwe AED’s bij

Gepost in Nieuws

De actie om buurtAed’s aan te schaffen om in de hele kern van Gorssel een goede dekking te geven, is succesvol af­gesloten. Dankzij de inspanningen van kern­coördinator Carolien van Poecke is het gelukt om voldoende donaties bijeen te brengen om vier extra AED’s in Gorssel op te hangen. 
AEDELfUUr kleinAED bij Saxpoint aan de MolenwegHet gaat om drie nieuwe AED’s binnen de bebouwde kom en één daarbuiten: bij ‘t  Elfuur (bij Sax­point aan de Molenweg), in de Veldhof­straat (bij De Hassinkhof op nr. 2) en in Grooter­kamp (aan het hek bij nr. 21). De AED aan de Veldhof­straat staat nu nog binnen in de hal van De Hassinkhof: hij kan pas na de corona­crisis buiten worden op­gehangen, maar er is binnen De Hassink­hof wel altijd iemand aan­wezig. Buiten de bebouwde kom is een AED geplaatst aan de Vosweg 10, bij auto­rijschool Leo van Bruggen.

Wat is een AED?
AEDHassinkhof kleinAED aan de Veldhofstraat (De Hassinkhof) staat tijdelijk nog binnen, maar is wel bereikbaarBij een hartstilstand is er in de eerste zes minuten een Automatisch Externe Defibril­lator (AED) nodig waarmee eerste hulp kan worden ver­leend. Eerst moet 112 gebeld worden, de centralist stuurt dan direct professio­nele hulp. Hij roept via de mobiele telefoon burger­hulpverleners die in de buurt zijn op om naar het slachtoffer toe te gaan en andere hulp­verleners die een AED op gaan halen om die naar het slachtoffer te brengen. Zodra er genoeg hulp­verleners zijn die daad­werkelijk hulp kunnen bieden worden de anderen af­gezegd, zodat het niet te druk wordt. De centralist blijft constant met degene die 112 heeft gebeld in con­tact en geeft ook telefonische instructies. Zodra de professionele hulp er is, neemt die de patiënt over.

Goede dekkingsgraad
Er hangen nu in Gorssel in totaal negen AED’s die 24 uur per dag permanent bereik­baar zijn: bij de Hoofdstraat 45 (Den Oldenhof), Voo­rende 24, bij de flat hoek Rietdekker­weg/Elfuursweg, bij het Bos­restaurant in Joppe en in de Eester­hoek (Gorsselse Enkweg), en nu dus ook bij ’t Elfuur (Molen­weg), Veldhof­straat (De Hassink­hof), Grooter­kamp en Vosweg. Binnen de bebouwde kom is er nu een goede, zelfs ruime dekking.
Daarnaast is er nog een aantal AED’s op binnenlocaties, die alleen tijdens opening van die locatie bereikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld bij de huisartsen, bij Loetje en bij De Hoek.
Carolien van Poecke: “We zijn veel mensen dank verschuldigd. In de eerste plaats degenen die een gift hebben gedaan voor de aan­schaf, degenen die hun pand beschik­baar stellen, degenen die de AED’s hebben op­gehangen, de Dorps­raad Gorssel, de gemeente Lochem en IJssel­dal Wonen. 
De AED’s zijn per heden aangemeld bij HartslagNU en professionele en burgerhulp­verleners worden na een 112 reanimatie­melding geïnformeerd over deze AED’s.

Cursussen
AEDVosweg kleinAED aan de VoswegDe Stichting AED Eefde-Gorssel kan momenteel in verband met de corona­maatregelen geen cursussen geven om te leren reani­meren, maar opgeven daarvoor kan wel, via . AEDGrooterkamp 2 kleinAED aan de GrooterkampGraag ook adres en telefoonnummer vermelden en of u begin­nend bent, of voor een herhalings­cursus belangstelling hebt.
Burgerhulpverleners die al kunnen reanimeren wordt gevraagd zich op te geven bij: HartslagNu.


Gorssel, 26 april 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail