‘Tuinrondje Gorssel’ op 25 en 26 juli 2020

Gepost in Nieuws

In 2020 vindt de tweede editie van het ‘Tuinrondje Gorssel’ plaats. Zes tuineigenaren delen hun tuin­plezier en stellen hun tuin op 25 en 26 juli open voor bezoekers. De tuin­eigenaren: “Het was nog spannend of ons Tuinrondje door kon gaan. Maar met de verruiming van de coron­amaatregelen per 1 juli durven we het wel aan”. 
Deelnemende tuinen in Gorssel zijn Theetuin Kamperfoelie, tuin De Hoefslag en tuin De Flierder­bloesem. In Eefde doen mee Het Klapzand en De Isselwaard; in Kring van Dorth is dat In de tuin van Dorth. De tuinen zijn zeer uitee­nlopend van stijl en inrichting, waarbij alle tuinen hun eigen accent hebben. Het bos-, uiterwaarden en coulissen­landschap van Gorssel en omgeving verbindt de zes tuinen binnen een straal van circa 8 km. Goed te bereiken met de auto en een extra ervaring door de route per fiets af te leggen. Alle tuin­eigenaren vertellen graag over het wel en wee van hun tuin. 

De tuinen
Hoefslag kleinDe HoefslagDe Hoefslag, Hoefslag 12, 7213 BW Gorssel, Mieke en Hans Geerlink
Aan de oostkant van het dorp Gorssel ligt verscholen achter de bebouwing aan De Hoefslag en omzoomd door oude bomen een verrassende landschaps­tuin. De tuin­aanleg vormt een mooie overgang naar de achterliggende weilanden aan de rand van het dorp en het buiten­gebied van landgoed Amelte.
Kamperfoelie kleinTheetuin KamperfoelieDe tuin heeft een oppervlakte van ongeveer 3700 m2 en bestaat uit golvende borders langs een slingerend gazon. Veel grassen en natuurlijk uit­ziende groepen vaste planten zorgen voor een gevoel van ruimte en rust.

Theetuin KamperfoelieKamperweg 1a, 7213 AP Gorssel, Judith en Otto van Harmelen
Flierderbloesem kleinDe FlierderbloesemTheetuin Kamperfoelie ligt aan de rand van Gorssel op een idyllische plek, verscholen onder monumen­tale bomen, maar met een weids uit­zicht. De tuin heeft een oppervlakte van ruim ande­rhalve hectare. In de binnen­tuin zijn diverse borders aangelegd met vaste planten, voorjaars- en zomer­bollen en rozen. De buitentuin is land­schappelijk ingericht met struiken­borders, een boom­gaard, moes­tuin en een grote vijver. De vele zitjes bieden een uniek uit­zicht op de tuin. 

Tuin de Flierderbloesem, Flierderweg 3, 7213 LT Gorssel, Sara Wink 
Tuin de Flierderbloesem, aan de rand van Gorssel, is een heerlijke groene oase. Een eigen­tijdse variatie op de border kenmerkt het ont­werp. Vaste planten zijn op verrassende wijze vermengd met sier­grassen, bijzondere een­jarige planten, struiken en bomen. Verharde en onverharde paadjes leiden naar steeds een ander deel van de tuin, wat mooie door­kijkjes oplevert; ruimtelijk en intiem tegelijkertijd. De tuin van 2.000 m2 heeft ook een kleine boom­gaard met fruitbomen en een moes­tuin die volledig biologisch bewerkt wordt. 

Het Klapzand, Flierderweg 10a, 7211 NM Eefde, Hester Kramer  
Klapzand kleinHet KlapzandIsselwaardDe IsselwaardVerborgen aan een zandweg, 800 meter van De Flierderbloesem, ligt tuin Het Klapzand. 
Een ruim 2.000 m2 schaduwrijke bostuin, met enkele zonnige borders. Over kronkelende bos­paadjes en langs een vijvertje wandelt u door deze bijzondere tuin met verassende door­kijkjes. De tuin kenmerkt zich door veel robuuste vaste planten, o.a. floxen en da­glelie, en heesters zoals Camelia, Cornus kousa, Japanse es­doorn en Bamboe. In struiken en bomen groeien klim­planten, kortom een tuin in beweging.

De Isselwaard, Mettrayweg 65, 7211 LC Eefde, Geertje de Jong
Dorth kleinIn de tuin van DorthIn het buitengebied van Eefde ligt klein landgoed De Isselwaard. Achter de bosrand van de Oude Mettray­weg bereikt u via een kronkelige oprij­laan, begroeid met rododendrons, de weidse landschaps­tuin. De tuin heeft een oppervlakte van een hectare. De majestueuze wal­noot van 130 jaar oud verwelkomt u aan het eind van de oprij­laan, omzoomd met bolacacia’s.De siertuin wordt begrensd door beuken­hagen met bogen en buxus. Diverse borders met vaste planten, heesters, sier­grassen en bijzondere bomen, omringen de boerderij. Aan de zuidkant is een grote open weide met boom­gaard en een poel en in het westen een prachtig ui­tzicht op de weidsheid van de ‘IJssel­waarden’. Verschillende terrassen met zitjes zorgen voor rust en kijk­genot, zowel naar de bosrand, de siertuin, de boom­gaard als naar de IJssel.

In de tuin van Dorth, Bathmenseweg 10, 7216 PB Kring van Dorth, Lily de Boer 
In Kring van Dorth ligt ‘De Nieuwe Haar’, een monumentale boerderij uit 1912. Het perceel van bijna een hectare voormalig weiland is in 2013 beplant en bestaat inmiddels uit twee boom­gaarden, een wilde (bloemen)­wei, een houtsingel, een groenten- en kruiden­tuin en een weelderige cottage­tuin met vijver en insecten­muur. Er zijn diverse charmante plekjes om te zitten, te ontspannen en te genieten van de imposante vergezichten en de stilte die er heerst.

Informatie
Het Tuinrondje Gorssel vindt plaats op 25 en 26 juli 2020. De tuinen zijn open van 10.30 tot 17.00 uur. De toegang bedraagt € 3,00 per tuin per persoon. Ook is het bij elke tuin mogelijk om een passe-partout te kopen voor € 14,00  waarmee alle zes tuinen bezocht kunnen worden. De tuin­eigenaren vragen bezoekers hun handen te ontsmetten en zich aan de 1,5 m afstand te houden.


Gorssel, 19 juli 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail