Genieten tijdens het Tuinrondje Gorssel 2020

Gepost in Nieuws

Je raakt niet uitgekeken en het is een hele klus om de zes prachtige tuinen die meededen aan het Tuinrondje Gorssel op 25 en 26 juli 2020 te bezoeken. De eigenaren van de zeer uiteenlopende tuinen waren bijzonder te spreken over de vele en vooral enthousiaste bezoekers (maar afstand houden was in de ruime tuinen gelukkig geen probleem) en het weer werkte gelukkig ook mee.

Ook een verslaggever en een fotograaf van Gorssel.nl maakten de ronde. Al bij de eerste tuin, als de poort vóór de aankondigde openingstijd open gaat, is het al een drukte van belang. Bij iedere volgende tuin valt het op dat de sfeer weer anders is. Ze hebben allemaal wat onderscheidends.

Het Klapzand, Flierderweg 10a, Eefde
Klapzand 3Het KlapzandEen schaduwrijke, bos­rijke en bloemrijke tuin. Het ziet er ‘natuurlijk’, niet ‘aange­legd’ uit.
Deze tuin is voor de eerste keer te bezichtigen in dit tuinrondje. Eigena­resse Hester Kramer vertelt dat het voor­bereiden veel werk is, maar wel heel leuk. Zo veel mogelijk materialen worden hergebruikt. Inmiddels staat er een hek om het perceel. Dit voorkomt dat de hond wegloopt en dat er geen reeën op bezoek komen. Reeën zijn er toch wel, maar ze eten de rozenknoppen niet meer op. Hester zoekt het natuurlijk evenwicht: zo heeft ze wilde peen om insecten aan te trekken en bedekt ze de borders in de winter met een dikke bladlaag. Ze gaat verder met de dingen die het goed doen.

De Flierderbloesem, Flierderweg 3, Gorssel
Flierderbloesem 7Het Flierderbloesem De tuin is heel anders dat het nabijgelegen Klap­zand: meer open, veel hoekjes. De kenmerken zijn ‘weel­derig en los’.
De Flierderbloesem doet voor de tweede keer mee, vertelt eigenaresse Sara Wink. Er is meer opkomst dan verwacht. Ze verkoopt ook planten en dat gaat hard. Afgelopen juni heeft er een artikel over de tuin in Landleven gestaan, mogelijk trekt dat extra mensen aan. Sara en haar man zijn hier tien jaar geleden komen wonen. Wat aanvankelijk een hobby was, groeide uit tot een passie. Alhoewel ze zich wel afvroeg of ze zo’n groot stuk grond aan zou kunnen. Maar ze werd zo enthousiast dat ze tuinarchitectuur is gaan studeren en inmiddels veel opdrachten heeft.

De Isselwaard, Mettrayweg, 65, Eefde
Isselwaard 6De Isselwaard Zeven jaar geleden troffen de huidige eigenaren een verwaar­loosd stuk grond aan met gras en buxushagen. Eigenaresse Geertje de Jong is langzamerhand de tuin gaan verbouwen. Er kwamen steeds meer borders met vaste planten en bomen. Nog steeds worden er planten verplaatst om het geheel nog aantrekkelijker te maken. En dat is gelukt. Nu was het zover ‘af’ dat ze besloten hebben mee te doen aan het Tuinrondje.
De tuin grenst aan de uiter­waarden van de IJssel. Op het terrein heeft echtgenoot Nikko Versluis een galerie met abstract schilderwerk en fotografie.

In de tuin van Dorth, Bathmenseweg 10, Kring van Dorth
Tuin van Dorth 12In de tuin van DorthOok deze tuin maakt een open indruk. Eigenaresse Lily de Boer doet voor de derde keer mee met een open tuin. Ze woont acht jaar op de boerderij. Eerst is de boerderij aangepakt en twee jaar later is ze begonnen met het veranderen van de tuin. Aanvankelijk was het allemaal gras. Lily heeft het geheel zelf ontworpen en aangelegd. Is ook, net als haar collega tuineigenaren, gericht op het hergebruik van materialen. Zo is het zand uit de vijver gebruikt om een heuvel te maken en ook de stenen uit het huis zijn hergebruikt. Voor de gasten heeft ze een gedetailleerde routebeschrijving gemaakt met foto om zo meer te kunnen genieten van het rondwandelen in de fraaie tuin, die ook in een uitgave van Landidee beschreven staat.
Naast de tuin runt ze ook een B&B.

Theetuin Kamperfoelie, Kamperweg 1a, Gorssel
Kamperfoelie 1Theetuin KamperfoelieJudith en Otto van Harmelen doen voor de tweede keer mee. Sinds Pasen 2019 is de tuin geopend. Naast het bezichtigen van hun tuin kun je genieten van een kopje koffie of thee of van een lunch. Velen maken hier gebruik van. Ze hebben dan ook hulptroepen ingeschakeld voor de bediening. Aan de kassa zit een vriend die toevallig over was uit Colombia. De bezoeken aan de theetuin hebben i.v.m. Corona een tijdlang op een laag pitje gestaan. Maar naast deze tuindagen begint nu ook het bezoek van de tuinclubs weer op gang te komen. Hun B&B en gastenverblijf zijn volgeboekt.
Er is een binnen en een buitentuin. De binnentuin heeft verschillende borders, de buitentuin is landschappelijk en open.

De Hoefslag, Hoefslag 12, Gorssel
De Hoefslag 1De HoefslagMieke en Hans Geerlink zijn de eigenaren van De Hoefslag. Negen jaar geleden zijn zij door de Huzarenhof gevraagd mee te doen aan het Tuinweekend Gorssel. Dat betekende dat de tuinen drie dagen open­gesteld waren voor publiek. Uiteindelijk bleken drie dagen toch teveel voor velen en bleven Mieke en Hans als enige over. Zij hebben er toen weer anderen bij gezocht en Tuinrondje Gorssel opgezet, waarvan dit jaar de tweede editie is, en waar Gorssel.nl nu verslag van mag doen. We zien een open tuin met borders en grasvelden met onverwachte paadjes en bankjes, waar mensen ontspannen op zitten en genieten van de ruimte en rust.
  

 

Redactie Gorssel.nl
26 juli 2020

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail