Nu te zien in Museum MORE

Gepost in Nieuws

In Museum MORE zijn in het najaar van 2020 vier tentoonstellingen te bekijken, en vanaf 8 september is in de collectie­opstelling een recent verworven werk van Louis Schrikkel te zien. 
Hieronder volgt een overzicht.

‘Betondorp’ van Louis Schrikkel
Schrikkel kleinLouis Schrikkel 'Betondorp (1932)Vanaf 8 september 2020 is in de collectie­opstelling van het museum het recent verworven schilderij 'Beton­dorp' uit 1933 van Louis Schrikkel (1902-1995) te zien. 
Schrikkel was een Amsterdamse schilder die 'kunst wilde populariseren' en zichzelf daarom een ‘positieve populist’ noemde. Hij schilderde een aantal huizen in het Amsterdamse Tuin­dorp Watergraafs­meer, beter bekend als 'Betondorp'. Vanaf de tuinzijde, want 'de voordeur, aan de straat, was voor vreemden en voor begrafenissen', zo schreef Gerard Reve in 1985 over de wijk waar hij opgroeide. Ook het kleur­gebruik past goed bij het beeld dat Reve over de wijk schetste in een tv-interview uit 1963: “Over deze hele buurt, de huizen, tuinen, daken, straten, pleintjes heeft altijd voor mij een sfeer gehangen van onpeil­baar diepe, onontkoom­bare weemoed. ‘Laat elke hoop varen, gij die hier opgroeit’, aldus zou ik mijn gevoelens kunnen samenvatten”.

Jan Mankes en Jan Beutener
Tot en met 20 september is op de bovenverdieping het oeuvre van Jan Beutener te zien in de expositie Jan Beutener | After All, een terug­blik op vijftig jaar kunstenaarschap van Jan Beutener (1932) met ruim zeventig werken. En in de tuin­zaal hangen nog tot en met 25 oktober topstukken van de jon gestorven schilder Jan Mankes (1889-1920).
Van 21 september t/m 3 oktober wordt de tijdelijke tentoonstelling (Beutener) gewisseld. Daarom is de boven­verdieping (drie zalen) tijdelijk afgesloten in deze periode. De Mankes-tentoon­stelling en eigen collectie van MORE zijn wel te zien.

Nieuwe kaders
PykeKoch uitsnede325px Pyke Koch, Portret van Asta Nielson, 1929 (uitsnede, klik voor grote versie). Vanaf 4 oktober in Museum MOREVanaf 4 oktober opent op de boven­verdieping de tentoonstelling 'Nieuwe Kaders | Schilderkunst, fotogra­fie en film 1920-1940’.
De stadsdrukte, de pompende industrie, de mechanische kermis van het moderne bestaan raasde de jaren ‘20 binnen. De camera verleidde kunste­naars om met nieuwe ogen te kijken naar de wereld om hen heen. Volgens sommigen had het 'traditionele ezel­schilderij' zelfs afgedaan. Maar in hun zoektocht naar een moderne, objectieve blik hadden schilders en fotografen meer gemeen dan ze zich op dat moment realiseerden, of dan ze wilden toe­geven. Te zien tot en met 24 januari 2021.

Bob Ross
BobRoss Happy Painting klein'Bob Ross | Happy Painting' opent op 8 november 2020Op 8 november gaat de tentoonstelling 'Bob Ross | Happy Painting' open voor publiek.
Miljoenen mensen hebben vanaf 1983 de tv-serie The Joy of Painting gezien, waarin Bob Ross (1942-1995) telkens binnen dertig hypnoti­serende minuten een landschap neerzette. Museum MORE zal ongeveer veertig ‘highlights’ tonen uit het tv-oeuvre van deze populaire schilder­coach en cult­icoon. Te zien tot en met 11 april 2021.

Online reserveren
In verband met de coronamaatregelen moeten bezoekers online tickets bestellen. Zie voor verdere voorwaarden de website van Museum MORE.


Redactie Gorssel.nl
8 september 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail