Feestelijke opening zonnepark Boschloo

Gepost in Nieuws

De familie Boschloo aan de Eekweg in Gorssel heeft het dak van hun koeien­stal aangeboden aan LochemEnergie om hierop 200 zonne­panelen te plaatsen. Daarmee kunnen mensen die zelf geen geschikt dak hebben toch hun energie duur­zaam opwekken. Leden van LochemEnergie in en rondom Gorssel konden zon­certificaten kopen, gerelateerd aan hun gemiddelde energie­gebruik. Ieder certificaat is goed voor de opbrengst van één zonnepaneel. Op 12 september 2020 vond de feeste­lijke opening plaats.

Postcoderoos
Boschloo 1 kleinHermien Boschloo verricht de openingshandeling van het zonneparkLochemEnergie maakt hierbij gebruik van de ‘postcoderoosregeling’. Deelnemers leggen geld in waarmee de panelen gekocht kunnen worden en zij ontvangen daar­voor gedurende vijftien jaar een korting op hun energie­rekening. Deelnemers krijgen via hun energie­leverancier de betaalde energie­belasting terug voor hun aandeel in de opgewekte stroom van het zonne­dak. Daarmee kan de investering binnen vijftien jaar ruim worden terugverdiend.
Er bleek veel belangstelling voor deelname aan zonnepark Boschloo te zijn. Binnen de kortste keren waren de certifi­caten uit­verkocht. 

Feestelijke opening
Boschloo 2 kleinHermien en Gert BoschlooOp 12 september 2020, bijna twee jaar nadat Gerton en Hermien Boschloo het eerste contact hadden met Lochem­Energie, vond de feestelijke opening plaats.
Na een korte inleiding van Paul Stolte van LochemEnergie over de totstandkoming van het zonne­park verrichtte Hermien Boschloo de openings­handeling met het doorknippen van een lint voor de meter­kast. Vervolgens brachten de genodigde deelnemers een toost uit op het geslaagde project.

Zonnedak
Boschloo 3 kleinDeelnemers in het zonnepark bekijken het resultaatOp het dak van de koeienstal van Boschloo liggen nu 200 zonnepanelen, die jaarlijks goed zijn voor tenminste 56.000 kWh. Veertien huis­houdens uit Gorssel, Epse en Eefde nemen deel aan het zonne­park. SInds augustus 2020 profiteren zij van de opbrengst van de duur­zaam opgewekte energie van de zonne­panelen. Ook de eigenaren Gerton en Hermien Boschloo maken gebruik van een aantal panelen.

Geen gedoe
Al met al is de aanleg en het gedoe eromheen Gerton Boschloo erg meegevallen. In een tijds­bestek van een maand was de klus geklaard. Vooraf had al een bouwkundige check plaats­gevonden in opdracht van LochemEnergie. De constructie werd goedgekeurd. Ook met de verzekeraar was vooraf contact gezocht. Ook deze ging ook akkoord met de plaatsing van zonne­panelen.

Nieuwe kabel
Zonnedak Boschloo 010820 2 kleinHet zonnepark Boschloo aan de Eekweg in GorsselDe feitelijke aanleg begon met het leggen van een nieuwe kabel vanaf de weg naar de stal en het plaatsen van een nieuwe meter in een kast van Lochem­Energie. Een week later konden de panelen worden geplaatst. 
Om veiligheidsredenen – je mag niet ongezekerd over het dak lopen – was een zogenaamde ver­reiker nodig. Deze bleek echter erg groot voor de normale door­gang. Er zat niets anders op dan de stal via de tuin te bereiken. Gelukkig kon Gerton nog wat behulp­zaam zijn met de trekker en hef­mast, waardoor de schade in de tuin beperkt kon blijven. Gerton is tevreden: “Op mijn app zie ik dagelijks wat de op­brengst is van de panelen. Dat is een kick!” 
Gerton: “Ik sta positief tegenover het opwekken van zonne-energie. Daarom heb ik mijn dak ter beschikking gesteld voor de aanleg van zonne­panelen voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonne­panelen. Zelf heb ik ook een aantal panelen. Energie opwekken uit zon of wind is
belangrijk". Maar Gerton zegt ook: “De voordelen voor de eigenaar van een dak zouden groter mogen zijn. Nu is het voornamelijk goodwill van de eigenaar”. LochemEnergie heeft inmiddels besloten dat dakeigenaren jaarlijks een tegemoetkoming ontvangen voor het beschikbaar stellen van hun dak.

De deelnemers
Deelnemers Wim en Henriette de Kieviet, woonachtig aan de Eekweg, zijn blij met het initiatief van hun buurman. Hun rietgedekte boerderij biedt geen mogelijkheid zelf zonnepanelen te plaatsen. Hun schuur staat onder grote bomen en is dus ook niet ­geschikt. De zonne­panelen op het dak bij buurman Boschloo bieden nu uitkomst. Al gaat het hier niet om rechtstreekse levering van de zonne-energie, maar om een teruggave van energie­belasting en een deel van de opbrengst van de opgewekte stroom. Het is een begin. Want Wim en Henriette de Kieviet vinden het belangrijk om energie uit natuurlijke hulp­bronnen te gebruiken. Eigen onderzoek naar de mogelijkheid van een warmte­pomp liep in hun geval op niets uit. De kosten waren te hoog.

Veel opbrengst
De start van het zonnepark kon niet gunstiger. Het was prachtig weer gedurende zomer van 2020. Vanaf de start in augustus is er al ruim 9000 kWh opgewekt. Ook Paul Stolte van Lochem­Energie is tevreden.
Binnenkort krijgen de deelnemers allemaal een app waarop zij hun aandeel in de productie dagelijks kunnen volgen. Daarnaast is in­middels ook de ‘LochemEnergie HanzeBox’ beschikbaar waarop je ‘live’ je eigen energie­verbruik en -teruglevering kunt volgen. En daardoor ook nog eens op je verbruik kunt besparen. “Een win-winsituatie”, volgens Paul Stolte.
LochemEnergie is in Eefde, Epse, Gorssel en Joppe op zoek naar meer geschikte (bedrijfs-)daken voor ‘collectieve opwek’ van zonne-energie. Interesse? Mail of bel naar Paul Stolte via 06-50623062.

Jelle Schaap van Black Sheep Media filmde de aanleg.


Gorssel, 14 september 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail