Dodelijke schimmel bedreigt salamanders

Gepost in Nieuws

Al bijna tien jaar geleden werd een invasieve schimmel in Nederland aangetroffen. Deze schimmel komt uit Azië en doodt de Nederlandse sala­manders. Lange tijd was Limburg de enige plek waar de schimmel was gevonden, maar sinds 2018 is de schim­mel ook in Gorssel bekend. 
Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) doet onder­zoek naar deze schimmel en roept inwoners van Gorssel en directe omgeving op om zieke of dode sala­manders bij RAVON te melden.

Schimmel
Salamander kam kleinBoven: Kamsalamander en onder: Kleine watersalamander (foto's Jelger Herder/digitalnature.org)De schimmel luistert naar de naam Batra­chochytrium salamandri­vorans (af­gekort Bsal) en is voor het eerst in 2013 ontdekt. De schimmel komt oor­spronkelijk uit Azië en is vermoedelijk door de wereld­wijde handel in amfibieën vanuit Azië naar Nede­rland gekomen. Door de komst van de schimmel is de Nederlandse populatie vuur­salamanders (die van nature alleen in Limburg voor­komen) met 99,9% afgenomen. Onde­rzoek heeft uitgewezen dat alle Nederlandse salamanders gevoelig zijn voor de schimmel en na besmetting kunnen sterven.

Ook in Gorssel
Salamander kl. water kleinIn 2018 is de schimmel ook in Gorssel ontdekt. Hoe de schimmel hier terecht is gekomen, is nog een raadsel, maar het betekent dat alle sala­manders er een bedreiging bij hebben en risico lopen ziek te worden en dood te gaan. Stichting RAVON doet onder­zoek naar de schimmel, onder andere naar hoe de schimmel zich verspreidt en op welke manier de schimmel bestreden kan worden. De onder­zoekers van RAVON gaan samen met de provincie Gelderland in gesprek met terrein­eigenaren en gemeentes in de omgeving van de uit­braak. RAVON maakt dan een plan van aanpak. Dit plan moet invulling gaan geven over wat er gedaan kan en moet worden om de sala­manders te beschermen en de schimmel te bestrijden. 

Oproep
RAVON roept iedereen in Gorssel en omgeving op om, als u zieke of dode salamanders ziet of heeft gezien, contact met RAVON op te nemen. Dat kan via email () of telefonisch (024-7410600). Op het YouTube kanaal van RAVON staan een presentatie en een animatie. Ook oudere meldingen zijn welkom.


Redactie Gorssel.nl
22 september 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail