Informatiebord aan de Ravensweerdsweg

Gepost in Nieuws

Bij de Boschterhoek aan de  Ravensweerdsweg 14 in Gorssel is een bord geplaatst met informatie over het bombarde­ment op Gorssel van 18 maart 1945. De villa Boschter­hoek was destijds gevorderd door de Duitsers en werd bij het bombarde­ment geheel vernield.

Operatie Cannonshot
InfoWOIIRavensw kleinInformatiebord aan de Ravensweerdsweg 14 in Gorssel met hieronder de tekst op het bordHet bombardement door de geallieerden op 18 maart 1945 op Gorssel ging vooraf aan de over­steek van de IJssel door de Canadezen (Operatie Cannon­shot), ruim drie weken later, op 11 april 1945. 
InfoWOIIRavensw2 kleinHet 1e Canadese leger had de opdracht om via Emmerich en de Achterhoek het noorden van Neder­land te bevrijden. De oversteek over de IJssel bij Gorssel speelde daarbij een belangrijke rol. Maar daar­voor moesten de geallieerden eerst de Duitse uitkijk­post en verbindings­apparatuur in de toren van de kerk in Gorssel uit­schakelen. Ook een belangrijk doelwit waren de villa’s Boschter­hoek (hier was de Duitse generaal Schilffahrt in­gekwartierd) en villa Ravens­weerd, het hoofd­kwartier van generaal Blaskowitz, opper­bevelhebber van het Duitse leger in Nederland. 
De Boschterhoek kreeg een voltreffer en werd geheel vernield. Schilffahrt was op dat moment echter niet in het pand aan­wezig. Ook Blaskowitz verbleef elders en ontsprong de dans. Hij zou later de capitulatie tekenen in hotel De Wereld in Wage­ningen. 
Bij het bombardement werden behalve de villa’s en de kerk ook andere gebouwen getroffen, onder meer de pastorie, de Vuller­school, de manege en villa Krake­stein, beide gelegen aan de Veldhof­straat. Zeven Gorsselnaren verloren het leven en velen raakten gewond.

Informatiebord
De huidige bewoner van de in 1950 herbouwde Boschterhoek nam het initiatief voor het plaatsen van het informatie­bord. Hij deed zelf veel onderzoek en raad­pleegde onder meer het verslag van de RAF over de bombardementen. Vrijwilligers van de Oudheid­kundige Vereniging De Elf Marken waren daarbij behulp­zaam. Volgens de initiatiefnemer bekijken veel passanten het bord met deze belangrijke historische informatie met veel interesse.


Gorssel, 2 oktober 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail