Expositie ‘Achter glas’ in het Tramstation

Gepost in Nieuws

Tot en met 3 december 2020 exposeert Marianne Kraster in het Tramstation in Gorssel. De expo­sitie met de titel ‘Achter glas’ bestaat uit abstract werk met de natuur als inspiratie­bron.

Marianne Kraster
Marianne Kraster 29 kleinMarianne Kraster werd in 1953 geboren in Amsterdam. Na een studie Nederlandse taal- en letter­kunde bezocht ze de Gerrit Rietveld Academie, waar ze in 2000 afstudeerde aan de afdeling Tekenen, schilderen en grafiek. In 2004 verhuisde ze van Amste­rdam naar Zutphen. Destijds een behoorlijk grote stap, maar ze heeft er geen moment spijt van gehad. Marianne werkt afwisselend in haar atelier in Zutphen en in een werk­ruimte midden in de natuur.

Natuur als inspiratiebron
Marianne Kraster 28 kleinDe natuur in al zijn verschijningsvormen is voor Marianne een onuitputtelijke bron van inspi­ratie. De zichtbare werkelijk­heid is vrijwel altijd de aan­leiding voor het werk, ook al uit zich dat in abstracte schilderijen. Natuurlijke vormen en wet­matigheden komen in het werk terug in de gedaante van lijnen, rasters en structuren. Kleuren spelen daarbij altijd een belang­rijke rol. 
Dat is ook het geval bij de schilderijen op de expositie in het Tramstation in Gorssel. Sommige lijken op het eerste gezicht geen enkele voor­stelling te hebben, maar verbeelden bij nadere beschouwing bijvoorbeeld een bloemen­veld in de lente of in de herfst. Wie goed kijkt ziet dat ze zijn op­gebouwd uit vele lagen verf, meer dan tien is geen uit­zondering. Ook de afwisseling van matte en glanzende verf geeft een suggestie van levendig­heid en beweging. Ander werk zoomt meer in op het ritme van boom­stammen in een bos of op de vormen van planten of bladeren. En bij nog verder inzoomen op details worden de raster­structuren van bladnerven of de bast van een boom zicht­baar gemaakt. Hier zijn de kleuren meer subtiel en soms iriserend, zoals bij tere bloem­blaadjes. De abstracte vormen zijn op die manier de vertaling van de natuurlijke vormen.

Transparant
In het Tramstation in Gorssel komt dit in- en uitzoomen op natuurlijke vormen goed tot zijn recht. Het transpa­rante gebouw in het groen brengt cultuur en natuur op een mooie manier samen, waardoor ze een verbinding aan­gaan. 
De tentoonstelling ‘Achter glas’ is permanent van buitenaf te zien. Op afspraak is het werk ook binnen te bekijken: op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en op donderdag­ochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Voor meer informatie en voor het maken van een afspraak:  of www.mariannekraster.nl.
Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.


Gorssel, 6 oktober 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail