Gemeenteraad wijst MFA af
Na uitgebreide discussie en een schorsing heeft de gemeenteraad van Lochem op dinsdag 24 november 2020 aan het college gevraagd om medio 2021 met een voorstel te komen voor de Gorsselse accommodaties waarin geen plaats is voor een multifunctionele accommodatie (MFA). Volgens een meerderheid van de raad is voor een MFA in Gorssel te weinig draagvlak en wordt er qua financiën niet voldaan aan de randvoorwaarden van het gemeentelijke accommodatiebeleid. Ook vindt men de directe koppeling die gelegd wordt met woningbouw niet logisch. Een daartoe strekkende motie van GroenLinks, Gemeentebelangen en D66 kreeg een meerderheid in de raad.
RaadsdiscussieGeen MFA in GorsselDe discussie in de raad spitste zich vooral toe op de vraag of Gorssel, na zes jaar van gesprekken in verschillende werkgroepen en met de bevolking, toe is aan een richtinggevende keuze vanuit de gemeenteraad, of dat het beter is om nog eenmaal het uitgebreide gesprek in het dorp op te zoeken.
Wethouder Bert Groot Wesseldijk heeft zich vanaf zijn aantreden in 2018 als Gorsselse kernwethouder intensief met de Gorsselse accommodaties bezig gehouden en heeft ook zitting genomen in de werkgroep ‘GA!’. Zijn bedoeling was om naast de door de verenigingsbesturen gepropageerde MFA met de werkgroep ook andere varianten te bekijken. De werkgroep bekeek negen varianten en heeft er daarvan uiteindelijk drie gekozen, waaronder een MFA. Tot spijt van de wethouder is de werkgroep niet tot een eensluidende visie gekomen. En dat leidde uiteindelijk tot de concrete vraag van de werkgroep aan de gemeenteraad: ‘Welke koers kiest u als gemeenteraad voor een toekomstbestendige accommodatiestructuur in Gorssel en welke variant moeten we hiervoor verder uitwerken?’
Andere varianten
De raadsleden meenden in meerderheid dat ze voldoende weten wat er speelt via de gesprekken en discussies in het dorp, het dorpsplan uit 2018, de berichtgeving in de media, de peilingen, een bijeenkomst van raadsleden met de werkgroep in november 2019, de ‘beeldvormende tafel’ van twee weken geleden, etc. Enkele raadsleden benoemden de angst dat een besluit om een MFA niet langer als variant te onderzoeken tot extra onrust in Gorssel zou leiden. Maar ook hier meende een meerderheid van de raadsleden juist dat het uitsluiten van een MFA de rust geeft om te gaan werken aan andere varianten.
De motie van GroenLinks, Gemeentebelangen en D66 over het uitsluiten van een MFA (zie de bijlage) werd uiteindelijk met steun van twee CDA-leden door 14 raadsleden aangenomen. De overige 9 raadsleden stemden juist voor een motie van CDA-raadslid Ter Maat om verder te praten, waarbij de VVD benadrukte dat dat niet betekent dat die partij per se voorstander is van een MFA. Die motie haalde het dus niet.
College
Diverse raadsleden waren niet erg tevreden over de rol van het college. Ze hadden liever gezien dat het college zich eerst over het verzoek van de werkgroep GA! had gebogen en een en ander dan met een collegestandpunt aan de raad had voorgelegd. Ook over de onduidelijke rol van wethouder Groot Wesseldijk, als lid van de werkgroep GA! en als collegelid, was wat wrevel. Dat leidde ertoe dat de wethouder nog voor de stemming aangaf per direct uit de werkgroep te zullen stappen en zich voortaan dus uitsluitend als wethouder met de Gorsselse accommodaties te zullen bezighouden.
Woningbouw
Het pleidooi van onder andere de jongeren om in Gorssel ook aandacht te hebben voor woningbouw voor starters is door de gemeenteraad gehoord. Maar een te strakke koppeling met de accommodatiediscussie vond de raad niet goed. De gemeente werkt voor alle kernen in samenspraak met de dorpsraden en anderen aan een woonvisie en daar zal voor Gorssel de eventuele herontwikkeling van huidige accommodaties in worden meegenomen. Niet alleen voor starters, maar bijvoorbeeld ook voor de huidige bewoners van de Bloemenkamp die daar op termijn moeten verdwijnen.
Redactie Gorssel.nl
24 november 2020