Sluiting overwegen en verkeerslichten Elf Uur

Gepost in Nieuws

Twee weken voor een vergadering van de gemeenteraad zijn er in het gemeentehuis in Lochem Ronde Tafel Gesprekken (RTG) en Vierkante Tafel Gesprekken (VTG). In een Ronde Tafel Gesprek gaan burgers en gemeenteraadsleden met elkaar in overleg over een aantal onderwerpen die op die volgende raadsvergadering op de agenda staan. De gesprekken zijn openbaar en inwoners van de gemeente kunnen namens zichzelf of een organisatie (na aanmelding) meepraten. Een Vierkante Tafel Gesprek is een informeel gesprek waarbij inwoners en raadsleden vragen kunnen stellen aan een ambtenaar. 

Van belang voor Gorssel
Op 23 oktober 2017 komen tijdens een van de RTG’s en het VTG onderwerpen aan de orde die ook voor Gorsselnaren van belang zijn. Het gaat bij het RTG om een voorgenomen afsluiting van overwegen in het buitengebied tussen Almen en Eefde (van belang voor recreërende Gorsselnaren en toeristen) en bij het VTG om vernieuwing van de verkeerslichten op het kruispunt N348/-Elfuursweg.

RTG 23 oktober 2017: sluiting van overwegen
Overweg WagenvoortsdijkOverweg Wagenvoortsdijk, sluiten of beveiligen?  Foto: GoogleMapsOp de agenda van het RTG op 23 oktober komt het raadsvoorstel aan de orde om drie van de vier onbewaakte spoorwegovergangen in het buitengebied van de gemeente tussen Almen en Eefde (Hulzerdijk/Wagenvoortsdijk) te sluiten.
In de gemeente Lochem bevinden zich acht niet bewaakte spoorwegovergangen (NABO’s). Binnen het programma van Prorail en de provincie Gelderland moeten al deze NABO’s verdwijnen,door het afsluiten van de overweg of door het beveiligen ervan. Van deze acht NABO’s worden er drie met zekerheid afgesloten: de overweg in de Teenkweg in Eefde, bij ’t Haveke in Eefde en de Binnenweg in Almen. Een vierde NABO van de Rossweg naar bedrijventerrein Aalsvoort (in Lochem) verbindt, moet openblijven omdat dit een calamiteitenroute is van het bedrijventerrein. De vier andere NABO’s liggen op relatief korte afstand van elkaar in de Hulzerdijk/Wagenvoortsdijk in Almen. De omwonenden en de Vereniging Almens Belang hebben aangegeven al deze overwegen open te willen houden. Prorail en de provincie zijn bereid een van de vier overwegen te beveiligen. De andere drie dienen dan te worden opgeheven. Een vervolgproces met de belanghebbenden moet uitwijzen welke overweg hiervoor het meest geschikt is.
Locatie: raadzaal van het gemeentehuis, Hanzeweg 8 in Lochem. Aanvang 19.30 uur.

VTG 23 oktober 2017: verkeerslichten N348-Elfuursweg
Verkeerslichten Elf UurDe huidige verkeerslichten op het kruispunt N348-Elfuursweg Foto: GoogleMapsTijdens het VTG op 23 oktober kunnen vragen gesteld worden over het raadsvoorstel om de verkeerslichten op het kruispunt N348-Elfuursweg in Gorssel te vervangen. De nieuwe verkeersregelinstallatie wordt voorzien van zogenaamd ´tovergroen´. Dit is een systeem waarbij de vrachtwagens voorafgaand worden gedetecteerd, zodat de regeling ‘groen’ geeft of langer groen blijft. De aansluiting ligt op de primaire fietsroute Deventer-Gorssel-Zutphen (een bovenlokale fietsroute in het verkeersbeleid van de Provincie). Er zijn plannen om deze fietsroute op te waarderen tot een regionale snelle fietsroute. De beoogde nieuwe installatie kan worden aangepast en uitgebreid als de route wordt opgewaardeerd tot een snelle fietsroute.

De Provincie Gelderland wil de installatie graag in maart/april 2018 vervangen. Omdat twee van de aansluitende wegen in beheer en eigendom zijn van de gemeente moeten de investeringskosten gezamenlijk gedragen worden door gemeente en provincie; de raad wordt gevraagd hierover haar vergadering van 6 november 2017 een besluit te nemen.
Locatie: centrale hal van het gemeentehuis, Hanzeweg 8 in Lochem. Aanvang 19.00 uur.

Redactie Gorssel.nl
22 oktober 2017

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail