Zon op de Vullerschool

ZonopschoolVuller Op het dak van de Vullerschool komen zonnepanelen. Daar hebben Stichting de Poolster, de directie van de Vullerschool, Paul Hardonk Bouw en de Energiecoöperatie LochemEnergie samen afspraken over gemaakt. Met zonnepanelen op de Vullerschool maken kinderen kennis met groene energie, wordt het schoolgebouw duurzamer en gaat de energierekening van de school omlaag. De financiering is rond met de voorwaarde dat ouders 25% meefinancieren. Daarvoor kunnen ouders zoncertificaten kopen. De verkoop start op 27 april 2015.

Stroomverbruik verduurzamen
Jaarlijks verbruikt de Vullerschool 50.000 kilowattuur aan stroom. Dat gaat op aan digiborden, verlichting, de CV-pomp en computers. Zuiniger met energie omgaan is de moeite waard, maar dan blijft er nog een flinke hoeveelheid stroom over. Met ongeveer 75 zonnepanelen kan 1/3 deel van het verbruik duurzaam worden opgewekt. Het dak van de Vullerschool is hiervoor geschikt.

Opbrengst en verbruik in beeld
Bij de zonne-installatie hoort ook een energiedashboard dat speciaal voor dit project is ontwikkeld. Het gas- en stroomverbruik worden constant gemeten en er wordt ook weergegeven hoeveel de zonnepanelen opwekken. De verbruiks- en opwekgegevens zijn op de digiborden in de klas te zien. Dat inzicht helpt om energie te besparen. Zo werkt de zonne-installatie twee kanten op. Bovendien is er een educatiepakket ontwikkeld voor de kinderen over duurzame energie, energiebesparen en energieopwekken.

Samenwerking
Het project 'Zon op de Vullerschool' is een samenwerking tussen de Stichting Poolster, de directie van de Vullerschool, Paul Hardonk Bouw en LochemEnergie. Een groep ‘betrokken ouders’ helpt mee aan dit project. Zij vinden het duurzaam opwekken van stroom een goede stap, niet alleen voor de school maar vooral ook als voorbeeld voor de kinderen.

Financiën
Een zonne-installatie kost geld. De provincie Gelderland, de regio Stedendriehoek en LochemEnergie dragen samen 75% van de financiering. Daarvan is een gedeelte subsidie en een deel lening. De voorwaarde die de provincie Gelderland aan haar bijdrage stelt is dat ouders of andere geïnteresseerden de resterende 25% van de kosten meefinancieren.

Zoncertificaten te koop vanaf Koningsdag
Om aan de voorwaarde van de provincie Gelderland te voldoen kunnen de ouders zoncertificaten kopen. De groep 'betrokken ouders' regelt de verkoop en begint daarmee op Koningsdag, 27 april 2015.

Feestelijke opening op 19 juni
Het is de bedoeling dat de zonne-installatie op vrijdag 19 juni 2015, vlak voor de langste dag van het jaar, feestelijk in gebruik wordt genomen.


Gorssel.nl
21 april 2015

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail