Museum MORE, een geschenk aan de Achterhoek…

Een geschenk aan de Achterhoek, zo noemt Hans Melchers de tweede locatie van Museum MORE in kasteel Ruurlo, het monumentale thuis voor de grootste permanente expositie van het werk van Carel Willink. Als kind was hij al onder de indruk van dit kasteel en hij viste als klein jochie graag in de vijver. Er is een droom in vervulling gegaan. Twee jaar na de opening van Museum MORE in Gorssel wordt locatie Ruurlo op 23 juni 2017 officieel door mr. Pieter van Vollenhoven geopend.

Kasteel Ruurlo
RuurloJTE16-6-17 73 kleinKasteel Ruurlo is schitterend gerestaureerd en geschikt gemaakt voor de nieuwe functie als museumKasteel Ruurlo is een van de mooiste kastelen in de Achterhoek, schitterend gelegen ten zuiden van Ruurlo. Al in 1326 wordt de naam genoemd, vanaf de 15e eeuw was het meer dan vijf eeuwen in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd het kasteel in gebruik genomen als gemeentehuis van Ruurlo, waaraan - na een fusie met andere gemeenten -  in 2005 een einde kwam. In 2013 werd het kasteel in verwaarloosde toestand gekocht door Hans Melchers.
Doordat er in alle voorgaande eeuwen permanent aan het kasteel gebouwd is, bestaat het gebouw uit een mengelmoes van stijlen. Het kasteel had altijd een woonfunctie en er moesten ingrijpende wijzigingen doorgevoerd worden om het geschikt te maken voor gebruik als museum. Er moest bijvoorbeeld een duidelijke routing door het gebouw komen, essentieel voor een museum.
Restauratiearchitect Cor Bouwstra was voor de aanpassing verantwoordelijk. De grote glazen aanbouw, het moderne trappenhuis en andere wijzigingen zijn op een zeer respectvolle en stijlvolle manier aangebracht.

Glazen brug
Hans van Heeswijk (architect van het Gorsselse Museum MORE) ontwierp de 32 meter lange toegangsbrug over de kasteelgracht. De brug laat zien dat de bouwstijl uit de 15e eeuw prachtig te combineren is met hedendaagse architectuur.

Huiselijke sfeer
RuurloJTE16-6-17 16
Ook het interieur is met oog voor detail en perfectie tot stand gekomen. Hans Melchers en zijn vrouw Monique hebben hier een grote hand in gehad, waarbij ze zich hebben laten adviseren door Ronald Kolk, couturier te Amsterdam, met ervaring onder meer in de theaterwereld van New York, de Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet. De moiré- en damasten wandafwerkingen zijn spectaculair, zowel van materiaal als kleur. De houten vloeren, het trappenhuis, alles is even mooi. De huiselijke sfeer is intact gebleven, alle kamers zijn prachtig. De kunst van Carel Willink vormt daarmee een geweldige combinatie.

Carel Willink
RuurloJTE16-6-17 42
Een plek (kasteel Ruurlo) creëren waar de collectie werken van Carel Willink (1900-1983) tot zijn recht komt: dat was het doel van Melchers. Op de beletage en de eerste verdieping van het kasteel hangen, in chronologische volgorde, circa 45 schilderijen van Willink. Het begint bij het zelfportret dat hij op achttienjarige leeftijd maakte. Door de chronologische opstelling is duidelijk de ontwikkeling te zien van een zoekende kunstenaar, die experimenteerde met kubisme tot aan het moment waarop hij definitief koos voor het realisme. In Willinks werk worden losse elementen samengevoegd, het is technisch perfect en vervreemdend, dreigend en raadselachtig.

Fong Leng
RuurloJTE16-6-17 37
Op de eerste etage zijn ook creaties van modeontwerpster Fong Leng te bewonderen. Zij ontwierp voor Mathilde Willink, de derde echtgenote van Willink. Mathilde had een peperdure smaak en Willink moest de prijzen van zijn schilderijen aanpassen om de ontwerpen van Fong Leng te kunnen bekostigen. De creaties van Fong Leng zijn fenomenaal. Ze liet zich onder andere inspireren door Japanse en Chinese prenten, exotische dieren en Afrikaanse en Indiaanse invloeden. Monique Melchers droeg bij de opening van Museum MORE in Gorssel in 2015 ook een creatie van Fong Leng.

Dagje uit
Een bezoek aan het kasteel en de Engelse landschapstuin met slingerende paden, waterpartijen, kasteelgracht en mooie doorkijkjes is absoluut een aanrader. Het bezoek is (met kinderen) mooi te combineren met het nabijgelegen grootste heggendoolhof ter wereld (website) en het klimbos (website). Het grote doolhof van haagbeuken is in 1890 aangelegd door freule Sophie van Heeckeren, is bijna een hectare groot en bestaat uit 1188 meter paden. Doolhof en klimbos zijn geen onderdeel van Museum MORE.

Informatie
Museum MORE, kasteel Ruurlo is vanaf 27 juni 2017 voor publiek geopend. Kasteel Ruurlo en Museum MORE zijn samen te bezoeken door middel van een combi-ticket die 48 uur geldig is. Beide locaties accepteren de Museumjaarkaart.

  

  

Redactie Gorssel.nl
20 juni 2017

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail