Poëziebundel ‘Dichter op de IJssel’

In het kader van de IJsselbiënnale is een speciale poëziebundel uitgegeven als ode aan de rivier. Een bundel met negentwintig gedichten geïnspireerd op de IJssel, het omliggende landschap en de intrigerende IJsselbiënnale-kunstwerken. Gerenommeerde dichters zonden een gedicht in voor de poëziewedstrijd ‘Dichter op de IJssel’ of werden geïnviteerd voor deze publicatie.

Project ‘Dichter op de IJssel’
DichterIJsseltranspHet initiatief voor het project ‘Dichter op de IJssel’ is ontstaan in de Regionale Dichterskring, opgericht in Gorssel. De projectgroep, versterkt met een aantal dichters en in samenwerking met andere dichterskringen langs de IJssel organiseerde onder meer de gelijknamige poëziewedstrijd. Thema’s bij de wedstrijd waren: de IJssel, het IJssellandschap en het thema van de IJsselbiënnale 2017: klimaatverandering en de gevolgen voor de IJsselvallei.

Poëziewedstrijd
DichterOpDeIJsselFrontTijdens de feestelijke opening van de IJsselbiënnale, op vrijdag 23 juni 2017 in Doesburg, werd de winnaar van het poëzieproject bekend gemaakt. Uit 109 inzendingen werd het gedicht ‘Wervelkolom’ van Michelle Brouwer door de jury als nummer één gekozen. Haar gedicht is geïnspireerd op het IJsselbiënnale-kunstwerk ‘Het opgetilde landschap’ van Tanja Smeets. Eervolle vermeldingen waren er voor de dichters Are Meijer en Jacobus Trijsburg.

IJsselbiënnale
De IJsselbiënnale is een cultureel evenement, dat bedoeld is als ode aan de IJssel. Het wordt vanaf woensdag 14 juni tot en met zondag 24 september 2017 gehouden langs de IJssel, van Doesburg tot Kampen. 26 grote kunstwerken van gerenommeerde (inter)nationale beeldend kunstenaars staan dan op bijzondere locaties in het landschap en de Hanzesteden.

Poëzievoordrachten
Op zondag 6 augustus 2017 (aanvang 14.00 uur) dragen dichters hun werk voor, onder wie winnares Michelle Brouwer in tuin ‘De Uiterwaard’, Hankweg 2 in Epse, een locatie met prachtig zicht op de rivier. De middag wordt omlijst met muziek. Het programma van de middag wordt nog nader bekend gemaakt. Zie www.dichteropdeijssel.nl of mail Dick van Welzen ().

Bundel
De bundel ‘Dichter op de IJssel’ is geïllustreerd met fraaie foto’s van de IJssel en van een aantal kunstwerken. Bij de bundel hoort een flyer met een overzicht van de poëziebijeenkomsten langs de IJssel, van Doesburg tot en met Wijhe. Het handzame boekje kost € 10 (inclusief flyer). Verkrijgbaar bij boekhandel Bechtle in Gorssel, bij de poëzievoordrachten en de startpunten van de IJsselbiënnale. De oplage is beperkt. De flyer is ook te verkrijgen bij Museum MORE in Gorssel.

Gorssel, 3 juli 2017

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail