‘Noorsche Huis’ in Gorssel te koop

Het bijzondere ‘Noorsche Huis’ aan de Molenweg in Gorssel zoekt nieuwe bewoners. Het gemeentelijk monument staat sinds enkele dagen te koop.

Ikea avant la lettre
NoorscheHuis
'Het Noorsche Huis’ aan de Molenweg in Gorssel, gebouwd in 1913, is een van de weinige in Nederland overgebleven houten ‘prefab’ woningen in de Noorse drakenstijl (‘dragestil’). Op de website van het huis wordt dan ook gesproken over ‘Ikea avant la lettre’. Het huis werd in 1913 in onderdelen over zee naar Rotterdam vervoerd, via het spoor naar Gorssel gebracht en op het perceel aan de Molenweg in elkaar gezet. Er kwam geen spijker aan te pas!
Een soortgelijk pand is het Noorse jachthuis ‘De Kleine Haar’ in Kring van Dorth (tegenwoordig een vestiging van Stayokay), dat in 1910 door Noorwegen aan de Opperhoutvester van het Nederlands Koninklijk Huis geschonken werd en oorspronkelijk in Averlo (Schalkhaar) stond. In 1927 werd het gebouw met paard en wagen naar de huidige locatie gebracht en opnieuw opgebouwd. ‘De Kleine Haar’ is een rijksmonument.

Verliefd
Het ‘Noorsche Huis’ is een huis om verliefd op te worden, volgens de verkopende makelaar. Die liefhebber zal wel in de buidel moeten tasten, maar dan heb je ook iets bijzonders.
In 2013 is het eeuwfeest van het pand gevierd. Laten we op heel wat extra jaren hopen, want het ‘Noorsche Huis’ hoort bij Gorssel.

 
Redactie Gorssel.nl
17 augustus 2017

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail