Thuistandarts voor wie niet naar de tandarts kan

Onbekend bij het grote publiek, maar gewaardeerd bij mensen die niet zonder kunnen. Gorssel heeft verrassende initiatieven op het gebied van zorg en ondernemen. Zo biedt Thuistandarts.nl volledige tandzorg in zorginstellingen en zelfs bij mensen thuis die niet naar de tandarts kunnen.

Mondzorg
ThuistandartsAutoThuistandarts.nl levert volledige tandzorg in zorginstellingenMondzorg is een groot probleem voor mensen die langdurig verpleegd worden in zorginstellingen zoals ouderen en verstandelijk gehandicapten. Het verplegend personeel is verantwoordelijk voor de dagelijkse hygiëne, waartoe ook mondverzorging behoort, maar kan geen gespecialiseerde tandzorg geven. Maar wat als die persoon niet naar een tandarts toe kan? Tandartsen behoren ook zorg te verlenen aan hun patiënten indien deze immobiel worden. Zij kunnen dan controles uitvoeren en een eenvoudige behandeling, maar bijvoorbeeld voor boren en vullen hebben zij geen apparatuur die ze kunnen meenemen. Thuistandarts kan dat wel en is daar juist in gespecialiseerd. Ook kan Thuistandarts een uitkomst bieden voor immobiele patiënten die geen eigen tandarts hebben.

Thuistandarts
Gorssel.nl sprak met Irma Krommenhoek, initiatiefneemster en manager van Thuistandarts. Verder zijn nog twee tandartsen en een assistente aan de zorgonderneming verbonden. Irma heeft het plan voor Thuistandarts ontwikkeld en is de zorgonderneming in 2014 gestart. Zij doet dat zeker ook met een maatschappelijke betrokkenheid, want zakelijk is het een ingewikkeld businessmodel. Het behandelen van patiënten in hun eigen omgeving vergt aanzienlijk meer aandacht en tijd en dat wordt lang niet altijd vergoed.

Mobiele inrichting
ThuistandartsWerkPatiënten kunnen in hun eigen (rol)stoel of zelfs op bed worden geholpenThuistandarts heeft een complete mobiele tandartsinrichting. Eigenlijk bevat die inrichting precies hetzelfde als wat ‘gewone’ tandartsen gebruiken, alleen kunnen geen röntgenfoto’s worden gemaakt. De diensten worden op dit moment verleend bij 27 zorginstellingen, grofweg van Raalte tot Doetinchem en van Brummen tot Hengelo (Gld). Voorbeelden in de buurt zijn De Borkel in Gorssel, Het Spijk in Eefde en De Lunette in Zutphen. Mensen die niet in een zorgcentrum wonen, maar bijvoorbeeld in een seniorenwoning, kunnen aanhaken bij deze dienstverlening. Veel patiënten kunnen niet in een geschikte tandartsstoel zitten, maar worden geholpen in hun eigen rolstoel of zelfs op bed. Bijvoorbeeld een MS-patiënt die slechts gestrekt op bed kan liggen. Dat maakt het soms wat moeilijker en vereist speciale vaardigheden.
Thuistandarts heeft zijn zakelijke vestiging in Gorssel aan de Prinsenstraat. Er wordt samengewerkt met tandartsenpraktijk Waterkwartier Zutphen. Daar worden bijvoorbeeld de gebruikte materialen gesteriliseerd.

Onmisbaar
Zo wordt vanuit Gorssel in een grote regio onmisbare tandzorg geboden aan een kwetsbare doelgroep die aan bed of eigen stoel gekluisterd is. Een prachtig initiatief van de Gorsselse Irma Krommenhoek, dat de redactie van Gorssel graag met dit verhaal wil belichten.
  

  
Redactie Gorssel.nl
24 augustus 2017

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail