Check, check, dubbelcheck op internet!

“Wie speelt er wel eens een game?” Alle kinderen steken hun vinger op. “Wat moet je invullen om in de game te komen?” Weer vingers. “Een e-mailadres” roept er één. “En een wachtwoord”, roept een ander. Groep 6 van de Vullerschool zit meteen op het puntje van haar stoel. En of zij al weten wat privégegevens zijn. En dan ook nog op internet.

Mediawijs uitreiking_posterKarin Sieders (rechts) overhandigt de eerste poster aan Saskia Wery (links) en Paula Korte van de Vullerschool Slim met media
Karin Sieders uit Gorssel, mediacoach bij Slim met media, warmt de groep een beetje op. Deze klas is de allereerste klas in Nederland die de poster krijgt over online privacy. Een poster die Slim met media gratis ter beschikking stelt aan het basisonderwijs. “Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen in de multimediale wereld van vandaag zich bewust zijn van wat zij aan privégegevens prijsgeven op internet”, aldus Sieders.

Mag iedereen dit weten?
Onder veel oh’s en ah’s wordt de poster in ontvangst genomen door juf Paula en juf Saskia. Juf Paula heeft deze groep vorig jaar tijdens de talenten-ateliers al het een en ander geleerd over mediawijsheid en juf Saskia staat nu voor deze groep. Op de poster staan vier vragen die de kinderen zichzelf moeten stellen voordat ze iets op internet zetten. Elin leest ze voor: zegt dit iets over mij, leidt dit naar mij, mag de hele wereld dit weten en vind ik dit later ook nog leuk? Bij elke vraag op de poster hoort een korte mediales.

Mediawijsheid
Paula Korte heeft twee jaar geleden onder begeleiding van Slim met media samen met ICT-coördinator Lidian Sneller een leerlijn mediawijsheid en ICT-basisvaardigheden ontwikkeld voor de Vullerschool. “Ik ben niet alleen heel blij met de poster maar vooral ook met de bijbehorende lessen. Die lessen sluiten goed aan op onze leerlijn Mediawijsheid”, reageert Korte enthousiast. “Vooral voor de middenbouw is het zoeken naar passende lesstof. Terwijl op die leeftijd leerlingen zich bewust worden van zichzelf en de multimediale wereld om hen heen”, benadrukt Korte.

De poster krijgt alvast een mooie plek in het klaslokaal. Na de herfstvakantie starten de talenten-ateliers weer en krijgen de kinderen de bijbehorende medialessen.

De poster met bijbehorende mediales is te downloaden op: slimmetmedia.nl/download-de-lesbrief  
   

Gorssel, 13 oktober 2017

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail