Groene stroom uit waterkracht: vijzelturbine bij Eefde

Op 10 oktober 2017 was de Nationale Dag van de Duurzaamheid. Voor ‘EefdeWaterkracht’, een initiatief van LochemEnergie, hét moment om de Weken van de Waterkracht aan te kondigen: een campagne om inwoners van Eefde, Gorssel, Joppe, Harfsen en Almen te vragen door het kopen van ‘Watercertificaten’ deel te nemen aan de bouw van een waterkrachtturbine in de Berkel bij Eefde. Op zaterdag 28 oktober 2017 staat er een informatiestand in de Hoofdstraat in Gorssel.


     Waterkracht locatie Eefde

    Op deze locatie in Eefde wordt de eerste waterkracht-
    installatie in de gemeente Lochem gerealiseerd

     Waterkracht BerkelKL

    Stuw waarin de turbine wordt geplaatst.
    Het verval is circa 1,8 meter

     Waterkracht vijzelturbine

    Tekening van een vijzelturbine

     WaterkrachtBerghuis

    In de etalage van de voormalige schoenwinkel
    van Berghuis vertoont EefdeWaterkracht een
    filmpje over de werking van een vijzelturbine

100% groene stroom
Met een waterkrachtturbine aan het einde van het afleidingskanaal van de Berkel (ook wel bekend als het ‘Groene Kanaal’) in Eefde kan 100% groene stroom in eigen omgeving en eigen beheer worden geproduceerd. Op deze manier kan groene stroom opgewekt worden voor 150 huishoudens. Hans Hof (inwoner van Eefde en een van de initiatiefnemers van EefdeWaterkracht): “Weer een mooie bijdrage aan het klimaat. Offertes van drie fabrikanten bevestigen opnieuw dat de turbine haalbaar is. Mijn oproep aan inwoners is: kies voor 100% groene stroom, geproduceerd op ‘eigen’ bodem en help ons aan het bedrag om samen de turbine te kunnen bouwen!”

Vijzelturbine
Elektriciteit kan met verschillende soorten turbines worden opgewekt. Een door instromend water opgewekte draaiende beweging wordt omgezet in elektriciteit. Vooralsnog heeft EefdeWaterkracht een voorkeur voor een vijzelturbine: die is relatief duur, maar visvriendelijk. Een vijzel maakt namelijk minder omwentelingen per minuut dan andere turbines.

Weken van de Waterkracht
Belangstellenden kunnen tijdens de Weken van de Waterkracht volop kennismaken met de waterkrachtturbine. Op 14 oktober 2017 was EefdeWaterkracht te bewonderen tijdens de Lichtoptocht in Eefde. Want met als thema ‘Typisch Achterhoek’ mocht een milieuvriendelijk, vooruitstrevend plan als EefdeWaterkracht daar niet ontbreken. In de weken van 21 en 28 oktober zal EefdeWaterkracht te zien zijn in de vorm van posters, banners, infostands et cetera, en wel in Eefde, Gorssel, Joppe, Harfsen en Almen.
Waarom juist in deze kernen? De bewoners in deze kernen wonen in een ‘roos’ van postcodegebieden rond de waterkrachtturbine. Wanneer zij investeren in de waterkrachtinstallatie, kunnen zij hun investering op basis van de zogenaamde postcoderoosregeling terugkrijgen via de energiebelasting. Hoe dat precies zit, leest u op www.eefdewaterkracht.nl.

Infostand in Gorssel
Op 28 oktober 2017 staat van 10.00 tot 12.00 uur een informatiestand voor de voormalige winkel van Berghuis Schoenen ter hoogte van Hoofdstraat 53 in Gorssel. Daar kunt u alle informatie over dit project vinden en antwoord krijgen op uw vragen. Hans Hof: “Wilt u duurzame energie opwekken maar kunt u dat niet aan huis met bijvoorbeeld zonnepanelen, dan is hier de kans om daar toch aan mee te doen.”

Gorssel, 26 oktober 2017

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail