Natuurherstel Gorsselse Heide afgerond

De Stichting Marke Gorsselse Heide vierde met een congres in de protestantse kerk in Gorssel dat het natuurherstel van dit 100 ha grote natuurgebied tussen Harfsen, Joppe en Gorssel is afgerond. Wat nog niet zo lang geleden een militair oefenterrein was, is nu een nat heideterrein. Maar er zijn ook kritische geluiden.

Congres
GorsselseHeideGorsselse Heide (foto Hans Menop)Met een congres onder het motto ‘Lessen uit de Gorsselse Heide’ in de protestantse kerk in Gorssel rondde de Marke maandag 30 oktober 2017 het natuurherstelplan van de Gorsselse Heide af. Zo’n 125 belangstellenden volgden onder leiding van Lochems burgemeester Sebastiaan van ’t Erve de verschillende toespraken. Sprekers waren onder meer landschapsecoloog en opsteller van het natuurherstelplan Harm Smeenge, gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en oud-minister Cees Veerman. Veerman baande tijdens zijn ministerschap de weg voor particulieren om natuurterreinen aan te kopen. Met de woorden: “Het is fantastisch wat de Marke in Gorssel met groot enthousiasme en geestkracht tot stand heeft gebracht”, zwaaide hij rentmeester en initiatiefnemer Jacques Duivenvoorden lof toe.  Ook werd een boek over de Marke Gorsselse Heide gepresenteerd. Het boek is geschreven door journalist Hans Siemes, met foto’s van onder andere de Barchemse natuurfotograaf Hans Menop.
De bijeenkomst betekende ook het startschot om donateurs te werven voor de Gorsselse Heide. Inwoners kunnen daarvoor intekenen als Heidemaatje, en jaarlijks 25 euro (brons), 50 euro (zilver) of 100 euro (goud) bijdragen.

Spanningen
Er zijn rond het project ook spanningen. Zo is er het recente conflict met de Stichting Vrienden van de Gorsselse Heide over de aanleg van een knuppelpad en loopbrug over het Luteaven in het terrein. Tijdens het congres werd bekend dat de voorzieningenrechter de vergunning voor het bouwen van een houten wandelbrug op schroefpalen op de Gorsselse Heide in stand houdt. Ook omwonenden van de Gorsselse Heide, onder meer verenigd in de vereniging ‘Tegengas. Ruim Baan voor de Gorsselse Hei’ zijn het niet eens met de maatregelen die voortvloeien uit het Natuurherstelplan. Zij verwijten de Marke Gorsselse Heide een gebrek aan openheid en samenwerking.


Redactie Gorssel.nl
31 oktober 2017

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail