Kerstfeest in Joppe

Tijdens de viering van Kerstmis in de r.-k. kerk in Joppe is de traditionele buitenkerststal weer te bewonderen. Op kerstavond is er een familieviering, gevolgd door de kerstviering later op de avond. Op Eerste kerstdag is er ’s morgens een Eucharistieviering en ‘s middags het ‘Kindje Wiegen’. Alle kinderen, dus ook de niet rooms-katholieke, zijn bij het ‘Kindje Wiegen’ welkom.
In de woorden van de geloofsgemeenschap: “Joppe is even Bethlehem, een plek waar we samenkomen rondom de geboorte van het kindje Jezus en buiten genieten van een mooie kerststal met levende have”. 
In 2018 herdenkt de geloofsgemeenschap Joppe het 150-jarig bestaan van de r.-k. geloofsgemeenschap en de kerk in Joppe. Dat wordt op diverse momenten door het jaar heen gevierd.

Buitenkerststal
KerkJoppeOok in 2017 (al weer voor de 44e keer) wordt er bij de r.-k. kerk in Joppe een buitenkerststal gebouwd door vrijwilligers van de geloofsgemeenschap. De buitenkerststal met levende dieren is vanaf 24 december 2017 te bewonderen. De kerk is op beide kerstdagen van11.00 tot 16.00 uur open, ook binnen is een kerststal is te bekijken. Op beide kerstdagen zetten de midwinterhoorn-Joppebloazers met de d’Olde Roop de kerstsfeer extra luister bij.

Kerstavond: familieviering en kerstviering
Op kerstavond 24 december 2017 om 18.00 uur is er een familieviering met kinderkoor. Tijdens de viering lezen kinderen voor en zingt het kinderkoor kerstliedjes. Alle kinderen en natuurlijk ook de ouders en verdere familie zijn van harte welkom. Kinderen vanaf groep 3 die het leuk vinden om mee te zingen in het koortje kunnen zich om 17.30 uur melden vóór in de kerk om de kerstliedjes te oefenen.
Later op kerstavond, om 22.00 uur, is de kerstviering, waaraan het Parochieel koor en een fluitiste hun medewerking zullen verlenen.

Eerste kerstdag: Eucharistieviering en ‘Kindje Wiegen’
Op 25 december 2017 begint om 09.30 uur de Eucharistieviering, m.m.v. het Parochieel koor. Daarna, van 15.00 tot ongeveer 15.30 uur, zijn peuters en kleuters en andere belangstellenden welkom bij het ‘Kindje Wiegen’. Er worden dan kerstliedjes gezongen en het kerstverhaal wordt verteld. Ook worden er kerstversieringen geknutseld. Buiten kunnen de kinderen de kerststal bekijken en ook binnen is een kerststal. Vorig jaar was het aantal bezoekers overweldigend en ook dit jaar hoopt de geloofsgemeenschap Joppe weer op een grote opkomst. Alle kinderen zijn welkom, ook kinderen die niet bij de rooms-katholieke kerk zijn aangesloten.

150 jaar r.-k. kerk in Joppe
JoppePosterIn 2018 herdenkt de r.-k. geloofsgemeenschap Joppe zijn 150-jarig bestaan. Ook de kerk staat al 150 jaar in Joppe. Dit wordt op diverse momenten in een aantal vieringen door het jaar heen gevierd, te beginnen met een Eucharistieviering op 27 januari 2018 (de kerk is sinds 27 januari 1868 parochiekerk).
De kerk, die is opgedragen aan Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming, werd gesticht door Franciscus E.A. baron van Hövell tot Westerflier (1846-1926), woonachtig op ‘t Joppe. De eerste steen werd gelegd op 4 juni 1866. Architect was H.J. Wennekers uit Zutphen. De kerk is een Rijksmonument (en de ernaast gelegen pastorie een gemeentelijk monument). In het voorportaal houdt een marmeren gedenkplaat de gedachtenis aan de stichter levend. Buiten, boven de toegangsdeuren, prijkt zijn wapen.
De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar door inzet van geestelijken en parochianen bleef de kerk behouden. Restauraties en onderhoud (onlangs werden nog restauratie- en herstelwerkzaamheden uitgevoerd) maken dat de kerk er nog als vanouds bij staat.


Redactie Gorssel.nl
15 december 2017

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail