Foto’s van Museum STAAL in het Tramstation

De afgelopen tweeëneenhalf jaar heeft Geert de Groot met zijn camera de bouw van Museum STAAL in Almen gevolgd. Museum STAAL (STAring in ALmen) is een initiatief van zijn partner Pien Pon, en is gewijd aan landbouwkundige en dichter A.C.W. Staring (1767-1840) en aan landschap, geschiedenis en cultuur van de Achterhoek.
De officiële opening van Museum STAAL was gepland op 2 december 2017, maar helaas werd in de nacht ervoor een poging tot brandstichting gedaan, waardoor de opening moest worden uitgesteld.

Bouwproces
Staal3Gedurende het bouwproces was De Groot regelmatig op de locatie te vinden om alle ontwikkelingen vast te leggen. De eerste foto’s dateren van augustus 2015. Dit is het moment net voordat men begon met de sloop van het pand aan de Dorpsstraat in Almen waar tot enkele jaren daarvoor de mosterdmakerij van Chris Boesveld en de slijterij van Jan Boesveld gevestigd waren.
De serie toont de verschillende stadia en eindigt letterlijk met een zwarte pagina: de foto die Geert maakte op 1 december, de dag voor de officiële opening. De nacht ervoor was een ruit bij het museum ingeslagen en er was geprobeerd brand te stichten. Vanwege deze brandstichting zal de opening van Museum STAAL nog even op zich laten wachten en waarschijnlijk rond april 2018 plaatsvinden. Tot die tijd zal Geert er nog menigmaal rondlopen om zijn serie compleet te maken.

Website
Staal2Foto's Geert de GrootGelukkig is de website van het museum wel te bezoeken. Er is veel informatie over A.C.W. Staring te vinden en ook is een opname te zien van een ontmoeting tussen Matthijs van Nieuwkerk en Staring. Samen kijken ze alvast bij het museum STAAL in aanbouw.

Openingstijden
De expositie is te zien tot 15 januari 2018.
Het Tramstation is iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend. Tussen kerst en nieuwjaar is het Tramstation gesloten. Exposities zijn van buitenaf permanent te zien.
Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.


Gorssel, 18 december 2017

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail