Arie en Willy Meijer

”Er is meer armoede dan mensen vaak denken”

Arie en Willy Meijer: actief voor de Voedselbank 

  
Elke week zijn ze op donderdag en vrijdag aan het werk in Zutphen bij de Voedselbank, Gorsselnaren Arie en Willy Meijer. Ook de dagen daarvoor staan in het teken van deze werkzaamheden, afhankelijk van wat er bij de Voedselbank speelt en wat er gepland moet worden.

Wat drijft Arie en Willy?
Meijer JdH 15 8 19 5KLArie en Willy Meijer in de loods van de Voedselbank in ZutphenToen Arie tien jaar geleden met pensioen ging, zocht hij een zinvolle tijds­besteding. De doel­stelling van de Voedselbank - de zorg dat ook de minder bedeelden en hun kinderen voldoende te eten hebben - sprak hem aan. Hij ging er voor en slaat, vakantie­weken uitgezonderd, geen enkele week over. Toen Willy een paar jaar later met pensioen ging, was voor haar door de verhalen van Arie de stap snel gezet. Sindsdien gaan ze vaak samen en is de Voedsel­bank een nog grotere plek in hun leven gaan innemen. “De doelgroep spreekt ons aan. Het is echt nodig dat we deze groep, waarin alle maatschappelijke klassen vertegen­woordigd zijn, helpen”, aldus Willy.

De werkzaamheden
Meijer JdH 15 8 19 3Iedere vrijdagochtend worden door de Voedsel­bank Zutphen, die ook werkt voor de gemeenten Lochem en Brummen, zo’n 260 voedsel­pakketten verstrekt aan mensen die, door wat voor omstandig­heden dan ook, beneden de armoede­grens leven. Op donderdag en vrijdag zijn Arie, Willy en andere vrijwilligers druk met de verdeling van de beschikbare voedsel­voorraden over de pakketten. Daar zijn dan al de nodige voorbereidende werkzaam­heden aan vooraf­gegaan. Op vrijdag­morgen beginnen ze samen met ongeveer 25 andere vrijwilligers al om 7.00 uur, want rond 10.30 uur moet alles klaar zijn. Daarna drinken ze gezamenlijk koffie en om 11.15 uur begint de uitgifte van de pakketten. Dit loopt door tot 13.00 uur, en dan moet er nog worden opgeruimd.

Leuke club
Meijer JdH 15 8 19 6Bij de Voedsel­bank werken ongeveer zeventig vrijwilligers in allerlei functies. De hele week door rijden er busjes rond om voedsel op te halen en zijn mensen bezig met sorteren, opslaan en vullen van de pakketten. Arie en Willy genieten van het werken in dit team. “Het is een leuke club mensen, die allemaal heel gemotiveerd hun aandeel leveren”. Er is nauwelijks verloop onder de vrijwilligers en het komt eigenlijk nooit voor dat vrijwilligers weggaan omdat ze het niet leuk meer vinden.
Willy vertelt dat je tijdens de uitgifte van de pakketten ook een band opbouwt met de deelnemers. Als voorbeeld noemt ze een vrouw die vertelde dat ze moest huilen toen ze naar de Voedsel­bank moest en bij de laatste verstrekking moest huilen omdat ze de vrijwilligers nooit meer zou zien.

Een ‘gedwongen’ huwelijk
Meijer JdH 15 8 19 1Thuis, aan de NijverheidsstraatArie werd 75 jaar geleden geboren in het huis schuin tegenover de echtelijke woning aan de Nijverheids­straat in Gorssel. Toen hij bij de melkfabriek in Eefde werkte en Eefdese Willy leerde kennen, kon hij samen met haar in Eefde een woning krijgen. Maar dan moest er wel getrouwd worden, want aan het huren van het huis zat de voorwaarde vast dat er alleen gehuwden mochten wonen. Op 21- en 19-jarige leeftijd traden ze daarom min of meer ‘gedwongen’ in het huwelijk. En dat huwelijk duurt inmiddels al 54 jaar en is gezegend met drie dochters en drie klein­kinderen. In 1970 veranderde Arie van werk en ging hij aan de slag bij de voorloper van Fusion op de afdeling Research en Development. Leuk weetje: de eerste kunststof surfplank werd daar door Arie ontwikkeld en gemaakt.
Het vertrek bij de melkfabriek in Eefde betekende ook dat het echtpaar Meijer zijn huurwoning moest verlaten. Na een jaartje ingewoond te hebben bij de ouders van Willy in Eefde konden ze in 1970 hun huidige woning in Gorssel huren.

Actief en met een groot hart
Meijer JdH 15 8 19 4Hun activiteiten voor de Voedsel­bank staan niet op zichzelf. Jarenlang deed het echtpaar vrijwilligers­werk voor Roemenië, aanvankelijk vanuit een groepje in Eefde. Toen dit stopte, zijn ze met z’n tweeën doorgegaan voor het dorpje Culciu Mare. Doorlopend werden allerlei spullen verzameld, vooral voor het schooltje in dat dorp. Eens per 1,5 jaar togen ze dan met hun auto bomvol spullen richting Roemenië. Vanuit dit werk bleven ze contacten houden met een in armoede levende familie. Deze inzet was volgens Willy hun grootste passie. Ze schroomden niet om hun eigen portemonnee te trekken om voor deze familie het noodzakelijke aan te schaffen. Na ruim vijftien jaar, ongeveer tegelijkertijd met de pensionering van Arie, zijn ze met deze activiteiten gestopt.
Ook was het gezin Meijer dertig jaar lang gastgezin voor een vrouw met Down, die een weekend per maand bij hen verbleef. Zij draaide dan volledig in het gezin mee. En op 73-jarige leeftijd is Willy, naast de Voedselbank, ook nog een halve dag in de week actief op Wijngaard De Zessprong in Joppe en waakt ze vanuit de Naoberhulp af en toe ’s nachts bij mensen in de terminale fase van hun leven.

Voedselbank, ook voor Gorssel
Meijer JdH 15 8 19 2Arie en Willy benadrukken dat de Voedsel­bank in Zutphen ook hulp biedt aan mensen in Gorssel, Harfsen, Epse en Eefde. ”Er is meer armoede dan mensen vaak denken”. Ook zijn er verschillende winkels en bedrijven in Gorssel die de Voedsel­bank onder­steunen of zorgen dat overtollig voedsel daar naar toegaat. Want een tweede doel­stelling van de Voedsel­bank is het tegengaan van voedsel­verspilling.

Rode draad
Het is mooi te zien dat Arie en Willy Meijer zich niet door hun leeftijd laten beperken en zich gepassioneerd inzetten voor de Voedsel­bank. Ze halen plezier uit het goede doel en de samen­werking met collega-vrijwilligers. Gaan voor een goed doel, dat is het motto dat als een rode draad door hun leven loopt.
 

Redactie Gorssel.nl
16 augustus 2019

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends