B&B De Joppeheuvel

“Met de Joppeheuvel realiseerden wij onze droom”

Henri Jaartsveld en Linda Sanders, twee actieve en betrokken Gorsselnaren

  
Pasen 2014 staat voor Henri Jaartsveld en Linda Sanders te boek als het tijdstip waarop zij hun droom hebben gerealiseerd: een eigen Bed & Breakfast. Gelegen op een verhoging aan de Joppelaan in Gorssel kreeg het de toepasselijke naam: De Joppeheuvel. Hier ging heel veel denk- en kluswerk en tijd aan vooraf.

Joppeheuvel 5 3 19 26aKLHenri en Linda in de ontbijtkamer van de B&BHenri en Linda ontmoetten elkaar in Amsterdam en vestigden zich toen samen in Weesp. De uit Groenlo afkomstige Henri studeerde werktuig­bouw aan de HTS in Enschede en ging in 1978 aan het werk bij het Gemeentelijk Energie­bedrijf aldaar. Daarna had hij nog een aantal andere werkgevers, allemaal in de hoek van verwarming en energie.
Linda kwam uit Brabant en had sociologie gestudeerd in Utrecht. Ze begon als beleids­medewerker en heeft inmiddels al jaren een eigen adviesbureau voor Wonen Welzijn en Zorg

Droom
Nieuwsgierig naar alle mooie plekken, trokken Henri en Linda graag de wereld in om contact te maken met andere mensen en kennis te maken met hun leefwijzen. Tijdens hun rondreis door Zuid-Afrika overnachtten ze vaak in Bed & Breakfasts. Hier ontstond het idee om bij de overgang van het werkzame leven naar pensioen ook zelf een B&B te beginnen, mocht de mogelijkheid zich voordoen. Zelf een pand verbouwen tot B&B, veel contacten met mensen, van over de gehele wereld, die altijd in een positieve stemming zijn en dat in een rustige omgeving met veel ruimte, zo zag de droom eruit.
Het toenmalige huis in Weesp leende zich in ieder geval niet voor deze droom, dus misschien zou het altijd wel een droom blijven.

Naar Gorssel
Joppeheuvel5 3 19 9De Joppeheuvel, met veel eigen arbeid gerealiseerd. De vleugel rechts is nieuw aangebouwd en daar zijn de B&B-kamers en het kantoor van LindaJaren later gingen zij op zoek naar een omgeving met rust en ruimte en zochten daarvoor in de omgeving van de Steden­driehoek, Apeldoorn, Deventer en Zutphen.
Tijdens het ziekbed van Henri's moeder in Almelo benutten ze de vele malen dat ze haar bezochten ook om de omgeving verder te verkennen. Zo kwamen ze in Gorssel terecht en kochten in 2009 aan de Joppelaan een pand dat om een grondige verbouwing vroeg. Linda wilde voor haar advies­praktijk een kantoor met vergaderplek aan huis. Om dat te realiseren werd een kantoor­vleugel aangebouwd.
De bestaande bouw, gecombineerd met de kantoor­vleugel bleek voldoende ruimte over te hebben om een B&B in te kunnen vestigen. De inmiddels oude droom zou dus toch werkelijk­heid kunnen worden.

Klussers
Joppeheuvel 5 3 19 tuinhuisDe schuur, geheel zelf gebouwd van Douglas hout uit eigen tuinHenri en Linda houden van het klussen en tuinieren en konden zich uitleven in het pand. Nadat eerst het oude huis werd opge­knapt, werd de aanbouw gereali­seerd. Hierbij deden ze zelf het afbouw­­werk.
Na 4 jaar klussen kon in 2014 de vlag worden gehesen en werd de Bed & Breakfast geopend.
Het klussen hield toen niet op. Toen het huis klaar was, kon Henri aan de slag met de zelf­gebouwde grote schuur, gebouwd van Douglas hout van bomen uit de eigen tuin.

De Bed & Breakfast
De B&B bestaat uit 3 kamers, voorzien van eigen sanitair. De lente-, zomer- en winter­kamer zien er mooi uit, en zijn van alle gemakken voorzien. Daarnaast is er een extra ontbijtkamer.
Met een duidelijke taak­verdeling gingen Henri en Linda aan de slag in hun eigen B&B. En de gasten kwamen, deels via hun eigen website. In startjaar 2014 verwelkomden zij bijna 200 gasten. Dit aantal steeg jaarlijks tot ruim 500 gasten in 2018. Ze komen overal vandaan. Uit het buitenland, van China, Alaska tot Tsjechië en Brazilië. Maar de meeste mensen toch uit Nederland.
Museum MORE en de mooie omgeving van Gorssel zijn o.a. reden om te boeken. Evenementen in de buurt zoals Deventer op Stelten, het Dickensfestival en niet te vergeten IJsseljazz in Gorssel zijn ook aanleiding om in De Joppeheuvel te overnachten, maar ook feestjes bij bewoners in de buurt. Dat de gasten tevreden zijn, blijkt uit de leuke reacties die zij schrijven in het gastenboek.

Maatschappelijk actief
Joppeheuvel5 3 19 15Naast hun activiteiten in de B&B zijn Henri en Linda ook maat­schappelijk actief en leveren ze hun bijdragen aan het sociale domein van het dorp. Zo is Linda voor haar partij GroenLinks lid van de gemeente­raad van Lochem, heeft ze gewerkt aan het nieuwe dorpsplan voor Gorssel en is ze actief binnen de Jan Brand­stichting, die huisvesting biedt op een tweetal locaties in Gorssel aan mensen met een verstandelijke beperking.
Joppeheuvel tuin zomerMet de prachtige tuin doen Linda en Henri mee aan het Gorssels Tuinenweekend. De tuin is deels ook te gebruiken door de B&B-gasten (archieffoto zomer)Henri is actief lid van de tennisclub en vrijwilliger bij het Repair Café, het openlucht­theater en de Stichting Welzijn Lochem.
Genieten van hun mooi aangelegde tuin willen Henri en Linda ook graag delen met anderen. Reden voor hen om hun tuin open te stellen tijdens de jaarlijkse open-tuindagen in juli.

Droom en werkelijkheid
Jarenlang hebben Henri Jaartsveld en Linda Sanders gewerkt aan het realiseren van hun droom. Deze droom is nu werkelijkheid. Daar genieten zij ten volle van. Ondernemend als zij zijn, gaan ze door met nieuwe plannen. De komende open­stelling van hun prachtige tuin, als onderdeel van het Gorssels tuinen­weekend is daar onderdeel van.
  
B&B de Joppeheuvel
Joppelaan 86, 7213 AE Gorssel
Website 

   

Redactie Gorssel.nl
5 maart 2019

  

aa

bb

cc

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends