Brandweer Gorssel

“Als de pieper gaat stijgt de spanning”

Brandweer Gorssel, een hecht korps

  
BrandweerGorssel MurielSchrijver 325x180 Brandweerkorps Gorssel - Foto: Muriël Schrijver
De Brandweer Gorssel (opgericht in 1942) maakt deel uit van Brandweer Noord- en Oost-Gelderland, onderdeel van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).
Ongeveer tachtig procent van de ongeveer 30.000 manschappen bij de brandweer in Nederland is vrijwilliger: de korpsen in de regio bestaan geheel uit vrijwilligers. Beroepskorpsen zijn er alleen in de grotere steden of in bijzondere regio’s. Beide krijgen dezelfde opleidingen en doen dezelfde oefeningen.

Brandweer Gorssel

BrandweerJTE9 3 15Wichers200pxPostcommandant Albert Wichers

Postcommandant van de Brandweer Gorssel is Albert Wichers, die al zo’n vijftien jaar als vrijwilliger werkzaam is bij het korps, de laatste jaren als post­commandant. Hij is bevelvoerder, maar werkt ook als chauffeur of als een van de manschappen.

Vrijwilligers welkom
Gorssel heeft een hecht team van achttien mede­werkers, dat nog uitgebreid kan worden tot 24 brandweer­lieden. Vrijwilligers moeten in Gorssel wonen en liefst ook werken, om op elk moment uit te kunnen rukken
Iedere vrijwilliger volgt de opleiding tot allround manschap, die ongeveer tweeëneenhalf jaar duurt. De opleiding bestaat uit een les per week en er zijn oefeningen. Na een jaar mag je mee als de brandweermannen en -vrouwen uitrukken. Na het eerste jaar wordt de opleiding gespecialiseerder: technisch hulpverlener, gevaarlijke stoffen etc.

Grote saamhorigheid
Demonstratie Brandweer Gorssel 004KLOp 24 juni 2017 vierde de Brandweer Gorssel haar 75- jarig bestaan met demonstraties op de Roskamweide. Foto's Simke Kamphorst Albert roemt het gevoel van saam­horigheid in zijn korps. “Een hecht korps is heel belangrijk, want je maakt soms heftige dingen mee”. En dan is het belangrijk dat je op elkaar let en er voor elkaar bent als dat nodig is. Als de pieper gaat stijgt de spanning. Iedere keer weer gaat het adrenalinepeil omhoog. Wat staat je nu weer te wachten? Zeker ongevallen zijn altijd naar. Albert herinnert zich wat hij in zijn opleiding geleerd heeft: “Ga niet overal naar kijken, maar hou je bij je eigen werk. Wat je niet ziet, hoef je ook niet te vergeten.”

Demonstratie Brandweer Gorssel 013KLMaar de brandweer brengt je ook veel. Albert ervaart het als een verrijking van zijn leven. “Je komt op plekken waar anderen niet mogen komen en dat is toch wel bijzonder.”

Binnen vier minuten
Demonstratie Brandweer Gorssel 051 kleinAls de pieper gaat is de Brandweer Gorssel binnen vier minuten uitgerukt. 
Op een tankautospuit (TS), zoals de brandweerauto wordt genoemd, gaan zes mensen mee plus eventueel nog een leerling manschap. Dat zijn de chauffeur, bevelvoerder en vier manschappen. Per jaar zijn er zo’n zestig ‘uitrukken’.

Materieel
Het korps Gorssel beschikt over een TS, een manschappenbus, een landrover met pomp en 1800 meter slang en een boot. De TS is uitgerust met gereedschap, 2000 liter water, redgereedschap, chemie­pakken, motor­ketting­zagen en persoonlijke beschermings­middelen. Bluswater komt verder uit de brandkranen die Gorssel rijk is, uit sloten en andere waterwegen zoals de IJssel. De mannen moeten altijd hun pieper altijd bij zich hebben. Ze kunnen immers op elk moment opgeroepen worden. Ook moeten ze altijd hun beschikbaarheid doorgeven.

Specialismen
BrandweerJTE9-3-15GR 45Materieel in de kazerne Gorssel. Foto's Janny SchiphorstNa de opleiding tot manschap kun je nog doorgroeien tot chauffeur en bevelvoerder. Daarnaast heeft ieder korps zijn specialismen. In Gorssel zijn dat oppervlakteredders, schippers en er is een veetakel. Zo heeft het korps in Almen bijvoorbeeld ook opper­vlakte­redders, en bovendien is daar een ontsmettingsunit en zijn er verkenners gevaarlijke stoffen.
BrandweerJTE9-3-15GR 49Als er een specialisme nodig is dat een korps zelf niet in huis heeft, dan wordt dat aan de meldkamer doorgegeven en die roept dan het juiste korps op. Zo heeft Deventer duikers en Groenlo een gaspakkenteam. Ieder korps heeft maximaal drie specialismen.
Alle handelingen moeten doorlopend getraind blijven en een goede conditie is ook een vereiste. Daarvoor is er elke week een oefenavond.

Bevlogen
BrandweerJTE9-3-15GR 47Aan het eind van het bezoek krijgt Gorssel.nl krijgt nog een rondleiding door de kazerne met kantoortje, opleidings-/cursuszaaltje, kantine en garage met de verschillende auto’s die Brandweer Gorssel rijk is. Het was een leerzaam en boeiend gesprek met een bevlogen brandweerman.
  

BrandweerJTE9-3-15GR 48Brandweer Gorssel
Hoofdstraat 15a
7213 CV Gorssel
Tel. 0575-593300
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 
Redactie Gorssel.nl
27 juni 2017

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends