By Artistique Haarmode

“Je moet vóór blijven op wat gaat komen”

By Artistique: een begrip in Gorssel en omgeving

 
ByArtistique SK 24 12 18 1By Artistique Haarmode aan de Hoofdstraat in Gorssel is een uitnodigende kapsalon: het is een grote, ruimte­lijke zaak. Het is er gezellig en de koffie en thee staan altijd klaar. Het huidige op de oude plek nieuw gebouwde pand staat er sinds 2010. Tijdens de nieuw­bouw vond de salon een jaar lang onderdak in Den Oldenhof. Dat was wat improviseren, dus het was des te luxer toen het huidige pand in gebruik kon worden genomen. 

Van Göbel Haarmode naar By Artistique
Kapper10 kleinKapper Dikkers (voor 1938)Rond 1910 begon Heinrich Paul Dikkers, grootvader van de huidige eige­naren van By Artistique, een sigaren­winkeltje annex drogisterij aan de Hoofd­straat in Gorssel, met daarin een klein kappers­gedeelte. Zijn dochter trouwde met Willy Göbel, die de kapsalon in 1938 van zijn schoon­vader overnam. Willy’s zonen Paul en Will zetten rond 1972 op hun beurt de zaak voort. Boven­dien begonnen Paul en Willy in 1995 in Deventer een eigen product­lijn onder de naam ‘Artistique Nederland’. Om onder­scheid te maken veranderden ze de naam van de kap­salon in By Artistique. Er zijn inmiddels zes filialen in de regio: naast Gorssel in Eefde, Eerbeek, Apeldoorn, Colmschate en Deventer. 

Hecht team
ByArtistique SK 24 12 18 9KLHet team van By Artistique: v.l.n.r. Larissa, Leonie, Vera, Annemiek, Myrthe, Sylvia en MirandaGorssel.nl heeft een afspraak met bedrijfs­leidster Miranda Glaser. Er werken in de salon in Gorssel zeven vrouwen, tegen­woordig hair­stylisten genoemd. Mannelijke kappers zijn er niet.
Het team in Gorssel is hecht, Miranda werkt er al 27 jaar. Sowieso werken de mensen lang bij By Artistique, vaak hun hele werkzame leven. Degene die er het langst werk­zaam is, doet dat al 33 jaar. 
De saam­horigheid in het team wordt in stand gehouden door een aantal keren per jaar een gezamen­lijk uitje te organiseren. 

Maandelijkse cursus
Artistique Nederland is uitgegroeid tot een wereldwijd exporterend bedrijf van haar­verzorgings­producten. Er worden workshops gegeven om de producten te demonstreren. Ook de mede­werkers van de kap­salons gaan maandelijks op cursus. Miranda: “Na 27 jaar leer ik nog steeds en ik kom er altijd fris en geïnspireerd vandaan, iedere maand weer. Zo blijven we op de hoog­te van de laatste trends en zijn de klanten verzekerd van hoog­waardig gekwalifi­ceerd personeel. Je moet vóór blijven op wat gaat komen".
Het feit dat de medewerkers van alle filialen dezelfde cursussen volgen heeft als voor­deel dat ze elkaar ook gemakkelijker kunnen vervangen. 

Vaste klanten
ByArtistique SK 24 12 18 3De klanten van By Artistique vormen een gemengd publiek. Ze komen uit alle lagen van de bevol­king van Gorssel. Veelal zijn het vaste klanten, die vaak wekelijks komen. Ook hun kinderen komen  weer naar de salon. En sinds de komst van Museum MORE komen steeds meer toeristen zomaar even langs. Als ze in de nabije omgeving wonen, gaan ze ook vaak weer tot de vaste klante­kring behoren. 

Baarden
By Artistique knipt zowel dames als heren. Miranda: “In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het herenvak moeilijker dan dat van de dames. Het luistert allemaal wat nauwer. Ook zijn de man­nen de laatste jaren meer aandacht aan hun uiterlijk gaan besteden en stellen dus ook meer eisen aan hun kapsel. En niet te vergeten: de baar­den van tegen­woordig!” Bij de cursussen van Artistique Nederland worden de presentaties van dames­modellen door eigen medewerkers gedaan, terwijl voor die van de heren iemand van buiten wordt in­gehuurd. 

Afwisselend
Kapper12 kleinGrootvader Heinrich Paul DikkersDe hairstylisten denken mee over het kapsel van de klant en stellen ook veran­deringen voor. Veel mensen vinden het leuk om af en toe eens van kapsel te veranderen. Daar komt bij dat veel oudere klanten naar de ervaren kappers vragen, terwijl de kappers in op­leiding die stage lopen bij By Artistique juist jongeren aan­trekken. “Er is zowel vraag naar ‘ouderwetse’ kapsels als naar ‘moderne’ en dat maakt het zo leuk,” aldus Miranda.

Gezellige drukte
Tijdens het gesprek met Miranda stond de kerst voor de deur en dat betekent altijd een gezellige drukte. Velen laten boven­dien wat extra’s aan hun haar doen, dus dat zijn leuke uitdagingen voor de mede­werkers.
ByArtistique SK 24 12 18 2“We hebben iedere maand een aanbieding die buiten op een bord staat aangekondigd. In sep­tember  was dat ‘Back to School’ en tijdens de feestdagen een passende feeste­lijke make-up.”
Bij By Artistique kun je zowel met als zonder afspraak terecht. Heb je geen afspraak gemaakt, dan kan het gebeuren dat je wat langer moet wachten en je kunt dan geen voor­keur uitspreken voor een hairstylist. Miranda: “Dus dé manier om door de hairstylist van je voorkeur te worden gekapt is een afspraak maken”.
 

De foto's van de huidige situatie zijn gemaakt door Simke Kamphorst. De historische foto's zijn afkomstig uit familie-archief.
Klik op een foto voor meer afbeeldingen.

 

By Artistique
Hoofdstraat 41
7213 CP Gorssel
Tel. 0575-491534
Website

  
Redactie Gorssel.nl
4 januari 2019

 

Kapper13 klein

ByArtistique SK 24 12 18 8

Kapper11 klein

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends