Carolien van Poecke

“Ik vind het fijn iets nuttigs te doen”

Voor Carolien van Poecke staat ‘zorg voor elkaar’ centraal

 
CarolienOpSiteAED kleinCarolien van Poecke (bron: website Stichting AED Eefde-Gorssel)Velen kennen Carolien van Poecke van de lange periode dat zij samen met haar man Bert eigenaar was De Boei Verzekerings­adviseurs in Gorssel. In dit portret staat niet hun (voormalige) bedrijf centraal, maar belichten we de vrijwilligers­activiteiten van de zeer gedreven Carolien. De vrouw die vrijwilligers­werk gewoon leuk vindt.

Geboren Joppese ontmoet Amsterdammer
Toen de in Joppe geboren Carolien van Poecke, destijds nog Carolien Bosvelt, de middelbare school­opleiding had afgesloten, ging ze in 1966 op 18-jarige leeftijd aan het werk in het verzekerings­kantoor van haar vader. Enkele jaren later ontmoette ze haar toekomstige man Bert van Poecke, Amsterdammer en stuurman op de grote vaart. Carolien was niet opgewassen tegen Berts langdurige afwezig­heid als hij weer op zee zat. Reden voor Bert om te stoppen met het zeemans­leven en werk aan wal te zoeken.
Achter Caroliens rug om kreeg Bert in 1970 zijn schoon­vader zover hem in dienst te nemen. Daarmee werden de geliefden ook collega's, met een duidelijke taak­verdeling: Carolien in de binnen­dienst en Bert in de buiten­dienst. Bert ging hard aan de studie om de vereiste kennis en diploma's te halen. In 1975 namen ze het verzekerings­kantoor van vader/schoonvader over en werden ze gezamenlijk eigenaar van De Boei Verzekerings­adviseurs in Gorssel. 

Wereld van verstandelijk beperkten
BertKLBert van PoeckeHet gezin werd uitgebreid met twee zoons, Jeroen en Martijn. Jeroen bleek autistisch en licht verstandelijk beperkt, wat speciale aandacht en zorg vereiste. Door Jeroen kwamen Carolien en Bert terecht in de wereld van de verstandelijk beperkten en daar ligt ook de basis van een aantal vrijwilligers­activiteiten.
In 2001 stopte Carolien vanwege gezondheids­redenen met het werk in het eigen bedrijf. In 2019 werd het verzekerings­kantoor overgenomen door Thoma Lochem. Bert bleef nog op freelance­basis werken bij Thoma. Maar op 31 december van dit jaar stopt ook hij hiermee.

Hassinkhof
HassinkhofKLHassinkhof aan de VeldhofstraatVoor gehandicapte zoon Jeroen vond het echtpaar Van Poecke in 2004 een woon- en begeleidings­plek dicht bij huis, in de Hassinkhof aan de Veldhof­straat in Gorssel. Vanaf het moment dat Jeroen daar ging wonen zette Carolien zich in voor hem en de andere vier bewoners en organiseerde ze activiteiten die het leven voor de bewoners prettiger maken. Samen met Bert richtte ze de Stichting Hassinkhof Zorg op, gericht op onder­steuning en begeleiding van gehandicapten in Gorssel. Deze stichting zorgde er onder andere voor dat er geld beschikbaar kwam om voor de bewoners van de Hassinkhof een duofiets aan te schaffen.

Computerclub KansPlus
Kort nadat Jeroen in de Hassinkhof ging wonen, haalde Carolien KansPlus naar Gorssel. KansPlus is een computerclub voor mensen met een verstandelijke beperking. Eens in de twee weken komen de deelnemers een uur in de Everdinahof in Gorssel bij elkaar om onder begeleiding van een drietal vrijwilligers met computer­activiteiten bezig te zijn. De activiteiten worden volledig afgestemd op de mogelijk­heden van de deelnemers. Carolien neemt al jaren de organisatorische kant van KansPlus voor haar rekening. Ze benadrukt erg blij te zijn met de drie vrijwilligers Tineke Esmeijer, Jan Thonus en Dennis Bunskoek. Op dit moment zijn er vijf deelnemers. Carolien zou er graag deelnemers bij hebben, ook van buiten Gorssel. Het vervoer kan dan misschien een probleem lijken, maar daar zijn oplossingen voor te vinden. Carolien: “Voor de deelnemers is niet alleen het computeren leuk, maar ook het gegeven dat ze naar een club gaan”.

AED’s in Gorssel
CarolienBijAED kleinBij de AED van de HassinkhofJaren geleden zorgde Carolien van Poecke voor de plaatsing van de eerste AED aan haar huisadres in Gorssel. Toen dit bij de gemeente Lochem bekend werd, kreeg ze de vraag of ze in Gorssel meer plaatsingen van AED's wilde organiseren. Samen met Evelien Kloosterboer en Machteld Boschloo uit Eefde richtte ze de Stichting AED Gorssel/Eefde op, waarvan Carolien sindsdien voorzitter is. Later trad ook Wim Cornax als secretaris toe tot het bestuur. Carolien werd kerncoördinator voor Gorssel, Machteld Boschloo voor Eefde.
Inmiddels zijn er in het dorp Gorssel negen openbaar toegankelijke AED's geplaatst, waarmee een goede dekking voor alle inwoners van Gorssel is gerealiseerd.
Plaatsing vraagt ook om vrijwilligers (burgerhulpverleners) die de AED's kunnen bedienen. Bij een melding van een hartstilstand aan 112 worden de burgerhulpverleners onmiddellijk opgeroepen om een AED te halen en te beginnen met reanimeren. Hiervoor organiseert de Stichting cursussen. Momenteel zijn er in Gorssel 93 burgerhulpverleners die opgeroepen kunnen worden.

Kerkespraak
Carolien van Poecke staat open voor allerlei vrijwilligerswerk. Zo verzorgt ze samen met twee andere vrijwilligers ook het maandelijks verschijnende blad Kerkespraak van de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse. Op de website van Kerkespraak is te lezen: “U kunt kopij acht dagen voor het verschijnen van het blad mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In bijzondere gevallen kunt u telefonisch contact opnemen met Carolien van Poecke.”

Wat betekent vrijwilligerswerk voor je, wat drijft je?
De eerste reactie van Carolien op deze vraag is dat ze het fijn vindt iets nuttigs te doen. “Ik zit vol ideeën, daar wil ik graag wat mee doen. Maar ik moet oppassen dat ik niet te veel wil”. Natuurlijk komt een deel van het vrijwilligers­werk voort uit de handicap van zoon Jeroen. “Maar ik loop net zo hard voor iets algemeens”.
Ze vertelt veel voldoening uit het vrijwilligerswerk te halen. ”Maar soms ook stress”. Maar boven alles: “Vrijwilligers­werk is gewoon leuk”. En niet onvermeld mag blijven dat zij en haar man Bert hun hele leven al veel samen doen. Zo is dat ook met het vrijwilligers­werk.

Zorg voor elkaar
Het vrijwilligerswerk van Carolien van Poecke heeft veel elementen van zorg voor elkaar, zorg voor de gehandicapte medemens en zorg voor de gezondheid van alle Gorsselnaren. Hoe bijzonder is het om als particulier een AED te plaatsen, wat de basis is voor een volledige AED-dekking in Gorssel met daaraan gekoppeld 93 burger­hulp­verleners?
Zorg voor elkaar is voor velen een drive naar elkaar om te kijken en daarbij in actie te komen. Het is de basis voor een fijne samen­leving.
 

Redactie Gorssel.nl
21 december 2021

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends