De Wingerd, Wijnhuis & Slijterij

“Je klanten goed adviseren maakt dat ze bij je terugkomen”

Kennismaken met Robert Smienk van De Wingerd

 

WingerdAM1 kleinSinds 2015 is slijterij ‘De Wingerd’ in handen van Gerdie Oostenenk, Jeroen Wendt, Ton en Riska van Til, eigenaren van het Bosrestaurant in Joppe. Zelf hebben ze de tijd en de kennis niet om de winkel te bemannen en sinds 1 november 2018 is Robert Smienk (35) in de slijterij te vinden.
Hoog tijd voor Gorssel.nl om eens een bezoek te brengen aan De Wingerd en kennis te maken met Robert. Ook Gerdie Oostenenk was bij het gesprek aanwezig.

Passie
WingerdAM11 kleinRobert Smienk en Gerdie OostenenkNa zijn opleiding tot laborant nam Roberts leven een andere wending. Hij wist al snel dat het werk in een labora­torium niet ‘zijn ding’ was en stapte over naar een baan bij groot­handel Sligro. In deze periode haalde hij ook zijn slijterij­diploma. Vervolgens werkte hij ruim acht jaar bij Gall en Gall en volgde hij een opleiding vinolo­gie. Daar ligt zijn passie en volgens Gerdie Oostenenk heeft Robert een enorme wijn­kennis. 
WingerdAM6 kleinTijdens een bezoek aan een wijnkelder in de Bourgogne werd Robert gebeld voor zijn huidige functie. Hij hoefde er niet lang over na te denken, al was er wel een klein probleem­pje. Hij zou beginnen op 1 november 2018, maar zou twee weken later voor vier weken naar China vertrek­ken om daar te trouwen. Een enerverende tijd: een huwelijk en een nieuwe baan.

Smaakgericht adviseren
Robert heeft de winkel opnieuw ingericht: de wijnen zijn nu op land gesorteerd, de bieren en whisky’s op smaak. Heel overzichtelijk, vindt Gerdie Oostenenk, die elke donderdag in de winkel te vinden is. 
Robert wil zich steeds meer gaan richten op biologische/duurzame kwaliteitswijnen. Adviseren van klanten is een belangrijk aspect van zijn werk. Smaak­gericht adviseren, heel goed luisteren naar de klant om ze aan een goede wijn te helpen. Zo wil hij de klanten beter leren kennen en ervoor zorgen dat ze graag bij hem terugkomen voor advies. 
WingerdAM14 kleinAls Gorssel.nl wat gerechten opnoemt, bijvoorbeeld ‘Boeuf Bourgignon’, dan stelt Robert een Pinot Noir uit de Bourgogne voor, bij een herten­stoof een Ripasso. De klassieke wijn-spijscombinaties vindt Robert niet altijd de meest geschikte. 
Ook in zijn vrije tijd is Robert bezig met wijn en eten. Tweemaal per jaar eet hij bij een Michelin sterren­restaurant; de wijnkaart is dan zeker zo belangrijk als het eten. Hier doet hij inspiratie op voor de wijn­inkoop. Zo staan er wijnen in de winkel die hetzelfde gebied, druivenras en grond­soort hebben als de Michelinwijnen.

Whisky
Natuurlijk is er ook interesse voor port (vintage port van 1967 tot 2017), bier en whisky. Whiskydrinkers zijn weer andere mensen dan wijndrinkers. Whisky­drinkers zijn volgens Robert ‘vaak trotse mensen, praten graag over whisky en willen hun kennis delen’. Met hen voert hij lange gesprekken.

Wijnproeverijen
WingerdAM18 kleinRobert was nog maar amper een week in dienst toen een grote brand het Bos­restaurant in Joppe bijna totaal verwoest­te. Op het moment van het gesprek met Robert kan iedereen gelukkig weer zien dat het nieuwe Bosrestaurant prachtig wordt. In januari 2020 gaat het restaurant open na een lang­durige en uitgebreide verbouwing en kan iedereen er weer gaan genieten. Ook voor Robert een nieuwe dimensie, want hij wordt natuurlijk verantwoordelijk voor de juiste wijnen bij de gerechten. Ook is het de bedoeling dat er in het restaurant proeverijen worden gehouden. 

Gorssel.nl komt graag een keer proeven!


Klik op een foto voor meer afbeeldingen.


De Wingerd
Wijnhuis & Slijterij
Nijverheidsstraat 20a, 7213 DB Gorssel
Tel 0575-494460
Website


Redactie Gorssel.nl
13 november 2019

 

WingerdAM13 klein

WingerdAM3 klein

WingerdAM4 klein

WingerdAM5 klein

WingerdAM10 klein

WingerdAM7 klein

WingerdAM15 klein

WingerdAM12 klein

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends