Eerlijk! Genieten, wereldse kadowinkel

“Het is heerlijk om zulke mooie producten te mogen verkopen”

Een nieuw concept, maar nog steeds duurzaam en fair


Het is al weer twee jaar geleden dat De Wereldwinkel zich transformeerde tot Eerlijk! genieten, dus de vrijwilligers van deze winkel en Gorssel.nl zijn het roerend met elkaar eens: tijd voor een nadere kennismaking. Gorssel.nl heeft een gesprek met Angèle Claessens, bestuurslid/penningmeester en Marjolein de Vries, coördinator van de winkel.

Eerlijk genieten KL 1aEerlijk! Genieten is gevestigd in het prachtige Everdinahof aan de HoofdstraatAfgestoft en opgefrist
Marjolein en Angèle zijn enthousiast over het nieuwe concept. Nu ze niet meer gebonden zijn aan het Wereld­winkel­assortiment zijn ze vrij om zich ook meer op de regionale markt te richten en meer duur­zame producten te verkopen. Wat ook een leuke ontwikkeling is, is dat het kwaliteits­niveau van de producten die ze verkopen zo omhoog gegaan is, en ook meer afgestemd op de westerse smaak. Het is mooier en ziet er minder ‘derde-wereldachtig’ uit. Het is heerlijk om zulke mooie producten te mogen verkopen, vinden beide dames.

Eerlijke wereldhandel en duurzaamheid
Eerlijk genieten - KL 4Eerlijk! genieten verkoopt, net als voorheen, nog steeds fair trade producten. Dit is een keurmerk voor eerlijke voedselproducten, een samen­werking tussen producenten, importeurs, groot­handels, winkels en de consument. Iedere producent krijgt een eerlijke prijs. De productie vindt plaats op een wijze die getuigt van respect voor mens en natuur. Een win-win situatie voor alle betrokkenen. Ook de supermarkt verkoopt tegen­woordig fair trade producten, maar het assortiment van Eerlijk! genieten is uitgebreider.
Naast voedselproducten biedt Eerlijk! genieten een groot assortiment non-food artikelen. Schalen, sieraden, glaswerk, beeldjes. Te veel om op te noemen. Angèle en Marjolein doen hiervoor de inkoop. Vijf keer per jaar gaan ze naar Culemborg, waar ook de Wereldwinkels hun producten kopen en twee keer per jaar kopen ze in in Lochem. Daarnaast hebben ze tegenwoordig ook contacten met lokale ondernemers uit de omgeving. Zo is er een samenwerking met Nico van Kan uit Harfsen die beeldhouwwerken uit Zimbabwe importeert. En sinds kort is Eerlijk! genieten uitgeefpunt voor de Permacultuur tuinderij De Veldhof.

Dat legt de link met duurzaamheid. Er zijn steeds meer duurzame artikelen in de verkoop. Zo is er de beroemde duurzame waterfles Dopper te koop. Met de opbrengst van Dopper wordt een waterproject in Nepal ondersteund. Daarnaast verkoopt men een duurzaam wasmiddel van het nieuwe merk Seepje.

GOVOS
Eerlijk genieten - KL 13'Viva Bolivia', een project van GOVOS. Door steun uit Gorssel heeft zij een toekomstGOrsssel Voor Ontwikkelings Samenwerking (GOVOS) is een vereniging die in 1980 is opgericht en sindsdien door middel van donateurs en winkelverkoop activiteiten in ontwikkelingslanden, met name Bolivia, ondersteunt. GOVOS heeft twee poten: de vereniging werft donateurs die activiteiten in ontwikkelingslanden als Bolivia mogelijk maken en de vereniging staat aan de basis van Eerlijk! genieten.
In een educatief centrum in Bolivia worden kinderen en jongeren opgevangen. De kinderen worden opgevangen, krijgen les en twee maaltijden per dag. Het zijn kinderen van arme ouders die hen vanwege hun werk anders vaak alleen thuis of bij familie achter zouden laten. Voor de ouders worden thema-avonden georganiseerd waar verschillende opvoedingsproblemen worden besproken. Basisschoolkinderen krijgen buitenschoolse opvang in het centrum. Verder wordt er voorlichting gegeven aan jongvolwassenen over onder andere seksualiteit en het voorkomen van aids. GOVOS levert hieraan een belangrijke financiële bijdrage en helpt het centrum verder zoeken naar uiteindelijke financiële zelfstandigheid.

Vrijwilligers
Eerlijk genieten - KL 9Zowel GOVOS als Eerlijk! genieten draaien geheel op vrijwilligers en hebben beide ook een vrijwillig bestuur. De leeftijd van de vrijwilligers van de winkel loopt uiteen van twintig tot boven de tachtig. Allemaal mensen die warmlopen voor de filosofie van eerlijke wereldhandel en duurzaamheid. Mensen die het leuk vinden om klanten te helpen om hen met een leuk of lekker cadeautje de winkel uit te laten gaan. De vrijwillige medewerkers hebben een grote mate van vrijheid. Zo mogen ze zelf aangeven wanneer ze willen werken in deze aantrekkelijke winkel.
Eerlijk! genieten is eigenlijk altijd wel op zoek naar nieuwe verkoopmedewerkers. Dus: wie zich aangetrokken voelt, kan contact opnemen met de coördinator.
  

Eerlijk genieten - KL 16Klik op een foto voor vergroting en voor meer foto'sEerlijk! genieten
Wereldse Kadowinkel
Hoofdstraat 43E
7213 CR Gorssel
Tel. 0575-495450
Website

 

 

Redactie Gorssel.nl 
10 februari 2017

aa

bb

cc

dd

ee

ff

gg

hh

ii

jj

kk

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends