Gerrit Boschloo

“Iets goeds doen voor elkaar”

Gerrit Boschloo, vrijwilliger die er voor anderen en samen met anderen wil zijn

  
Wie kent hem niet in Gorssel, loonwerker Gerrit Boschloo van de Gorsselse Enkweg? In dit portret staat niet zijn bedrijf centraal, maar belichten we de vrijwilligers­activiteiten die Gerrit ernaast doet. De man die altijd in is voor iets leuks of goeds voor het dorp Gorssel.

Voorzitter van de Harmonie
Gerrit1 KLGerrit Boschloo, altijd in voor iets leuks of goeds voor GorsselToen Gerrit 11 jaar was, nam zijn oom (ook Gerrit Boschloo) hem mee naar muziek­vereniging De Harmonie Gorssel-Eefde. Daar begon hij direct op de trombone en dat instrument bespeelt hij nu - op 58-jarige leeftijd - nog steeds. Sinds 2014 is hij voorzitter van de muziek­vereniging. Naast de basis­taken van een voorzitter is hij met heel veel zaken binnen de vereniging bezig. Zo helpt hij maandelijks bij het ophalen van het oud papier, is hij actief bij de compost­actie en stelt hij materieel beschikbaar als er een openhaardhout-actie is.
Oud papier wordt eenmaal per maand gehaald. Niet huis-aan-huis, wel op de adressen die aangemeld zijn. Gerrit: “De kiloprijs van oud papier is flink gestegen en daarom is het voor de muziekvereniging weer veel aantrekkelijker geworden. Nieuwe aanmeldingen om het oud papier toch door de Harmonie op te laten halen, zijn welkom”.

Werk voor de kerk
Gerrit2 KLGerrit zit voor de Protestante Gemeente Gorssel/Epse in de coördinatiecommissie voor samenwerking tussen de kerken Gorssel/Epse en Eefde. Daarnaast is hij in praktische zin betrokken bij de jaarlijkse rommel­markt in en rond de kerk en brengt hij de opbrengst van de jaarlijkse inzameling voor de voedsel­bank naar de Voedsel­bank Zutphen. En hij ging een keer naar Letland om landbouw­machines en ingezamelde kleding te brengen. Er kan voor allerlei zaken altijd een beroep op hem worden gedaan.

Paasvuur
In de voorbereiding van het jaarlijkse paasvuur in Gorssel speelt Gerrit een centrale rol. Samen met een aantal andere vrijwilligers zorgt hij al jaren voor de opbouw en alles wat met het paasvuur te maken heeft. En zonder problemen zet hij zijn materieel hiervoor in.
Helaas is het paasvuur nu al twee jaar achtereen vanwege de corona­maatregelen afgelast. De hoop is nu gevestigd op het voorjaar 2022.

Losse activiteiten
Gerrit3 KLLang niet alle activiteiten van Gerrit zijn onder een noemer te vangen. Veel zijn incidenteel van karakter. Hij kan helpen met het ophangen van de feest­verlichting in het dorp Gorssel, maar ook met het inzaaien van de insecten­vriendelijke bloemen­stroken langs de akkers. ”Ik ben er altijd voor in als er iets leuks of goeds is te doen voor het dorp”, zegt Gerrit.

Druk bedrijf
Loonbedrijf Boschloo heeft negen medewerkers in dienst en daarnaast nog een aantal flexibele krachten.
In 1945 begon Gerrits vader het bedrijf met een gehuurde tractor en een zaagbok. Nadat Gerrit zijn HTS-opleiding Werktuigbouw had afgerond, kwam hij in 1985 in een maatschap met zijn vader in het bedrijf. Zijn eerste gedachte was dit voor tien jaar te doen, maar inmiddels heeft hij het loonbedrijf al 36 jaar.
Gerrit is getrouwd met Jeanet. Samen hebben ze twee studerende, uitwonende kinderen. Gerrit woont al sinds zijn geboorte op de huidige plek, sinds 2017 in een nieuw gebouwd huis.
Het combineren van de werkzaamheden voor het bedrijf met het vrijwilligers­werk loopt heel soepel en soms lopen de dingen ook door elkaar heen. Want juist door zijn bedrijf beschikt Gerrit over materieel dat hij voor zijn vrijwilligers­activiteiten kan inzetten.

Dixielandband
Gerrit fotoDickBoschloo kleinFoto Dick Boschloo, 2018Al jaren speelt Gerrit Boschloo in een dixieland band. Eerst jaren in de Bourbon Jazzband, daarna in de Riverboat Jazzband en sinds 2018 bij de Diksie Krekkers in Brummen.

Wat betekent vrijwilligers­werk voor je, wat drijft je?
Op deze vraag van Gorssel.nl komt als eerste reactie dat hij het leuk vindt om dingen te doen die niet nagerekend hoeven te worden, waar je geen administratie mee hebt. Dit in tegenstelling tot zijn dagelijkse werk­zaamheden. Vervolgens komt hij tot de kern: “Gezelligheid, dingen samen­doen, vooral samen. Iets goeds doen voor elkaar. En vrijwilligers­werk moet ook leuk zijn. We zijn met zijn allen op de wereld om het elkaar naar de zin te maken”, besluit Gerrit.

Verbindend
In onze maatschappij spelen vrijwilligers een grote en verbindende rol. Zij zijn onmisbaar. Gerrit Boschloo is een prachtig voorbeeld van een vrijwilliger die er vóór en samen met anderen wil zijn. Iemand die door zijn instelling en inzet belangrijk is voor de Gorsselse gemeenschap.

  
Redactie Gorssel.nl
20 december 2021

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends