Gertjan de Pender, predikant

“De kerk hoort te verbinden, ook met de gemeenschap daarbuiten”

Predikant van de Protestantse Gemeenten Gorssel/Epse en Eefde

 
In januari 2023 is ds. Gertjan de Pender benoemd als nieuwe predikant van zowel de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse als van Eefde en heeft hij zijn intrede­dienst gehouden voor de gezamenlijke gemeenten. Het was een drukke tijd voor Gertjan. Kennismaken met kerkenraad, vele activiteiten­groepjes en gemeente­leden, nieuwe indrukken, en natuurlijk ook de verhuizing met het hele gezin naar Eefde. Inmiddels heeft alles in het nieuwe huis zijn plekje gevonden en heeft hij als predikant al redelijk zijn weg gevonden. De nieuwe woon- en werkplek lijkt goed te bevallen.
Tijd voor een gesprek met Gorssel.nl, zodat De Pender zich ook aan een breder publiek kan voorstellen.

Horizon verbreden
DePender JTE 3 kleinDs. Gertjan de Pender, sinds januari 2023 predikant van de kerken van Gorssel/Epse en EefdeGertjan: “Mijn wieg stond in Utrecht en mijn jeugd speelde zich af in Driebergen. Kerk en geloven heb ik van huis uit mee­gekregen. Tijdens mijn studie theologie in Utrecht ben ik in aanraking gekomen met andere manieren van geloven, die mijn kijk op God en geloof hebben verbreed. In die tijd zijn liturgie en kerkmuziek belangrijk geworden voor mijn geloofsbeleving.” Na de studie theologie koos Gertjan ervoor om zijn horizon te verbreden met een studie PABO (leraar basis­onderwijs). “Na de afronding van die opleiding heb ik enkele jaren met veel plezier in het onderwijs gewerkt, een inspirerende omgeving met geweldige collega’s en leerlingen.” In 2013 werd De Pender predikant in de Protestantse Gemeente Varsseveld.
Gertjan de Pender is 43 jaar en getrouwd met Joset van Leeuwen, rooms-katholiek geestelijk verzorger bij Carinova in Deventer. Sinds 2020 hebben zij een tweeling: Jan Jacob en Annelieke. In zijn vrije tijd gaat Gertjan graag op stap; wandelend of met de bakfiets met daarin de kinderen. Gertjan is lid van het Oost-Nederlands Kamerkoor, met als thuisbasis de Catharinakerk in Doetinchem en tevens veel uitvoeringen in binnen- en buitenland. Ondanks de afstand is hij van plan dat te blijven doen. “Het is een fijn koor met een goede dirigent en een breed repertoire. En het is fijn dat één aspect van het leven hetzelfde blijft.”

Verbinding en bezieling
“In mijn werk ben ik op zoek naar verbinding met mensen en met God. Daarbij gaat het mij om de bezieling: waar word je geraakt door God en hoe brengt dat je in beweging? De basis van het geloof is voor mij dat iedereen zich gezien mag weten. Je wordt geroepen zoals je bent.” Dat was zo in Varsseveld en is ook nu het geval. “Varsseveld is een hechte gemeenschap met veel saamhorigheid, een fijne gemeente waar ik negen en een half jaar met veel plezier heb gewerkt. Ook Gorssel, Epse, Joppe en Eefde zijn prettige dorpen om te werken. De mensen zijn open en de gemeenschappen zijn actief”.

Samen op weg
DePender JTE 5 kleinSinds een aantal jaren is er een samenwerking op gang gekomen tussen de twee kerkelijke gemeenten: Gorssel/Epse en Eefde. Eind 2020 ontstond bij beide kerken een vacature voor een nieuwe predikant. Ds. Daan Bargerbos van Gorssel/Epse werd predikant in Dwingeloo en ds. Arie Broekhuis van Eefde ging met emeritaat. Vanwege de geleidelijke teruggang van het aantal leden besloten de kerken om op zoek te gaan naar een gezamenlijke voorganger. Gertjan verdeelt zijn werk nu over de twee gemeenten, die ieder de helft van zijn vergoeding dragen. Werk dat eerst door twee predikanten werd gedaan berust nu bij hem. Dat betekent ook dat meer taken door gemeenteleden zelf worden gedaan. De kerken van Gorssel/Epse en Eefde hebben samen 1200 leden en Varsseveld zelfs 2000 leden. Dat geeft wel aan dat het werk op verschillende manieren ingevuld en verdeeld kan worden. In Gorssel en Eefde is nog een vacature voor een kerkelijk (pastoraal) medewerker. Hopelijk zal deze snel ingevuld worden zodat het team op sterkte is.

In oktober 2022 is er vanwege de hoge energie­kosten voor gekozen in de winterperiode om en om te kerken: de ene week in de Ontmoetingskerk in Eefde en de andere keer in de Gorsselse kerk. Tot Pasen 2023 was de bedoeling, maar het gezamenlijk kerken beviel zo goed dat besloten is dit voort te zetten. Ook de beide kerkenraden vergaderen alleen nog maar gemeen­schappelijk. Formeel is er nog steeds sprake van twee organisaties, maar in de praktijk lijkt het steeds meer op één kerk. Een volledige samenvoeging is een stip op de horizon. Of en hoe snel dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. Of dan ook een van de twee kerk­gebouwen zal worden afgestoten is nu niet aan de orde.
Het kerkje in Epse is vorig jaar vanwege oplopende exploitatie­kosten verkocht en heeft nu een andere functie.

Actieve kerk
DePender JTE 8 kleinFoto's Janny SchiphorstDe kerken van Gorssel/Epse en Eefde zijn actieve ‘clubs’ met veel activiteiten en werkgroepen. Niet alleen voor de gemeenteleden, maar zoveel mogelijk ook voor de hele samenleving. Er zijn meerdere gespreks­groepen die zich verdiepen in ‘geloof en leven’. De Herdertjes­tocht om kinderen op een laag­drempelige wijze kennis te laten maken met het kerst­verhaal is ook bij het grote publiek bekend. Onlangs is een groepje gestart met ‘boodschappen delen’ waarbij mensen houdbare levens­middelen en toilet­artikelen kunnen inleveren in De Brink, die anderen die dat goed kunnen gebruiken kunnen ophalen. Iedere woensdag­middag is er een inloop in De Brink, met koffie, thee en gezelligheid. Tweemaal per jaar is er een drukbezochte rommel­markt, en beide kerken hebben een cantorij.

Een actieve kerkgemeenschap, midden in de samenleving, is wat Gertjan graag ziet. De kerk als verbinding voor haar leden én voor de hele samenleving. De eerste ervaringen in de ruim twee maanden dat hij hier nu woont en werkt zijn positief en hopelijk zal dat nog jaren zo blijven.
 

Redactie Gorssel.nl
29 maart 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends