Grace Molegraaf

“Het geloof is mijn grote inspiratiebron”

Grace Molegraaf komt op voor de zwaksten in de samenleving

 
In Gorssel wonen veel mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een bepaald doel en daar hun levens­werk van maken. Grace Molegraaf is één van hen. Geïnspireerd door haar geloof heeft ze oog en oor voor de meest kwets­baren in de samenleving en zet ze zich in om deze vaak kansarme mede­mensen een steuntje in de rug te geven. Het Gorsselse initiatief rond het delen van bood­schappen voor de aller­armsten en haar rol als diaken bij de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse zijn de belangrijke activiteiten waar de mensen in Gorssel Grace van kennen.

Wie is Grace Molegraaf?
Grace1 kleinGrace MolegraafGrace Molegraaf werd in Middel­burg geboren en daar bracht ze de eerste twee jaar van haar leven door. Met haar ouders verhuisde ze onder meer naar Noord­wijk en Leiden, waar ze haar school­jaren doorbracht. Ze studeerde Sociaal Cultureel en Kerkelijk Werk aan Sociale Academie De Horst in Drie­bergen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw woonde Grace in Suriname en werkte ze bij de Surinaamse Volks­hogeschool. Na terugkomst in Nederland woonde ze in Zierik­zee, Groningen en sinds vijf jaar in Gorssel. De rode draad in haar leven is het opkomen voor de zwaksten in de samen­leving, voor mensen die op het randje van de maatschappij leven.

Stichting INLIA
Twintig jaar lang werkte Grace mee bij de opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen bij de Stichting INLIA (Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers in nood), een netwerk­organisatie van en voor geloofs­gemeenschappen die asiel­zoekers en vluchtelingen in nood helpen. Mede dankzij deze stichting mogen er geen kinderen meer op straat verblijven en worden gemeenten verplicht voor opvang te zorgen. De taken van de stichting zijn met name gericht op het helpen van uit­geprocedeerde vluchtelingen bij hun terugkeer naar hun moeder­land. Als dat niet mogelijk is wordt gezocht naar een ander land waar ze naar toe kunnen. Daarnaast wordt bezien of er geen fouten in de procedures zijn gemaakt.
“Deze stichting heeft mijn hart, omdat ze zich inzetten voor verschoppelingen die niets meer mogen”, zegt de bevlogen Grace.

‘Keukenkastje’
In Gorssel was Grace de vrouw achter de actie ‘keuken­kastje’. Ze plaatste in haar tuin aan de Elfuurs­weg een ‘buurt­keukenkastje’. In zo’n kastje kon iedereen etens­waren neerzetten die gemist konden worden (of ze er speciaal voor aanschaffen) en konden anderen die het nodig hebben de bood­schappen gewoon uit het kastje pakken en meenemen. Deze actie was een kort leven beschoren omdat het kastje meer als afval­bak werd gebruikt voor aangebroken verpakkingen en afgedankte artikelen. De kortstondige teleurstelling hierover werd door Grace omgezet en al snel stak ze haar energie in een nieuw initiatief: de actie ‘Boodschappen delen’.

Boodschappen delen
winkel 1 kleinVoorbeeld winkelschap: productcategorieën wisselen per week‘Boodschappen delen” is een langlopende actie van dorps­bewoners en kerkleden in Gorssel/Epse en omgeving, om mensen die niet naar de voedsel­bank kunnen of mogen en die wel ‘klem zitten’ door de hoge prijzen van levens­onderhoud en energie, een beetje te helpen – een steuntje in de rug te geven. Net dat steuntje waardoor het leven iets gemakkelijker wordt. Hoe werkt het: mensen die iets kunnen missen leveren bood­schappen in bij De Brink in Gorssel en die worden op een ander tijdstip en een andere plek in hetzelfde gebouw door­gegeven aan mensen die het minder hebben. Soms moeten er ook artikelen bijgekocht worden, zoals bijvoorbeeld voor moeders met baby's. Een aantal dorps­genoten maakt dit mogelijk door maandelijks een klein bedrag voor dit project over te maken. Met dit geld doen dan de twee kerngroep­leden, Janny van Schaik en Grace zelf, aanvullende boodschappen. Alle werkzaamheden worden samen met nog zeven anderen uit­gevoerd.
Grace benadrukt dat het initiatief ‘Bood­schappen delen’ niet specifiek een actie van de kerk is, maar van het hele dorp Gorssel en omgeving.

Andere activiteiten
Voor de Stichting Leergeld Lochem is Grace Molegraaf contact­persoon voor een aantal status­houders die hier gevestigd zijn en ook duikt haar naam op als contact­persoon van de volksdans­groep Eefde. En in het verleden heeft ze onder andere in Zeeland Wereld­winkels helpen opzetten en ook zette ze zich in voor de opvang van Vietnamese boot­vluchtelingen.

Wat leveren al deze activiteiten je op?
Grace: “Het levert zoveel op. De liefde van de mensen. Je helpt mensen. Je geeft ze net dat steuntje in de rug. Net dat verschil maken. En werken vanuit het geloof is mijn grote inspiratie­bron. Opkomen voor mensen die aan de rand van de samenleving zitten”.


Redactie Gorssel.nl
29 december 2023

 

Deel deze pagina