Henk en Alie Goorman

“Op deze plek mag nooit gebouwd worden”

Henk en Alie Goorman, bewoners van een markante plek in Gorssel

  
** Zie naschrift onderaan dit artkel
Midden in Gorssel, zichtbaar vanaf de Lindelaan, ligt een weiland. Het weiland grenst aan een kolk, met daarachter het Gorsselse openluchttheater. Op dit terrein staat al meer dan 150 jaar een huis. Op deze markante plek in Gorssel wonen Henk en Alie Goorman. Gorssel.nl ging bij het echtpaar op bezoek.

Goorman JH 7 1 19 2KLAlie en Henk GoormanOuderlijk huis
Goorman JH 7 1 19 1Het 'veldje van Goorman' vanaf de Lindelaan (waar zomers Lakenvelders grazen) met achterin de woning van Alie en HenkGorsselnaar Henk Goorman werd 88 jaar geleden geboren in het huis waar zijn moeder in 1908 op 6-jarige leeftijd met haar ouders kwam wonen. Het was de bedoeling dat Henk hier tot aan zijn trouwen zou blijven. In 1959 leerde hij op een bruiloft in Laren Alie Lansink kennen. Het gezegde ‘van een bruiloft komt een bruiloft’ ging ook voor Henk en Alie op: in 1964 trouwden ze en gingen ze - tijdelijk was de bedoeling - inwonen bij de ouders van Henk. Ze zouden op zoek gaan naar een nieuw te bouwen huis voor henzelf, maar het inwonen beviel zo goed dat ze van hun bouw­plannen afzagen en nooit meer uit Henks ouderlijk huis zijn weg­gegaan.

Jeugdgevangenis
Goorman JH 3 1 19 2Na de lagere school volgde Henk op de Ambachts­school in Deventer de opleiding tot machine­bankwerker. Nadat hij zijn diploma had gehaald, ging hij in 1949 aan de slag bij de Deventer blik­fabriek Thomassen & Drijver. Hier werkte hij tot 1965 met veel plezier als fijn-bankwerker op de gereed­schaps­makerij.
Goorman JH 3 1 19 16aOndertussen kreeg Henk behoefte aan meer variatie in het werk en stapte hij over naar de Jeugd­gevangenis in Zutphen, waar verschillende interne vak­opleidingen werden verzorgd. Henk ging als instructeur vak­opleiding in de metaal aan de slag. Hier begeleidde hij gedetineerde jongeren tussen de 19 en 24 jaar bij het behalen van hun vakdiploma. Henk vertelde dat de examens voor de jongens altijd buiten de poort van de gevangenis plaats­vonden. Hij moest dan als begeleider met de jongens mee, soms naar Rotterdam, meestal naar Zwolle. Tevoren werden duidelijke afspraken gemaakt “want ze moesten natuurlijk wel weer mee terug.” Dit waren zowel voor de jongens als voor Henk altijd plezierige dagen. En op de terug­weg nam hij ze dan mee naar een cafeetje om even wat te drinken, “zonder alcohol natuurlijk”.

Met pensioen
In 1990 bereikte Henk de 60-jarige leeftijd en werd hij gedwongen te stoppen met werken. Hij had met plezier door willen gaan tot zijn 65e jaar, maar dat was destijds niet mogelijk.
Alie was toen nog niet zover. Toen ze Henk leerde kennen, “zocht ik een wijze man. Vandaar dat ik op Henk viel, die negen jaar ouder was”, vertelt Alie lachend.
Alie werkte 40 jaar lang twee keer per week als huis­houdelijke hulp bij de dames Van Dooremaal in Gorssel. Toen Henk met pensioen ging, ging ze hier gewoon mee door. Daarnaast stak ze samen met Henk alle energie in het ‘glad houden’ van het 1 hectare grote land rondom hun huis en het onderhoud van de grote moestuin.
Zelf hebben Henk en Alie geen vee. Ze stellen hun weiland beschikbaar voor de Lakenvelder koeien van de familie Mogezomp uit Gorssel.

Vliegtuig neergestort in kolk
Henk vertelt nog dat er in 1943 een Duits jacht­vliegtuig neerstortte in de kolk net achter het huidige openluchttheater. Hij was toen dertien jaar en zag enorme steekvlammen uit het neergestorte vliegtuig komen. De negentien­jarige Duitse piloot kwam bij dit ongeval om het leven.

Oudste inwoner van Nederland
GoormanAnna Archief KLMevrouw Anna Goorman-Dommerholt Mevrouw Anna Goorman-Dommerholt, de moeder van Henk, woonde tot op de zeer hoge leeftijd van 101 jaar bij Henk en Alie in huis en werd door hen met liefde verzorgd. Toen dit niet meer mogelijk was, verhuisde ze naar De Borkel in Gorssel. Tijdens de laatste jaren van haar leven ging zoon Henk iedere dag om 11.30 uur naar De Borkel om zijn moeder te helpen bij het warme eten. Dankzij deze zorg en de goede verzorging in De Borkel bereikte zij uiteindelijk de respectabele leeftijd van 109 jaar. Twee jaar lang was mevrouw Goorman de oudste inwoner van Nederland. Trots en met veel liefde kijken Henk en Alie terug op het leven samen met haar.

Boerendansers
Goorman JH 3 1 19 10'Groene long' in de kern van Gorssel
Foto's: Joop Hemelrijk en Jan de Haan
Klik op een foto voor vergroting en serie
Henk en Alie houden beiden veel van Indische muziek en folklore. Samen zijn ze al 59 jaar bij de Boeren­dansers en ze gaan iedere veertien dagen naar de repetitie. Alie danst nog, maar voor Henk wordt het wat lastiger, “daarom sta ik nu bij het vaandel”.
Henk speelt nog wel steeds harmonica bij de Veldzicht­trekkers. Alie is van vroeger uit heel geïnteresseerd in geschiedenis en aardrijks­kunde. En ze leest graag en veel. Elke week fietst ze naar de bibliotheek om de gelezen boeken en tijd­schriften weer in te ruilen voor nieuwe.

Groene long
Henk en Alie realiseren zich dat ze op een prachtig stukje Gorssel wonen. Een groene long waar ook in de toekomst niet gebouwd mag worden.
“En dat moet zo blijven”, zeggen ze vol overtuiging.
  

Redactie Gorssel.nl
8 januari 2019

 

** Naschrift
Op 27 augustus 2021 is Henk Goorman overleden. Hij werd 90 jaar.

  

aa

bb

cc

dd

ee

ff

gg

hh  

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends