Henk Veenendaal

“Ik hou van Gorssel”

Henk Veenendaal, vrijwilliger van beroep

  
Het is heerlijk wonen in Gorssel, gelegen tussen Achterhoek, Veluwe, Salland en Twente. Met aan de ene kant de prachtige rivier de IJssel en aan de andere kant uitgestrekte bossen, precies tussen de mooie Hanzesteden Zutphen en Deventer. Maar het is niet alleen de omgeving die het vertoeven in Gorssel zo aangenaam maakt. De sfeer wordt mede bepaald door een aantal inwoners die zich met hart en ziel inzetten voor de plaatselijke gemeenschap.
Een sprekend voorbeeld hiervan is Gorsselnaar Henk Veenendaal. Henk is al jaren lang zeer actief op velerlei gebied.

Opleiding
Henk Veenendaal Foto LTHenk is geboren in Deventer, maar woont al vanaf zijn eerste levensjaar in Gorssel. Hij door­liep de Vuller­school in Gorssel en de MULO in Deventer. Zijn vader was directeur/­eigenaar van een gieterij in Deventer, waar hij zo in terecht zou kunnen. De bedoeling was dat hij een model­makers-diploma zou halen in Duits­land zodat hij giet­vormen kon maken, maar Henk had andere plannen.
Hij besloot een opleiding aan het Instituut voor de Auto­handel (IVA) in Driebergen te volgen. Daarna ging hij in militaire dienst, waar hij de opleiding volgde voor reserve­officier en kader, en benoemd werd tot Chef Werkplaats van de Technische Dienst. Helaas dwong een schouder­blessure hem de dienst voortijdig te verlaten.
Henk is getrouwd met Corrie en ze hebben een zoon Steven, die onlangs is afgestudeerd aan de universiteit van Utrecht.

Loopbaan
Er volgde een wisselende carrière: beheerder van de tennishal in Deventer, verkoop bij British Leyland in Apeldoorn, bandenverkoop bij De Jonge Banden (het huidige Euromaster), verkoper bij BMW Dusseldorp auto’s, transportverkoop bij Van Opijnen en tenslotte verkoper bij Volvo Nieuwenhuijse in Deventer. Sinds bijna twee jaar is Henk met pensioen.

Muziek
Spontanos trap Roskam ongeveer 1985De Spontano's op de trap van de Roskam, omstreeks 1985. V.l.n.r.: Fredde Förch, Martin van de Kamp (overleden), Arnold ter Schegget (met trommel), Lieuwe van der Meij (viool), Ed van Orden (gitaar), Henk VeenendaalAl op 17-jarige leeftijd nam Henk de tijd om zich in muziek te verdiepen. Samen met vriend Kees richtte hij een cabaret­groep op en met enkele andere vrienden verzorgden ze optredens in de regio. De groep breidde zich uit tot zes man; Henk en Kees schreven de teksten en de muziek en de anderen traden mede op. Op een gegeven moment ontstond een goede samen­werking met Arnold ter Schegget uit Joppe, met veel optredens in onder andere De Roskam en tijdens het carnaval als gevolg. Samen met de Deventer Dweilers vormden zij de hoogte­punten van vele avonden.
De nu gevormde band trad op als de Spontano’s, met een divers repertoire. Voor privé­feesten werden aangepaste teksten geschreven.

Gorssel Huilt
Dit alles vormde 25 jaar geleden de aanleiding tot een geweldig initiatief: samen met Erik Bötzel ontstond het idee voor een smart­lappen­avond in Gorssel, nu bekend als Gorssel Huilt. In eerste instantie vonden de optredens plaats in zaal Concordia bij De Roskam. Tegen­woordig wordt het festival gecombineerd met IJsseljazz, jaarlijks in september. Op het Nijverheids­plein worden dan een fraaie overkapping en een podium opgebouwd. Kaarten zijn altijd bijzonder snel uitverkocht, en iedereen heeft een geweldige avond. Henk verzorgt samen met gelegenheids­spelers de begeleiding van de artiesten, die vooraf bij hem thuis komen om alles goed door te nemen. Vervolgens schrijft Henk de arrange­menten. In het verleden werd er geoefend bij camping De Vlinderhoeve in Kring van Dorth, tegen­woordig mag dat in de kantine van de Voetbal Vereniging Gorssel. Iedereen kan meedoen, er is ‘ruimte’ voor ongeveer twintig nummers. De sfeer is ook tijdens de voor­bereidingen super en iedereen helpt elkaar.

Goede doelen
GorsselHuilt2017KLHenk (rechts) samen met Erik Bötzel tijdens Gorssel Huilt 2017Henk treedt regelmatig op voor goede doelen, onder andere voor zorg­instellingen zoals De Borkel. Ook is hij een dag per week vrijwillig chauffeur op de bus van Stichting Welzijn Lochem.
Een andere vrijwillige functie, alweer samen met Erik Bötzel, is die van bestuurslid van het Gorssels open­lucht­theater. Henk en Erik verzorgen samen onder meer de program­mering. Henks ervaring met muzikale optredens komt daarbij goed van pas.

Henk houdt van het dorp waar hij woont, dat is duidelijk. En menig evenement is dankzij de inzet van deze actieve vrijwilliger een succes geworden.

  
Redactie Gorssel.nl
7 december 2018

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends