Hoefsmederij Paul Krieger

“Ik ben vrij man”

Van relatiebeheerder tot hoefsmid, een bewuste keuze

  
In 2013 was Paul Krieger nog in loondienst bij de Rabobank, door reorganisaties werd hij ontslagen. Iets beters had hem niet kunnen overkomen. Paul schoolde zich om tot hoefsmid.
Gorssel.nl bracht een bezoek aan deze ondernemer die het roer volledig omgooide.

Relatiebeheerder
Krieger16-12-17 79Hoefsmid Paul Krieger met pony Spooky. Op de foto's hieronder wordt Spooky door Paul beslagen.Pauls functie bij de Rabobank was relatiebeheerder, hij hield zich bezig met het verstrekken van financieringen. Dit deed hij ruim zes jaar. Het was geen slechte baan, maar het was niet Pauls leven. “Paul past niet in loondienst”, zegt zijn vrouw Anne-Marie. Toen door de reorganisaties in 2013 zijn ontslag naderde, vond Paul dat helemaal niet erg. In tegendeel: “Als ik niet ontslagen was, was ik later zelf gegaan”.
Hoe Paul zijn nieuwe leven zou gaan inrichten was al snel duidelijk. De liefde voor paarden was al sinds de jaren negentig aanwezig. Zijn vrouw Anne-Marie had paarden, maar door omstandig­heden kon zij de verzorging een tijd niet op zich nemen. Paul was de reddende engel en ontfermde zich met veel liefde en passie over de verzorging. Daardoor vond hij een nieuwe passie; paarden.

KriegerDuo1 325px

Paardenfan
KriegerDuo2 325pxEigenlijk is de hele familie paardenfan, er zijn vier paarden en beide zoons hebben een eigen pony.  Anne-Marie is ten tijde van het gesprek met Gorssel.nl bezig met een opleiding voor paarden­coaching, ‘mindset’-trainingen met paarden en nog veel meer. Zij zit tijdelijk met haar been in het gips, een gevolg van een glijpartij waarbij een paard op haar been is gevallen. “Het blijft altijd oppassen met paarden, ook al ben je er nog zo gek op.” Het is een vluchtdier, je moet niet inslapen, altijd alert zijn. Dat beseffen zowel Anne-Marie als Paul heel goed.

Opleiding
Na zijn ontslag is Paul in 2013 met een voortraject van de opleiding tot hoefsmid begonnen. Dit voortraject van zes weken is bedoeld om te kijken of je geschikt bent voor het vak van hoefsmid, of je het echt wilt. Het is namelijk geen makkelijke wereld, hoefsmeden zijn vaak erg op zichzelf, ze zijn niet altijd even fijnzinnig en het is lichamelijk een zwaar beroep. Het is hard werken.
Na deze zes weken, waarin Paul een dag in de week opleiding kreeg en de overige dagen stage liep, was hij overtuigd. “Je moet willen werken met paarden, mensen en gereedschap”. Paul ging ervoor. in september 2013 begon hij in Zwolle met de officiële opleiding voor hoefsmid. De opleiding duurde twee jaar, maar al in oktober 2014 dienden de eerste klanten uit de omgeving zich aan.  
In het begin adverteerde Paul eens in de twee weken in weekblad De Gids, maar door mond tot mondreclame is dat niet meer nodig. Een website vindt hij eveneens overbodig.

Appeltaart
Krieger16-12-17 20Het werk bestaat uit smeden, bekappen (het bewerken van de voet, nagels knippen) en beslaan (het aanmeten van de schoen) en goed kijken naar het paard. Paul gaat met zijn goed uitgeruste auto vol gereedschap (al zijn attributen zitten in de auto op een rails zodat hij het bij de klant makkelijk naar buiten kan schuiven), naar de klant. Gemiddeld heeft hij zo’n acht tot tien paarden per dag, allemaal in een straal van circa een half uur rond Gorssel.
Krieger16-12-17 52Paul geniet van het buiten zijn, het contact met paard en mens. Het paard is niet altijd even blij met zijn komst, maar door veel geduld komt het toch tot een goede verstandhouding. Het is ook gezellig bij de klanten, je hebt een gemeen­schappelijke interesse: ‘het welzijn van het paard’. Het komt voor dat Paul met een eigengebakken appeltaart van een tevreden klant als attentie naar huis gaat.
Paul heeft nu zelf stagiairs die hij dit mooie ambachtelijke vak mag bijbrengen. Het is echt een ambacht, je bent een vakman en last but not least: “Ik ben vrij man”.

Hoefsmederij Paul Krieger
Veldhofstraat 40
7213 AN Gorssel
Tel. 06-22529155
  

 
Redactie Gorssel.nl
17 december 2017 

  

Krieger47

Krieger72

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends